A Duna Médiaszolgáltató vezére szerint pártatlan a közmédia híradója, és elégedett vele

Publikálás dátuma
2019.01.15. 11:25

Fotó: Facebook / Szél Bernadett
Továbbra sem áll szóba a képviselőkkel az MTVA vezetője, de ők kitartóan várják a Kunigunda utcában. Papp Dániel helyett Dobos Menyhért ült le velük beszélgetni.
Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyébként hírhamisító vezérigazgatójával szeretett volna találkozni Szél Bernadett és Hadházy Ákos, ám helyette Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ült le velük beszélgetni kedd délelőtt. A teljes közmédia tartalmáért felelős, az MTVA műsorait megrendelő állami cég vezetőjével folytatott beszélgetést Szél közösségi oldalán közvetítette.
A beszélgetés kölcsönös kioktatással kezdődött. Előbb Dobos mondta, hogy "sasokat tanít repülni", miután a képviselők arra kérték, indokolja meg a közmédia felosztását a Duna Médiaszolgáltatóra, illetve az MTVA-ra. Majd a képviselőknek kellett felvilágosítaniuk a vezérigazgatót arról, hogy függetlenként ülnek a parlamentben. A beszélgetés hangulata végig ehhez hasonlóan harcias és fagyos volt, és Dobos a legtöbb kérdést azzal hárította el, hogy vagy nincs kompetenciája válaszolni, vagy majd akkor válaszol, ha írásban fordulnak hozzá.
"Tökéletesen jónak tartom a magyar közmédiának a híradóit, annak a híradásait. Abszolút pártatlannak tartom"

- fejtette ki a beszélgetés egy pontján Dobos. A vezérigazgató korábban - mint részleteket mellőzve - azt is elmondta, "nem csak ő van megelégedve" a műsorokkal. Amikor pedig arról kérdezték, miért nem tudósítottak például az MTVA székháza előtti tüntetésekről, illetve az ellenzéki képviselők öt pontjáról, Dobos arról kezdett el beszélni, mennyire féltek a köztévé munkatársai.
"Kiegyensúlyozottsági probléma az elmúlt nyolc esztendőben nem volt"

- mondta még el Dobos. Ha mégis úgy gondolnák a képviselők, hogy ilyen előfordul, akkor forduljanak hozzá, és ő majd 48 órán belül válaszolni fog. Ha a válasz, amit kapnak tőle, nem tetszik nekik, akkor a Médiatanácshoz forduljanak, ha pedig azzal sem elégedettek, a bírósághoz.
Mint Szél és Hadházy a beszélgetés után nem sokkal egy sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is ott terveznek maradni az MTVA Kunigunda utcai székházánál, hogy Papp Dániellel érdemben beszélgethessenek. Szívesen fogadják a többi ellenzéki képviselő csatlakozását is. A szabadban egtartott sajtótájékoztató végeztével a két politikus ismét azon kapta magát, hogy kizárták őket az épületből.
Szél Bernadett a Facebook-oldalán egyébként egy olyan fotót is közzé tett - cikkünk nyitóképén ez látható -, amelyen szorosan egymás mellett felsorakozott biztonsági őrök az MTVA bejáratánál elállják a forgóvillás beléptetőt. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 14:37

Döntött az ÁSZ: mégis kap állami támogatást a Párbeszéd és a Momentum

Publikálás dátuma
2019.01.15. 11:22

Fotó: Draskovics Ádám
A két párt már biztosítja elérhetőségét és a hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön – indokolt az Állami Számvevőszék.
Pénteken küldte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Párbeszédnek a levelet, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy „az állami támogatás felfüggesztését megszüntetik”, mivel a párt időközben biztosította az elérhetőségét – tudta meg a párttól a hvg.hu. A portál azt írta, hogy Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője szerint ők még nem kaptak levelet. Az ÁSZ vizsgálatára 18 pontban tettek észrevételeket, de elmondása szerint csak kettőre reagált a Számvevőszék. Hajnal Miklós közölte: a a Párbeszéd székhelyváltoztatási kérelmét december 8-án jegyezte be a bíróság (náluk ez volt a probléma), a Momentum kérelméről viszont még nincs döntés.
„Bízunk benne, hogy mielőbb átmegy a bíróságon, de folyamatosan hiánypótlásokat kérnek. A Párbeszéd példájából viszont látszik, a bejegyzés után is egy-másfél hónapot kell majd várni, hogy az ÁSZ lépjen valamit”

– fogalmazott Hajnal Miklós.

