Megéri a Parlamentben dolgozni - Így keresnek a frakciók és képviselők alkalmazottai

Publikálás dátuma
2019.01.15. 08:56
A parlament egy korábbi plenáris ülése
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kimutatás szerint legjobban összességében a kormánypártok és a Jobbik alkalmazottai jártak.
Adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához a Transparency International Magyarország, hogy kiderüljön, mennyit keresnek a májusban megalakult parlament képviselőinek és képviselőcsoportjainak alkalmazottai. Kaptak is választ: 1514 alkalmazott május-novemberi bruttó bérét tartalmazó listát küldött a hivatal, írja a hvg.hu.

Jól megfizetett túlórák a Fidesznél

A Fidesz képviselőinek munkatársainak az egyhavi próbaidő leteltekor jellemzően 25-30 százaléknyi béremelés jár, de sokaknak később is nagyot ugrott fizetése, nem ritkán az addigi összeg duplájára. Akad több olyan, májusban még 183 ezer forinttal kezdő dolgozó, aki szeptember óta 490 ezer forintot keres, de több, induláskor 343 ezer forintért felvett munkatárs kezdőbére is havi 860 ezer forintra nőtt augusztus óta.
Nem lehetett oka a panaszra a frakciót segítő 132 alkalmazottnak sem. Bár az ő körükben ritkább és kisebb mértékű volt a béremelés, náluk a kezdőfizetések sem számítottak rossznak: kevés kivételtől eltekintve minden munkatárs legalább 350 ezer forintot keresett, de sok a 400, az 500, sőt a 600 ezer forint feletti fizetés is.
A rekordernek a 385 ezer forintos májusi bére októberre már 1,2 millióra nőtt.

Az emeléseket a Fidesz-frakció sajtófőnökének magyarázata szerint az országgyűlési törvény augusztus 1-jével életbe lépő módosítása tette lehetővé. Ez az, ami a képviselői alapilletményt is megnövelte 747 ezer forintról 891 ezer, két bizottsági tagsággal pedig 897 ezerről 1,782 millió forintra, és az ehhez kötött egyéb juttatások, például a lakás- és irodabérlés, valamint az alkalmazotti költségtérítés keretösszegét is – jócskán megnövelte.
A fideszes alkalmazottaknak rengeteget fizettek ki továbbá túlmunkára hivatkozva - például 202 helyett 947 ezret, 76 ezer helyett 720-at. "Amennyiben szükséges és ezt a munkavállaló is szeretné, a módosított munka törvénykönyvében foglaltakat betartva lehetőséget biztosítunk az önként vállalt túlmunkára" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Fidesz frakció sajtófőnöke a portálnak. Milliós fizetés jár továbbá azoknak is, akik "stratégiai szempontból jelentős koordinációt is magában foglaló feladatkört" látnak el.

Gáláns karácsonyi jutalmak a KDNP-nél

Létszámához képest kiemelkedően gálánsnak tűnik a munkatársaival a KDNP frakciója is, amely 11 dolgozójának fizet vállalkozási szerződés alapján havi 100-820 ezer forintot, hét további munkatársnak pedig megbízási szerződés alapján utaltak novemberben 600-800 ezer, egyvalakinek pedig megbízási keretszerződéssel 1,98 millió forintot. Nem járt rosszul a képviselőcsoport munkaszerződéssel dolgozó 16 segítője sem: ők alapból is magasnak mondható – 420–750 ezer forintos – béreiknek több mint dupláját kaphatták novemberre: 480 ezres fizetés helyett például 1 millió, a 650 ezres helyett 1,3 millió, a 710 ezres helyett 1,46 millió, egy 750 ezres helyett pedig 1,85 millió forintot. A frakció hivatalvezetőjétől úgy tudja a portál, a novemberi fizetések egyszeri karácsonyi jutalmak miatt kimagaslóak.

Milliós jutalmak a Jobbiknál

A jobbikos frakció munkáját segítők körében gyakori a havi 50 ezres plusz-mínusz ingadozás. Bár előfordult dinamikus növekmény is, például annál a májusban még 458 ezer forintos bérű alkalmazottnál, akinek novemberben már 1,712 millió forint járt, vagy a parlament alakulásakor 160 ezret kereső kollégájánál, aki ezt novemberre 1,1 millió forintra tornázta fel.
A frakciót segítő munkatársak adatait böngészve olyan kiugrások is akadtak, mint például 300 ezer – egymillió – 360 ezer forintos ciklusok egyes alkalmazottaknál. Volt olyan is, akinek 535 ezer és 1,294 millió forint között ugrált a fizetése, más pedig a kezdő hónapokban 1,3 illetve 2 millió forintot keresett, majd szeptembertől 800 ezer forint körülire esett a bére.
Gyöngyösi Márton frakcióvezető jutalmakkal magyarázta az időszakos kilengéseket.
A többi ellenzéki képviselőcsoportról összességében elmondható, hogy a kormánypárti frakciókénál és a Jobbikánál jóval visszafogottabban fizetik munkatársaikat és béremeléssel vagy jutalomfizetéssel sem igen kényeztetik őket. Ez utóbbi alól kivétel a Párbeszéd, amely hét, eredendően sem alacsony 420-680 ezer forintos fizetésű alkalmazottjának fizetett plusz egy havi bért novemberben, és az MSZP frakció, amely szintén egy havi többletet utalt a karácsony előtti hónapra – bár ez utóbbi okát csak gyanítjuk, mert Tóth Bertalan frakcióvezetőt nem értük el.

