Országos sztrájkba kezdenek a közszolgák

Publikálás dátuma
2019.01.15. 16:52

Fotó: Németh András Péter
Több szakszervezeti szövetség 200 ezer közalkalmazott érdekében tartana munkabeszüntetést.
Sztrájkot hirdet az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyedül, valamint a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) közösen. A két érdekvédelmi szervezet csütörtökön jelenti be a sztrájkköveteléseit – olvasható közös meghívójukban. Közben délelőtt megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság is, amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 13 tagszervezete, köztük a két fenti szervezet is. A konföderáció elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, egy héten belül rögzítik sztrájkköveteléseiket, amelyek alapja az országos sztrájkelőkészítő bizottság által megfogalmazott és a miniszterelnöknek megküldött négypontos elvárás-lista lesz. Földiák András ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a közszolgálatban dolgozó egészségügyi alkalmazottak egy része ma is heti 72 órát dolgozik, máshol 60 órát teljesítenek, így nekik a rabszolgatörvény visszavonása nem lesz az első számú követelés. A konföderáció tagszervezetei pedig a közös ágazati sztrájkbizottsághoz történt csatlakozás mellett beléphetnek a formálódó központi sztrájkbizottságba is – jelentette ki a SZEF vezetője. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagszervezetei úgy döntöttek, hogy egyénileg csatlakoznak ehhez a központi sztrájkbizottsághoz, ha majd egyetértenek annak követeléseivel, a sztrájkelőkészítő és demonstrációs bizottságban pedig a konföderáció vezetése változatlanul vegyen részt. 
Frissítve: 2019.01.15. 21:11

A keresztény értelmiségiek elítélik a diáklányt mocskoló Bayer Zsoltot

Publikálás dátuma
2019.01.15. 16:26
Bayer Zsolt
Fotó: Népszava
A közbeszédet féltő Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már korábban is figyelmeztette Bayert: gyűlölködés helyett tisztítsa meg tollát és beszédét.
Abszurd helyzet alakult ki a napokban a kormánypárti Echo TV-ben. Míg Bayer Zsolt vasárnap esti műsorában minősíthetetlen stílusban ócsárolt, ócska prolinak, kretén barom állatnak nevezett egy, az Orbán-rendszer vezetőit és Áder Jánost szidó diáklányt – és az adást nem szakították meg, az operatőr nem lőtte ki a kamerát – kedden már a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, Makláry Ákos aggódott az ország vezetőit gyalázó, becsmérlő stílus miatt, szintén az Echo adásában. 
A KÉSZ egy nappal korábban közleményben is méltatlankodott a vezetők obszcén bírálata ellen: „(...) a  közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja”- írták honlapjukon.
Adta magát a kérdés, hogy a KÉSZ mit gondol a 18 éves diáklányt is örömmel megalázó Bayer Zsolt szavairól. Megkerestük a szövetséget, és Galgóczy Gábor társelnöktől kaptunk választ: 
„Bayer Zsolt stílusáról már nyilatkoztunk elítélően, jelen (tehát január 14-i- a szerk.) közleményünkben foglaltakat általános érvényűnek tartjuk.”

Vagyis a KÉSZ Bayer fröcsögésével sincs kibékülve. Az említett elítélő nyilatkozatot, nyílt levelet egyébként 2017 júliusában épp Makláry Ákos szövetségi elnök írta Bayernek, annak kapcsán, hogy a jobboldali publicista migránsnak, argentin libsinek,  „derék liberális, genderben hívő marhának” nevezte a migránsoknak is emberséges bánásmódot kérő katolikus egyházfőt.
„Magyarországon Önnek és más oldalakon álló társainak óriási felelőssége van abban, hogy mi, a nemzet tagjai mit gondolunk, milyen véleményt alakítunk ki, és azt milyen formában tárjuk a világ felé. A vulgáris és trágár stílus nem stílus. A tiszteletlen és gyűlölködő beszéd hazug és visszaszáll kimondójára. Ha valóban szolgálni akarja gyermekei jövőjét, akkor meg kell tisztítania beszédét és tollát” -írta akkor Makláry, arra is emlékeztetve, hogy 
bár Bayer magát kereszténynek tartja, a gyűlölet szításának nincs nyoma az evangéliumban.

Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 16:47

A fideszes városvezetők együttműködnek „Soros ügynökeivel”

Publikálás dátuma
2019.01.15. 15:49
Fotó: Tóth Gergő
A kormánypárti vezetésű önkormányzatok helyben együttműködnek az állítólagosan menekülteket betelepítő szervezetekkel, holott tudják, honnan érkezik a támogatásuk.
Idén 64 dél-dunántúli civil szervezet összesen 103 millió forint támogatást kap a Soros Györgyhöz köthető alapítványoktól. Soros alapítványai az Erősödő Civil Közösségek projekt keretében 2018 és 2020 között összesen 3 millió dollárral támogatják az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl egyesületeit és informális csoportjait. Emlékezetes, hogy a 2018-as pénzosztás hírére több tucatnyi fideszes vezetésű település arra kérte választóit, hogy ne működjenek együtt a Soros-támogatta szervezetekkel, mert a milliárdos ezzel a kezdeményezésével is migránsok betelepítésére tesz lépéseket. A jelek szerint a civil szervezetek nem rémültek meg attól, hogy a hatalom Soros ügynökeként bélyegzi meg őket, mert a Dél-Dunántúlon 2018-ban 111 egyesület pályázott támogatásért. Közülük hatvanan jutottak pénzhez. 2019-ben már 144 pályázat érkezett, tudtuk meg a pénz odaítéléséről döntő pécsi Emberség Erejével Alapítvány (EEA) keddi sajtótájékoztatóján. A pályázók közül 64 kap támogatást, melynek értéke 500 ezer és 3 millió forint között mozog. Amiképp tavaly, úgy idén sem volt olyan pályázó, aki akár csak érintőlegesen is foglalkozna a menekültek betelepítésével vagy képzésével. Valamennyi szervezet a települések kisközösségeinek fejlesztését és a helyi életminőség javítását tűzte ki célul. A támogatott közösségek tevékenysége rendkívül sokrétű, így e csoportok munkája révén jut majd program a gyerekeknek, a tizenévesek, az időseknek, a sérült és a hátrányos helyzetű embereknek, a különböző hobbik művelőinek, az irodalom, a színház, a zene, a természettudományok és a sport szerelmeseinek. A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a tavalyi pályázatnyertesekkel az EEA folyamatosan tartotta a kapcsolatot, s csak egy olyan egyesület volt, amely nem tudta a pályázatában elvállalt munkát elvégezni: ez a csapat önként vissza is küldte a kapott támogatást. A Soros támogatását élvező szervezeteket sehol sem érte politikai támadás, s nem kaptak retorziószerű hatósági ellenőrzéseket. Az EEA vezetője, Nyirati András elmondta, az egyesületek gyakran csak azt követően pályáztak a Soros-féle támogatásra, hogy előbb konzultáltak településük fideszes vezetőivel. Miután utóbbiak nem tiltották el őket a pályázattól, a részben Soros „pénzelte” szervezetek gyakran az önkormányzattal együttműködve valósították meg programjaikat. Vagyis attól még, hogy a Soros által támogatott szervezeteket az országos politikai vezetés elvárására-parancsára a kormánypárti településvezetők elítélték, a napi életben mindenütt győzött a racionalitás és az emberség, vélte Nyirati András. Mindezek ellenére arra sehol sem volt példa, tette hozzá az alapítvány vezetője, hogy a programokról dicsérő szavakkal tájékoztató kormánypárti sajtó megemlítette volna, milyen forrásból kapott támogatást a rendezvény.
Szerző