Az Index viszont arról számolt be, hogy az ÁSZ a Momentum állami támogatásának blokkolását is visszavonta. Később az ÁSZ lapunkkal is közölte, hogy „a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt. 
„a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.

Mint írták, erről az ÁSZ a két pártot, valamint az állami támogatás folyósításában illetékes Magyar Államkincstárat levélben értesítette.
„A 2018. évi kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom esetében is folyamatban van”

– tették hozzá.

Korábban lapunk számolt be arról, hogy – bár nem kaptak semmilyen értesítést – felfüggesztették a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását. A számvevőszék korábban azért helyezte kilátásba a két ellenzéki párttal szemben a büntetést, mert az ÁSZ nem tudta ellenőrizni a kampányköltéseket, és nem találta a pártokat a bejegyzett székhelyeken. Noha a Párbeszéd december 11-én beadta a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós szerint is ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy információink szerint az ÁSZ újra jelentős összegre, több mint 100 millió forintra készül büntetni a Jobbikot. Végleges döntés még nincs, egyelőre csak a jelentéstervezet létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a párt észrevételeket fűzhet.
Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 11:28

Kalocsai rabok kerülnek a kiskunhalasi menekültközpontból kialakított börtönbe

Publikálás dátuma
2019.01.15. 10:01
Őrzött szállás volt, börtön lett
Fotó: Ujvári Sándor
Az előterjesztés szerint 472 fogvatartottat költöztetnek majd át az új helyre.
A kalocsai rabok egy része hamarosan átkerül a kiskunhalasi menekültközpontból kialakított új börtönbe – írja egy kormányzati előterjesztésre hivatkozva a hvg.hu.  A portál szerint a szükséges jogszabály-módosításokat letudó javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi, és már mindegyik illetékes minisztérium rábólintott. Az előterjesztésből az derült ki, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtönből fognak átköltöztetni pontosan 472 fogvatartottat az új helyre.
„A kiskunhalasi objektum kivitelezési munkálatai 2019. január 31-ig befejeződnek, a betelepítés 2019. április 1-jéig megtörténik”

– olvasható kissé furcsa kifejezéssel a beköltözés céldátuma.

A cikk szerint az új intézet elnevezése Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lesz. A központi bv-intézmény mellett területi és helyi szervek vannak, a kiskunhalasi börtön befogadóképessége alapján az előbbi kategóriába tartozik majd. Mint írják, a beruházás szükségességét a dokumentumban is hangsúlyozzák, és arra hivatkoznak, hogy az elmúlt években egy sor ítéletben marasztalták el Magyarországot, amiért a börtönök zsúfoltsága miatt nem nyújt megfelelő elhelyezési körülményeket a raboknak, és ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Már egy 2016-os kormányhatározatban célul tűzték ki, hogy intézkedéseket kell tenni a „börtönzsúfoltság teljes felszámolása” és a „fogvatartottak európai norma szerinti” elhelyezése érdekében. Úgy tűnik, a rabok számára emberi körülményeket biztosító börtönnel az Orbán-kormány nem nagyon akart dicsekedni, ugyanis a portál szerint a javaslatban az szerepel, hogy nem kell róla tájékoztatni a „kormányülést követő szóvivői tájékoztatón”, de nincs szükség „tárcaközleményre”, vagy „tárca által szervezett sajtótájékoztatóra” sem.
Még tavaly októberben számoltunk be arról, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közlése szerint 470 fogvatartott befogadására alkalmas börtön létesül Kiskunhalason, a korábbi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítésével. A közleményben azt írták, hogy a zárkákban hideg-meleg vízvételi lehetőség lesz, valamint elkülönített illemhelyet építenek ki. Ezzel párhuzamosan az épület nagyobb alapterületű helyiségeinek szétválasztása is megtörténik, a két körletépület közötti terület izolációjával sétaudvart alakítanak ki. Annak érdekében, hogy az új börtön megnyitását követően a tényleges munka a szükséges létszámú személyi állománnyal megkezdődhessen, a Kiskunhalasi Önkormányzat felajánlott egy épületet, amely a toborzóirodaként kezdte meg a működését.
Szerző