Szigorúan név nélkül

Nevek viszont nem szerepelnek a listán - csal úgy, mint ahogy októberben sem szerepeltek, mikor a hvg.hu nyújtott be adatigénylést. A nem köztisztviselő alkalmazottak neve az Országgyűlés Hivatal álláspontja szerint érzékeny személyes adat. A portál ezzel nem ért egyet, és per indítását fontolgatja.

Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 08:58

Egy Facebook-poszt miatt 100 ezer forintra büntették a Momentum szombathelyi elnökét

Publikálás dátuma
2019.01.15. 08:07

Fotó: ALDE Communication
A városba érkezett Orbán-plakátos autó miatt kell fizetnie.
100 ezer forintra büntették Nagy Donátot, a szombathelyi Momentum elnökét egy Facebook-poszt miatt – írja az ugytudjuk.hu. A portál Nagy Donát közleményét idézi, melyből kiderül: a Momentum a vasi megyeszékhelyre is elvitte az ALDE Orbán plakátos furgonját, az országjárás utolsó helyszíneként a kisteherautó november 18-án este gördült be a város Fő terére. Mint írja, a Szombathelyi Rendőrkapitányság szabálysértési díjat rótt ki, és az indoklás szerint az október 1-ével hatályba lépett, a Fidesz által az országgyűlésen átnyomott új gyülekezési törvény kimondja, hogy minden, a véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt, amin legalább két ember részt vesz, tilos meghirdetni annak bejelentésétől számított két napig.
„Mivel a plakátos furgon érkezéséről történt rendőrségi bejelentéstől számítva valóban nem telt el 48 óra addig, amíg egy Facebook poszt a gyűlésről megjelent a nevem alatt, meghallgatásomat is mellőzve, rögtön 100.000 Ft-ra büntetnének”

– tette hozzá.

A közleményben kiemeli, hogy a Momentum nem ért egyet a határozatban szereplő büntetési összeggel, mivel nem a bejelentés elmulasztásáról van szó, korábban nem volt ellene eljárás, garázdaság vagy más szabályértés sem történt a gyűlésen, valamint egy új törvény kezdő alkalmazásáról van szó.
„A rendőrség azonban hajthatatlan döntésében: meghallgatásomat kértem, de a körülmények teljes megismerését követően sem hajlandó sem az összeg csökkentésére, sem annak megrovásra való módosítására”

– közölte Nagy Donát.

Hozzátette: „az adminisztrációs hibára kirótt, közel maximálisan adható büntetési összeget egyértelműen megfélemlítésnek tartjuk, amivel kedvünket akarják csupán elvenni az Ellenállás Évétől: ezért a határozatot bíróságra visszük”.
Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 10:47

Az MTVA székházában éjszakáztak a képviselők, a köztévé egész éjjel filmezte, ahogy alszanak

Publikálás dátuma
2019.01.15. 07:37

Fotó: Facebook / Szél Bernadett
Szél Bernadett és Hadházy Ákos a köztévé székházában töltötte az éjszakát, kedd délig még aláírást is gyűjtenek ott az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.
Ismét az MTVA székházában töltötte az éjszakát Szél Bernadett és Hadházy Ákos, miután hétfőn nagy nehezen bejutottak az épületbe, és átadtak egy hirdetést az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló kampányról. És az MTVA munkatársai ezt annyira érdekesnek találták, hogy egész éjjel felvételeket készítettek a két alvó képviselőről.
"Felváltva alszunk. Most váltottak operatőrt, új csapat jött, egy kamera készenlétben áll és néha forgatnak"

- írta erről Szél. A képviselő először hétfő este fél 12 körül tett közzé egy rövid felvételt közösségi oldalán, amin az látszik, ahogy a köztévé egy operatőre épp az alvó Hadházyt veszi.
Mikor kora reggel felébredtek, hasonló látvány fogadta az ellenzéki országgyűlési képviselőket: tőlük pár lépésre egy statívon egy feléjük irányított kamera állt, mellette pedig ketten várakoznak. "Hogy ebből milyen műsor lesz, elképzelni sem tudom. Ezek konkretan perverzek" - kommentálta Szél.
"Visszatértünk az MTVA-hoz, ahonnan legutóbb botrányos körülmények közt kellett távoznunk. Nem adjuk fel" - olvasható egyébként egy Hadházy által meghirdetett esemény leírásában, melyből kiderül, a képviselők - vagy legalább egyikük - ma délig biztosan a Kunigunda utcai épületnél terveznek maradni, ahol aláírásokat gyűjtenek majd az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.
Szerző