Ma eldől, lesz-e országos sztrájk

Publikálás dátuma
2019.01.15 06:00
Kordás László MASZSZ-elnök múlt kedden távozik az innovációs minisztériumból
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A közszféra szakszervezetei délelőtt döntik el, milyen formában csatlakoznak az országos sztrájkbizottsághoz.
A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, délelőttre összehívott ügyvivő testületi ülésükön tagszervezeteik vezetői ismertetik, hogy a tagság részt akar-e venni egy országos munkabeszüntetésben, s ha igen, arra adtak-e felhatalmazást elnökeiknek, hogy a konföderáció egységesen lépjen fel, vagy pedig azok a szakszervezetek, amelyek ezt megtehetik, egyénileg lesznek tagjai az országos testületnek. Földiák András utalt rá, hogy a SZEF több tagja, például a rendőrök nem is vehetnek részt munkabeszüntetésben. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléshez (ÉSZT) tartozó szakszervezetek is délelőtt hoznak döntést a sztrájkbizottsági részvételről – tájékoztatta a Népszavát Kuti László elnök. Közben a két konföderáció a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel (MASZSZ) együtt választ kapott az érdekvédők négypontos követeléslistáját tartalmazó, Orbán Viktornak címzett levélre, amelyet egy hete adott át az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság nevében a versenyszféra legnagyobb szakszervezetét vezető Kordás László elnök az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A válaszban Varga Mihály pénzügyminiszter gyakorlatilag azt közölte a három konföderáció vezetőivel, hogy a kormány semmiről nem hajlandó velük külön tárgyalni, javaslataikat vigyék a meglévő egyeztető fórumok elé és próbáljanak megállapodni a munkaadókkal. Az üzenetre Földiák András csak legyintett, azt egyszerű időhúzásnak tartja. A SZEF vezetője szerint ők is csak időt akartak nyerni a tárgyalási felhívással az előkészítés szakaszában, hiszen a jogszabályok értelmében az országos sztrájkbizottság hivatalos megalakítása után a kormány már köteles lesz kijelölni saját tárgyaló delegációját. A szakszervezeti tömörülések vezetői egybehangzóan állítják, hogy hamisak Varga Mihály állításai a hazai érdekegyeztetés 2011 utáni reformjáról, mert a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács - amire a pénzügyi tárca vezetője a levélben utal - nem valódi érdekegyeztető fórum, hiszen a dolgozók, a munkaadók szervezetei mellett civilek és egyházak szerepelnek a tagok között, de a kormány nem képviselteti magát a testületben. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumából (VKF) pedig kimaradnak a közszféra szakszervezetei és a munkáltatók 70 százaléka, miközben például a minimálbérek emeléséről szóló döntések őket is érintik. Kuti László lapunknak azt is hangsúlyozta, hogy a közösen megfogalmazott országos célokért kell harcolni minden eszközzel, az pedig, hogy az egyes szakterületek egyéni igényeiről, például az oktatás kérdéseiről leülnek-e tárgyalni egyes minisztériumok, az összefogás szempontjából szerinte másodlagos. Az ÉSZT elnöke úgy látja, a munkabeszüntetés előkészítése mellett rendszeressé és állandóvá kell tenni az utcai megmozdulásokat, amelyek előbb-utóbb változtatásokra kényszerítik a kormányt.                       

A tanárok egy része inkább tárgyalna

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tegnap közleményben tudatta, hogy vezetőinek döntése értelmében részt vesz a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) keretén belül megalakuló Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság munkájában, de az ágazati sztrájkról csak később hoz döntést, az oktatási kormányzattal hónapok óta folyó tárgyalások eredményétől függően. Ezeken a tárgyalásokon szerepel a heti munkaidőből adódó feszültség, a többletmunka után járó díjazás, a tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentése is. Amint az emlékezetes, a szervezetben tavaly nyáron tisztújítás volt, s a kongresszuson az a döntés született, hogy a PSZ tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni. A PSZ azért tartotta fontosnak álláspontja közlését, mert a Ligából kivált Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már saját sztrájkköveteléseit is megfogalmazta a hétvégén.      

Frissítve: 2019.01.15 06:00

Műsorvezetőként tér vissza Juhász Péter

Publikálás dátuma
2019.04.24 09:21
Fotó: Népszava
Újdonsült kollégáival nem kezdőként vágnak bele a feladatba, mindhárman készítettek már műsort a Tilos Rádióban.
Juhász Péter, a megszűnt Együtt párt volt társelnöke a közösségi oldalán tette közzé hogy ezentúl Sárosi Péterrel és Dj Dervissel készít műsort a Tilos Rádióban – írja a Magyar Narancs
„Nem most hordott minket össze a szél, mindhárman a Kendermag Egyesület tagjai voltunk, majd mindhárman készítettünk már műsort a Tiloson”
– idézte fel Juhász.  Sárosi sokáig a TASZ Drogpolitikai koordinátoraként volt ismert, egy ideje önállósult alapítványával készíti a Drogriporter cikkeit, videóit. Juhász szerint világlátását leginkább a Pendulum cikkein keresztül lehet megismerni.

Csaknem félmillióval emelték a közmédia vezetőjének fizetését

Publikálás dátuma
2019.04.24 08:36
Fotó: Népszava
Papp Dániel járandósága havi bruttó 2 millió forintról 2,4 millió forintra nőtt.
Az RTL Klub Híradója szerint az MTVA vezérigazgatói 2016 októberéig egységesen havi bruttó 2 millió forintot kerestek – így tehát Böröcz István, Szabó László Zsolt és Vaszily Miklós is. A kereskedelmi csatorna és a köztévé közötti másfél évig tartó per után megosztott adatokból az is kiderült, hogy akkor a még tartalomszolgáltatási igazgatóként dolgozó, később 
hírhamisítóként elhíresült Papp Dániel volt a második legjobban fizetett alkalmazott havi bruttó 1,85 millió forintos fizetésével.
HVG most közérdekű adatigénylést nyújtott be a vezetői fizetésekre vonatkozóan, amiből úgy tűnik, béremelés volt a közmédiánál, ugyanis a jelenlegi vezérigazgató, Papp most már bruttó 2,4 milliós fizetést tudhat magáénak. A vezérigazgató nemcsak a magas havi fizetésére számíthat: ha teljesít egy prémiumfeladatot, akkor,
további akár 12 millió forintot vihet haza.
„Egyéb juttatás jelenleg: vállalati gépjármű, mobilkommunikációs eszközök korlátlan használata, prémiumfeladat kitűzése (opcionális) esetén legfeljebb 5 havi alapbérnek megfelelő prémium/év” – írta a laphoz eljuttatott válaszában az MTVA. Ez is újdonság, ugyanis tavaly márciusban prémiumfeladatra vonatkozó pluszjuttatás még nem volt. Papp Dániel mellett kikérték Dobos Menyhért fizetését is, aki jelenleg a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója ( ő volt az, aki Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel folytatott rövid beszélgetést, miután emlékezetes kidobásukat követően a képviselők újra bementek az MTVA-ba.)  Dobos  havi bruttó 2 millió forintot kap munkájáért - a DMSZ-nél jellemző vezérigazgatói fizetés nem emelkedett 2016 októbere óta.
Dobos prémiuma az éves fizetés 25 százaléka lehet, tehát 6 millió forint, ami már 2018 márciusában is így volt.
Témák
köztévé
Frissítve: 2019.04.24 08:50