Papp Dániel volt a Jobbik első gazdasági igazgatója

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:16

Fotó: Népszava
Adalékok az MTVA-vezér jobbikos múltjához: a párttá alakulásakor fontos tisztséget kapott.
Papp Dániel, az MTVA megbízott vezérigazgatója nemcsak a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője, hanem első gazdasági igazgatója is volt – erősítette meg lapunk információját Szabó Gábor jobbikos pártigazgató. Kiderült továbbá: Papp Dániel a Jobbik alapító tagja. A Jobbik 2003-ban alakult párttá, a tizennégy alapító közül Papp Dániel látszott a legalkalmasabbnak arra, hogy betöltse a gazdasági igazgatói tisztséget – idézte fel a kiválasztás szempontjait a Népszavának nyilatkozva Szabó Gábor. Ekkoriban alakították ki a kabinetrendszert, Papp Dánielt a gazdasági igazgatói poszt mellett a médiaügyi kabinet vezetésével is megbízták. (Utóbbit korábban már megírta az Index.) Ami a gazdasági feladatokat illeti, Szabó Gábor elmondása szerint Papp Dánielnek a születő új párt esetében igazgatóként nem akadt sok dolga, ebben az időben ugyanis a Jobbiknak még nem volt komoly pénzforgalma. Papp Dániel nem egészen fél év után, 2004 márciusában leköszönt tisztségéről, a sajtóban folytatta. (Életrajza szerint 2004-től a Magyar Televízió Budapesti Regionális Stúdiójának szerkesztő-riportereként dolgozott.) „Abbahagyta a politikai pályát, még mielőtt igazán elkezdte volna” – mondta Szabó Gábor. Papp Dánielt gyakran hírhamisítóként emlegetik a kormánykritikus sajtóban. Ő készítette azt a tudósítást, amely a valóságtól eltérően azt a látszatot keltette, mintha az Orbán Viktort keményen bíráló Daniel Cohn-Bendit uniós képviselő elmenekült volna egy kínos kérdés elől. Papp Dániel hírszerkesztőségi vezető volt, amikor egy tudósításban manipulatív módon „kitakarták” Lomnici Zoltán volt főbíró arcát. A botrányos ügyek nem gátolták karrierjében, Papp Dánielt tavaly ősszel kinevezték az MTVA megbízott vezérigazgatójává. Szabó Gábor 2004 óta nem találkozott Papp Dániellel. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye az MTVA-vezér ténykedéséről, a pártigazgató csak annyit mondott: „erről inkább nem szeretnék nyilatkozni”. Kérdéseinket elküldtük az MTVA-nak, ha választ kapunk, közöljük.
Szerző
Témák
Jobbik MTVA
Frissítve: 2019.01.15. 14:35

Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” termékekben

Publikálás dátuma
2019.01.15. 12:45

Fotó: Shutterstock
A nagykereskedő az érintett termékek visszahívását kezdeményezte.
Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” felirattal ellátott dennree leveskocka és szárított zöldségkeverék termékekben – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az osztrák gyártású termékekből több mint tíz uniós országba, köztük hazánkba is érkezett. A német nagykereskedő (dennree Naturkost GmbH) termékvisszahívást kezdeményezett. A visszahívás minőség-megőrzési időtől, valamint tételazonosíttól függetlenül az alábbi termékek mindegyikére vonatkozik: 
  • dennree Gemüsebrühe – hefefrei – 130 gr. (dennree Levespor üvegben, élesztőmentes 130 g),
  • dennree Gemüsebrühe Nachfüller – hefefrei – 250 gr. (dennree Levespor utántöltőben, élesztőmentes 250 g),
  • dennree Gemüsebrühe Nachfüller – mit Bio – Hefe – 250 gr. (dennree Levespor utántöltőben, bio élesztővel 250 g),
  • dennree Gemüsebrühwürfel – hefefrei – 60 gr. (dennree leveskocka, élesztőmentes 60 g),
  • dennree Gemüsebrühwürfel – mit Bio-Hefe – 66 gr. (dennree leveskocka, bio élesztővel 60 g).
A Nébih arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a termék a zellerre érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciókat válthat ki, ezért esetükben kerülendő a fogyasztása.

Az allergének

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely a szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a zellert is.

Szerző

Helsinki Bizottság: a képviselők jogosan fotózták le az őket bántalmazó MTVA-s biztonsági őröket

Publikálás dátuma
2019.01.15. 12:07
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Molnár Ádám
Abszurdnak minősítette a Magyar Helsinki Bizottság Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleményét, mely szerint személyes adattal történő visszaélést valósíthattak meg azok az ellenzéki képviselők, akik az MTVA-székházból a telefonjukkal interneten közvetítették az eseményeket.
A Helsinki Bizottság úgy látja, hogy ma már „kétségbevonhatatlanul jogszerű” a rendőrökről készült felvételek nyilvánosságra hozatala akkor is, ha az érintettek nem egyeztek bele. Az erről rendelkező alkotmánybírósági határozat csak annyit köt ki, hogy a képmás az adott eseménnyel legyen összefüggésben, a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, vagyis közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak, közügyet érintő képi tudósításnak minősül. A Helsinki Bizottság szerint a közmédia épületében intézkedő fegyveres biztonsági őr ebből a szempontból jogilag azonos helyzetben van a rendőrrel, mivel mindketten törvényben szabályozott közfeladatot látnak el, valamint egyes intézkedési jogosítványaik is azonosak.
Hasonlóan úgy véli a jogvédő szervezet, hogy az országgyűlési képviselőnek is hasonló a szerepe mint az újságírónak, azaz a közhatalmat ellenőrzi és a nyilvánosságot tájékoztatja. Vagyis: nem lehet kétséges, hogy az országgyűlési képviselők felvehetik és közvetíthetik azt, amit egy közintézmény falai között a közfeladatot ellátó őrök tesznek, különösen, ha az őrök velük szemben erőszakot is alkalmaznak. A Helsinki Bizottság emlékeztet rá: a büntető törvénykönyv szerint a jogtalan támadás áldozata nem büntethető az általa elkövetett cselekményért, ha az a jogtalan támadás elhárításához szükséges, így a megtámadott akár sérülést is okozhat támadójának. Ehhez képest szerintük abszurdnak tűnik azt mondani, hogy a támadót nem lehet felvenni, mert azzal a támadó képmáshoz való joga sérül. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hétfőn közzé tett állásfoglalásában úgy fogalmazott, az ellenzéki képviselők székházból történő internetes közvetítései miatt a visszaélés személyes adattal bűncselekmény merülhet fel, ami a jogellenes adatkezelésnek egy büntetőjogi aspektusa.

Közel 180 millióból utaztatja munkatársait az MTVA

Meghosszabbította a fideszesített közmédia ernyőszervezete cége, az MTVA a 2016-ban a dolgozók utaztatására kötött, nettó 140 milliós keretszerződés felhasználhatóságát – derül ki az európai közbeszerzési portálról. Így az MTVA még 2016-ban írt ki a munkatársai külföldi utaztatására tendert, amit a Weco-Travel Kft. nyert el. Az akkor 24 hónapra kötött szerződés alapján a cég a keretösszeg erejéig vállalta az MTVA-sok Európán belül, illetve esetenként Európán kívüli utazásait, illetve az utazással kapcsolatos ügyintézést. A tenderkiírásból kiderül: az MTVA a két év alatt nem használta fel a keretet, az eredeti szerződés pedig lehetőséget adott arra, hogy így két alkalommal három-három hónappal meghosszabbítsa a szerződést.