Döntött az ÁSZ: mégis kap állami támogatást a Párbeszéd és a Momentum

Publikálás dátuma
2019.01.15. 11:22

Fotó: Draskovics Ádám
A két párt már biztosítja elérhetőségét és a hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön – indokolt az Állami Számvevőszék.
Pénteken küldte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Párbeszédnek a levelet, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy „az állami támogatás felfüggesztését megszüntetik”, mivel a párt időközben biztosította az elérhetőségét – tudta meg a párttól a hvg.hu. A portál azt írta, hogy Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője szerint ők még nem kaptak levelet. Az ÁSZ vizsgálatára 18 pontban tettek észrevételeket, de elmondása szerint csak kettőre reagált a Számvevőszék. Hajnal Miklós közölte: a a Párbeszéd székhelyváltoztatási kérelmét december 8-án jegyezte be a bíróság (náluk ez volt a probléma), a Momentum kérelméről viszont még nincs döntés.
„Bízunk benne, hogy mielőbb átmegy a bíróságon, de folyamatosan hiánypótlásokat kérnek. A Párbeszéd példájából viszont látszik, a bejegyzés után is egy-másfél hónapot kell majd várni, hogy az ÁSZ lépjen valamit”

– fogalmazott Hajnal Miklós.

Az Index viszont arról számolt be, hogy az ÁSZ a Momentum állami támogatásának blokkolását is visszavonta. Később az ÁSZ lapunkkal is közölte, hogy „a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt. 
„a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.

Mint írták, erről az ÁSZ a két pártot, valamint az állami támogatás folyósításában illetékes Magyar Államkincstárat levélben értesítette.
„A 2018. évi kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom esetében is folyamatban van”

– tették hozzá.

Korábban lapunk számolt be arról, hogy – bár nem kaptak semmilyen értesítést – felfüggesztették a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását. A számvevőszék korábban azért helyezte kilátásba a két ellenzéki párttal szemben a büntetést, mert az ÁSZ nem tudta ellenőrizni a kampányköltéseket, és nem találta a pártokat a bejegyzett székhelyeken. Noha a Párbeszéd december 11-én beadta a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós szerint is ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy információink szerint az ÁSZ újra jelentős összegre, több mint 100 millió forintra készül büntetni a Jobbikot. Végleges döntés még nincs, egyelőre csak a jelentéstervezet létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a párt észrevételeket fűzhet.
Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 11:28

Kalocsai rabok kerülnek a kiskunhalasi menekültközpontból kialakított börtönbe

Publikálás dátuma
2019.01.15. 10:01
Őrzött szállás volt, börtön lett
Fotó: Ujvári Sándor
Az előterjesztés szerint 472 fogvatartottat költöztetnek majd át az új helyre.
A kalocsai rabok egy része hamarosan átkerül a kiskunhalasi menekültközpontból kialakított új börtönbe – írja egy kormányzati előterjesztésre hivatkozva a hvg.hu.  A portál szerint a szükséges jogszabály-módosításokat letudó javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi, és már mindegyik illetékes minisztérium rábólintott. Az előterjesztésből az derült ki, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtönből fognak átköltöztetni pontosan 472 fogvatartottat az új helyre.
„A kiskunhalasi objektum kivitelezési munkálatai 2019. január 31-ig befejeződnek, a betelepítés 2019. április 1-jéig megtörténik”

– olvasható kissé furcsa kifejezéssel a beköltözés céldátuma.

A cikk szerint az új intézet elnevezése Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lesz. A központi bv-intézmény mellett területi és helyi szervek vannak, a kiskunhalasi börtön befogadóképessége alapján az előbbi kategóriába tartozik majd. Mint írják, a beruházás szükségességét a dokumentumban is hangsúlyozzák, és arra hivatkoznak, hogy az elmúlt években egy sor ítéletben marasztalták el Magyarországot, amiért a börtönök zsúfoltsága miatt nem nyújt megfelelő elhelyezési körülményeket a raboknak, és ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Már egy 2016-os kormányhatározatban célul tűzték ki, hogy intézkedéseket kell tenni a „börtönzsúfoltság teljes felszámolása” és a „fogvatartottak európai norma szerinti” elhelyezése érdekében. Úgy tűnik, a rabok számára emberi körülményeket biztosító börtönnel az Orbán-kormány nem nagyon akart dicsekedni, ugyanis a portál szerint a javaslatban az szerepel, hogy nem kell róla tájékoztatni a „kormányülést követő szóvivői tájékoztatón”, de nincs szükség „tárcaközleményre”, vagy „tárca által szervezett sajtótájékoztatóra” sem.
Még tavaly októberben számoltunk be arról, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közlése szerint 470 fogvatartott befogadására alkalmas börtön létesül Kiskunhalason, a korábbi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítésével. A közleményben azt írták, hogy a zárkákban hideg-meleg vízvételi lehetőség lesz, valamint elkülönített illemhelyet építenek ki. Ezzel párhuzamosan az épület nagyobb alapterületű helyiségeinek szétválasztása is megtörténik, a két körletépület közötti terület izolációjával sétaudvart alakítanak ki. Annak érdekében, hogy az új börtön megnyitását követően a tényleges munka a szükséges létszámú személyi állománnyal megkezdődhessen, a Kiskunhalasi Önkormányzat felajánlott egy épületet, amely a toborzóirodaként kezdte meg a működését.
Szerző

Megéri a Parlamentben dolgozni - Így keresnek a frakciók és képviselők alkalmazottai

Publikálás dátuma
2019.01.15. 08:56
A parlament egy korábbi plenáris ülése
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kimutatás szerint legjobban összességében a kormánypártok és a Jobbik alkalmazottai jártak.
Adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához a Transparency International Magyarország, hogy kiderüljön, mennyit keresnek a májusban megalakult parlament képviselőinek és képviselőcsoportjainak alkalmazottai. Kaptak is választ: 1514 alkalmazott május-novemberi bruttó bérét tartalmazó listát küldött a hivatal, írja a hvg.hu.

