Szerdától füstölhetnek a 3-as metró állomásai

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:23

Fotó: Népszava
A következő füstpróba helyszíne a Gyöngyösi utca metróállomás.
A 3-as metróvonal felújítás alatt álló északi szakaszán január közepétől február végéig a hő- és füstelvezető rendszer megfelelőségének tesztelését végzi a BKV. Közleményük szerint a mintegy másfél hónapig tartó tesztsorozat hét helyen zajlik, helyszínenként várhatóan négy-öt napig tart, és
„a metró szellőző kivezetésein – metróállomások körüli műtárgyaknál – füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár több alkalommal is.”

A próbák célja az új berendezések hatékony működésének ellenőrzése. A füstpróbák hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén pedig egész nap (reggel 8-tól 22 óráig) zajlanak majd.  Mint írják, a következő füstpróba helyszíne a Gyöngyösi utca metróállomás, így az Újpest–Városkapu és Forgách utca állomások közötti szakaszon lehet majd füstkiáramlást tapasztalni január 16 és 21. között. A füstpróbák további helyszíneiről és időpontjáról folyamatosan tájékoztatást adnak majd.
Szerző
Témák
3-as metró BKV

Papp Dániel volt a Jobbik első gazdasági igazgatója

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:16

Fotó: Népszava
Adalékok az MTVA-vezér jobbikos múltjához: a párttá alakulásakor fontos tisztséget kapott.
Papp Dániel, az MTVA megbízott vezérigazgatója nemcsak a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője, hanem első gazdasági igazgatója is volt – erősítette meg lapunk információját Szabó Gábor jobbikos pártigazgató. Kiderült továbbá: Papp Dániel a Jobbik alapító tagja. A Jobbik 2003-ban alakult párttá, a tizennégy alapító közül Papp Dániel látszott a legalkalmasabbnak arra, hogy betöltse a gazdasági igazgatói tisztséget – idézte fel a kiválasztás szempontjait a Népszavának nyilatkozva Szabó Gábor. Ekkoriban alakították ki a kabinetrendszert, Papp Dánielt a gazdasági igazgatói poszt mellett a médiaügyi kabinet vezetésével is megbízták. (Utóbbit korábban már megírta az Index.) Ami a gazdasági feladatokat illeti, Szabó Gábor elmondása szerint Papp Dánielnek a születő új párt esetében igazgatóként nem akadt sok dolga, ebben az időben ugyanis a Jobbiknak még nem volt komoly pénzforgalma. Papp Dániel nem egészen fél év után, 2004 márciusában leköszönt tisztségéről, a sajtóban folytatta. (Életrajza szerint 2004-től a Magyar Televízió Budapesti Regionális Stúdiójának szerkesztő-riportereként dolgozott.) „Abbahagyta a politikai pályát, még mielőtt igazán elkezdte volna” – mondta Szabó Gábor. Papp Dánielt gyakran hírhamisítóként emlegetik a kormánykritikus sajtóban. Ő készítette azt a tudósítást, amely a valóságtól eltérően azt a látszatot keltette, mintha az Orbán Viktort keményen bíráló Daniel Cohn-Bendit uniós képviselő elmenekült volna egy kínos kérdés elől. Papp Dániel hírszerkesztőségi vezető volt, amikor egy tudósításban manipulatív módon „kitakarták” Lomnici Zoltán volt főbíró arcát. A botrányos ügyek nem gátolták karrierjében, Papp Dánielt tavaly ősszel kinevezték az MTVA megbízott vezérigazgatójává. Szabó Gábor 2004 óta nem találkozott Papp Dániellel. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye az MTVA-vezér ténykedéséről, a pártigazgató csak annyit mondott: „erről inkább nem szeretnék nyilatkozni”. Kérdéseinket elküldtük az MTVA-nak, ha választ kapunk, közöljük.
Szerző
Témák
Jobbik MTVA
Frissítve: 2019.01.15. 14:35

Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” termékekben

Publikálás dátuma
2019.01.15. 12:45

Fotó: Shutterstock
A nagykereskedő az érintett termékek visszahívását kezdeményezte.
Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” felirattal ellátott dennree leveskocka és szárított zöldségkeverék termékekben – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az osztrák gyártású termékekből több mint tíz uniós országba, köztük hazánkba is érkezett. A német nagykereskedő (dennree Naturkost GmbH) termékvisszahívást kezdeményezett. A visszahívás minőség-megőrzési időtől, valamint tételazonosíttól függetlenül az alábbi termékek mindegyikére vonatkozik: 
  • dennree Gemüsebrühe – hefefrei – 130 gr. (dennree Levespor üvegben, élesztőmentes 130 g),
  • dennree Gemüsebrühe Nachfüller – hefefrei – 250 gr. (dennree Levespor utántöltőben, élesztőmentes 250 g),
  • dennree Gemüsebrühe Nachfüller – mit Bio – Hefe – 250 gr. (dennree Levespor utántöltőben, bio élesztővel 250 g),
  • dennree Gemüsebrühwürfel – hefefrei – 60 gr. (dennree leveskocka, élesztőmentes 60 g),
  • dennree Gemüsebrühwürfel – mit Bio-Hefe – 66 gr. (dennree leveskocka, bio élesztővel 60 g).
A Nébih arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a termék a zellerre érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciókat válthat ki, ezért esetükben kerülendő a fogyasztása.

Az allergének

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely a szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a zellert is.

Szerző