Milliárdos kórházépítéssel kezdődik az újév Mészároséknál

Publikálás dátuma
2019.01.14. 20:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy 300 férőhelyes belgyógyászati tömbbel indítanak a Mészáros-gyerekek, vállalkozásuk tandemben vitte el a 18 milliárdos állami beruházást.
Az Épkar Zrt. és a Fejér B.Á.L. Zrt. építik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új épületét Székesfehérváron – írja a Magyar Építők.  Mint ismert, a Fejér B.Á.L. Zrt. tulajdonosai Mészáros Lőrinc gyermekei, azaz  Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifj. Mészáros Lőrinc. A szaklap információi szerint a két cég alkotta É-F 2018 Konzorcium nettó 18,255 milliárd forintból kivitelezi a Seregélyesi úti létesítményt, melynek létrejöttét korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.
A Modern Városok Program és az Árpád-ház Program támogatásával felépülő új belgyógyászati tömb 13.322 m2-es lesz, valamint tartozik majd hozzá egy 500 férőhelyes parkoló is. A belgyógyászati tömböt az alábbi egységekkel és férőhelyekkel alakítják ki: Pulmonológia - 64 ágy, Onkológia - 47 ágy, Haematológia - 26 ágy, Reumatológia - 30 ágy, Bőrgyógyászat - 15 ágy, Infektológia - 40 ágy, Gasztroenterológia - 79 ágy. Alap szerint a fejlesztés célja a belgyógyászat jelenlegi széttagolt működésének megszüntetése, így a több különböző épület helyett egyetlen új, modern belgyógyászati tömb keletkezik. Ezzel összhangban a közbeszerzési dokumentumokból kiderül, hogy az új tömb építésének megkezdése előtt a két cégnek el kell bontania a meglévő pulmonológiai épületet, a véradót, a volt munkaügyi épületet, az infektológiát, valamint az „A” belgyógyászati épületet is. Szintén a feladat részét képezi az épületek közti összekötő híd felújítása.
Szerző

321,70 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.01.14. 19:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 321,70 forintra emelkedett este hét óra után a reggel hét órakor jegyzett 321,24 forintról. Az euró hétfőn 321,06 forint és 321,73 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 284,51 forintról 285,95 forintra, a dolláré pedig 279,77 forintról 280,30 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1480 dollár után este 1,1476 dolláron állt.  
Szerző

Szíjj Lászlóé lett a Matolcsy-rokon MKB tulajdonrésze

Publikálás dátuma
2019.01.14. 19:38

Fotó: Vajda József / Népszava
A közbeszerzések egyik nagy kormányközeli nyertese, Szíjj László vette át a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás cégének a közvetett MKB-s tulajdonrészét. Így Szíjj immáron a bank 48 százalékos tulajdonrészét magáénak tudó Mészáros Lőrinc-érdekeltségek után a bank második legnagyobb tulajdonosa lett, a bank 32,9 százalékos részesedésével. Az ügylet cégjogilag ez úgy nézett ki, hogy Szemerey cége, a BanKonzult Kft. adta el Szíjjnak a BanKonzult Finance Zrt-t, vele együtt az MKB részvényei 32,9 százaléka felett rendelkező luxemburgi-szingapúri Blue Robin Investment S.C.A.-t. A közlemény hangsúlyozza: a BanKonzult Kft. közvetett részesedése az MKB Bank Zrt.-ben megszűnt. A közleményből nem derül ki, hogy mennyiért cserélt gazdát az MKB tulajdonrész illetve miért döntött a Matolcsy-rokon cége az eladás mellett. Ahogy arról már lapunk is beszámolt: az év vége óta komoly bajok vannak Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitel Bank (NHB) körül így nemrégiben felügyeleti biztost kellett kinevezni a NER egyes nagyvállalkozói vagyonszerzése körül hitelezőként komoly szerepet játszott bankhoz. Így tavaly még a 24.hu tárta fel, hogy Matolcsy György jegybankelnök fia az NHB hiteléből jutott hozzá 400 millió forintos luxusvillájához.
Szerző
Témák
MKB Bank