Jól megfizetett túlórák a Fidesznél

A Fidesz képviselőinek munkatársainak az egyhavi próbaidő leteltekor jellemzően 25-30 százaléknyi béremelés jár, de sokaknak később is nagyot ugrott fizetése, nem ritkán az addigi összeg duplájára. Akad több olyan, májusban még 183 ezer forinttal kezdő dolgozó, aki szeptember óta 490 ezer forintot keres, de több, induláskor 343 ezer forintért felvett munkatárs kezdőbére is havi 860 ezer forintra nőtt augusztus óta.
Nem lehetett oka a panaszra a frakciót segítő 132 alkalmazottnak sem. Bár az ő körükben ritkább és kisebb mértékű volt a béremelés, náluk a kezdőfizetések sem számítottak rossznak: kevés kivételtől eltekintve minden munkatárs legalább 350 ezer forintot keresett, de sok a 400, az 500, sőt a 600 ezer forint feletti fizetés is.
A rekordernek a 385 ezer forintos májusi bére októberre már 1,2 millióra nőtt.

Az emeléseket a Fidesz-frakció sajtófőnökének magyarázata szerint az országgyűlési törvény augusztus 1-jével életbe lépő módosítása tette lehetővé. Ez az, ami a képviselői alapilletményt is megnövelte 747 ezer forintról 891 ezer, két bizottsági tagsággal pedig 897 ezerről 1,782 millió forintra, és az ehhez kötött egyéb juttatások, például a lakás- és irodabérlés, valamint az alkalmazotti költségtérítés keretösszegét is – jócskán megnövelte.
A fideszes alkalmazottaknak rengeteget fizettek ki továbbá túlmunkára hivatkozva - például 202 helyett 947 ezret, 76 ezer helyett 720-at. "Amennyiben szükséges és ezt a munkavállaló is szeretné, a módosított munka törvénykönyvében foglaltakat betartva lehetőséget biztosítunk az önként vállalt túlmunkára" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Fidesz frakció sajtófőnöke a portálnak. Milliós fizetés jár továbbá azoknak is, akik "stratégiai szempontból jelentős koordinációt is magában foglaló feladatkört" látnak el.

Gáláns karácsonyi jutalmak a KDNP-nél

Létszámához képest kiemelkedően gálánsnak tűnik a munkatársaival a KDNP frakciója is, amely 11 dolgozójának fizet vállalkozási szerződés alapján havi 100-820 ezer forintot, hét további munkatársnak pedig megbízási szerződés alapján utaltak novemberben 600-800 ezer, egyvalakinek pedig megbízási keretszerződéssel 1,98 millió forintot. Nem járt rosszul a képviselőcsoport munkaszerződéssel dolgozó 16 segítője sem: ők alapból is magasnak mondható – 420–750 ezer forintos – béreiknek több mint dupláját kaphatták novemberre: 480 ezres fizetés helyett például 1 millió, a 650 ezres helyett 1,3 millió, a 710 ezres helyett 1,46 millió, egy 750 ezres helyett pedig 1,85 millió forintot. A frakció hivatalvezetőjétől úgy tudja a portál, a novemberi fizetések egyszeri karácsonyi jutalmak miatt kimagaslóak.

Milliós jutalmak a Jobbiknál

A jobbikos frakció munkáját segítők körében gyakori a havi 50 ezres plusz-mínusz ingadozás. Bár előfordult dinamikus növekmény is, például annál a májusban még 458 ezer forintos bérű alkalmazottnál, akinek novemberben már 1,712 millió forint járt, vagy a parlament alakulásakor 160 ezret kereső kollégájánál, aki ezt novemberre 1,1 millió forintra tornázta fel.
A frakciót segítő munkatársak adatait böngészve olyan kiugrások is akadtak, mint például 300 ezer – egymillió – 360 ezer forintos ciklusok egyes alkalmazottaknál. Volt olyan is, akinek 535 ezer és 1,294 millió forint között ugrált a fizetése, más pedig a kezdő hónapokban 1,3 illetve 2 millió forintot keresett, majd szeptembertől 800 ezer forint körülire esett a bére.
Gyöngyösi Márton frakcióvezető jutalmakkal magyarázta az időszakos kilengéseket.
A többi ellenzéki képviselőcsoportról összességében elmondható, hogy a kormánypárti frakciókénál és a Jobbikánál jóval visszafogottabban fizetik munkatársaikat és béremeléssel vagy jutalomfizetéssel sem igen kényeztetik őket. Ez utóbbi alól kivétel a Párbeszéd, amely hét, eredendően sem alacsony 420-680 ezer forintos fizetésű alkalmazottjának fizetett plusz egy havi bért novemberben, és az MSZP frakció, amely szintén egy havi többletet utalt a karácsony előtti hónapra – bár ez utóbbi okát csak gyanítjuk, mert Tóth Bertalan frakcióvezetőt nem értük el.

Szigorúan név nélkül

Nevek viszont nem szerepelnek a listán - csal úgy, mint ahogy októberben sem szerepeltek, mikor a hvg.hu nyújtott be adatigénylést. A nem köztisztviselő alkalmazottak neve az Országgyűlés Hivatal álláspontja szerint érzékeny személyes adat. A portál ezzel nem ért egyet, és per indítását fontolgatja.

Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 08:58