Egy bevándorlóellenes nyugdíjas Csehország első elítélt terroristája

Publikálás dátuma
2019.01.14. 19:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 71 éves férfi kidöntött fákkal akart vonatkisiklást okozni, a merényleteket pedig a muzulmán bevándorlókra kente volna.
Terrorista támadásokért négyévi szabadságvesztésre ítéltek hétfőn Prágában egy cseh nyugdíjast. A 71 éves Jaromír Balda 2017 nyarán Mladá Boleslav mellett két alkalommal szándékosan fákat döntött a vasúti sínekre, hogy vonatbalesetet idézzen elő. Mindkét esetben hibás cseh nyelven írt, fenyegető tartalmú röplapokat is hátrahagyott a környéken azzal a céllal, hogy az esetleges balesetekért a lakosság a muzulmán bevándorlókat tegye felelőssé. Bár a szerelvények mindkét esetben nekiütköztek a sínekre döntött fának, de sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek - írja az MTI.
Jaromír Balda az első cseh állampolgár, akit terrorizmusért ítéltek el Csehországban - mutatott rá Martin Bíly ügyész a bírósági döntés után tartott sajtóértekezletén. A nyugdíjas a hatályos törvények szerint akár 15 év börtönbüntetést is kaphatott volna, de az ügyész csak négy évet javasolt, mert orvosi vizsgálatok szerint Balda pszichiátriai betegségben szenved, amely viselkedését is befolyásolja. A bíróság elfogadta az ügyész javaslatát, s az elkövető a szabadságvesztés mellett pszichiátriai kezelésnek is alá kell vesse magát. Ugyanakkor enyhítő körülményként figyelembe vették az elkövető magas életkorát és büntetlen előéletét.
A bíró szerint Jaromír Balda egyértelműen vétkes, mert tettére hosszabb időn át készülődött, mindent előre jól eltervezett, s a hozzá vezető nyomokat is megpróbálta eltüntetni. Balda a cseh sajtó szerint a szélsőségesnek minősített Tomio Okamura képviselőházi alelnök által vezetett Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom híve, amelyet anyagilag is támogat, bár maga nem tagja a mozgalomnak. Okamura már korábban elhatárolódott az ügytől. Jirí Wazik, a bírói testület elnöke szerint Balda bizonyos értelemben azok áldozatának is tekinthető, akik szélsőséges és idegenellenes nézeteket terjesztenek a társadalomban.
Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne viselne felelősséget tetteiért. Sokkal jobban meg kellett volna gondolnia, mit tesz. Tudatosítania kellett volna, hogy bármiféle gyűlölet mindig újabb gyűlöletet gerjeszt" - mondta ítélete indoklásában a bíró. „Az államnak a bíróság által egyértelműen ki kellett nyilvánítania, hogy az ilyen viselkedést nem tűri, hanem szigorúan megbünteti, mert ellentétes a társadalmi rendszerünk alapértékeivel" - szögezte le Jirí Wazik.”
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 19:30

Trump megpróbált ráijeszteni Ankarára

Publikálás dátuma
2019.01.14. 18:21

Fotó: TATYANA ZENKOVICH / AFP
Az amerikai elnök a török gazdaság tönkretételével fenyegetőzött arra az esetre, ha a törökök rátámadnának a szíriai kurd milíciákra, miközben az Egyesült Államok fokozatosan kivonja erőit a több éves polgárháború sújtotta országból. Twitter-üzenetében Donald Trump a kurdokat is figyelmeztette, hogy ne provokálják Törökországot. Úgy vélekedett, hogy célszerű lenne mintegy 20 mérföld (mintegy 32 kilométer) széles biztonsági övezettel elválasztani egymástól a feleket.    Ankarában az amerikai elnök fenyegetőzésére reagálva Recep Tayyip Erdogan elnök egyik szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a NATO-országok közötti stratégiai partneri viszonyt. Ibrahim Kalin - szintén Twitter-bejegyzésben – megerősítette, hogy Törökország igenis tovább fog harcolni Szíriában a kurdok ellen.  „Terroristák nem lehetnek az Önök partnerei és szövetségesei” - üzente a szóvivő Donald Trumpnak. Törökország már korábban is terrorista váddal illette a kurd fegyveres csoportokat, most azonban a török elnöki szóvivő egyenesen úgy fogalmazott, hogy szerinte nincs semmi különbség a szíriai Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) és az Iszlám Állam elnevezésű, szélsőséges szunnita terrorszervezet között.  Az YPG az Egyesült Államokat segítette az Iszlám Állam elleni szíriai harcokban. Most republikánus törvényhozók is sorra figyelmeztetik Donald Trumpot, hogy a mintegy kétezer amerikai katona időközben állítólag megkezdett kivonása – aminek a szándékát az elnök december 19-én jelentette be, mire tiltakozásul James Mattis amerikai védelmi miniszter le is mondott a posztjáról - biztonsági szempontból légüres teret hozna létre Szíria északi, illetve keleti részén, és kiszolgáltatná a kurd milíciákat a török hadseregnek.    A hét végén Törökország újabb katonai erőket vont össze az Idlíb észak-szíriai tartománnyal határos térségben, és több elemző azt feltételezi, hogy a törökök offenzívát készítenek elő. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban a hét végén derűlátóan vélekedett arról, hogy sikerülhet amerikai-török megállapodással gondoskodni a szíriai kurdok biztonságáról. Erről – mint mondta – megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusogluval, török hivatali partnerével. Cavusuglu ugyanakkor Trump fenyegető Twitter-bejegyzésére úgy reagált, hogy partnereknek nem a közösségi médián keresztül kellene kommunikálniuk egymással, és hogy az amerikai elnök szavai szerinte belpolitikai célokat szolgáltak.

Több mint 100 méter mély kútba esett egy gyerek Spanyolországban

Publikálás dátuma
2019.01.14. 17:22
Képünk illusztráció
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Csupán 25 centiméter a kút átmérője, így a kutatás és a mentés rendkívül bonyolult.
Már egy napja egy több mint 100 méter mély kútba zuhant kétéves kisfiú után kutatnak a hatóságok a dél-spanyolországi Andalúziában. A baleset Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén történt vasárnap, ahol a kisfiú családja ebédelt a szabadban. Elmondásuk szerint a gyerek eltávolodott tőlük, majd eltűnt a kútnyílásban, ahonnan sírást is hallani véltek a hozzátartozók. Bernardo Moltó csendőrségi szóvivő a sajtónak elmondta: egyelőre nem sikerült a kis Yulen nyomára bukkanniuk. A kút átmérője mindössze 25 centiméter, így a kutatás és a mentés rendkívül bonyolult. A nyílásba kamerát vezetettek, amely azonban 73 méteren földakadályba ütközött. Ott megtaláltak egy zacskó édességet és egy műanyagpoharat, amely feltehetően a kisfiúé. Az általában csőhálózatok vizsgálatához használt eszközzel még nem érték el a kútnyílás alját, amelyet körülbelül 110 méter mélyre becsülnek. A szóvivő közölte: a mentés folytatására több forgatókönyvük is van, az egyik például, hogy felülről elkezdik tágítani a nyílást, illetve kicsit arrébb egy másik kutat fúrnak párhuzamosan, a kettőt pedig alul összekötik. A műveletek azonban kockázatosak, mivel az eredeti kútnyílás könnyen beomolhat. Az akcióban mintegy száz szakember, mások mellett mentők, tűzoltók, hegyimentők is közreműködnek. 
Szerző