A keresztény értelmiségiek elítélik a diáklányt mocskoló Bayer Zsoltot

Publikálás dátuma
2019.01.15. 16:26
Bayer Zsolt
Fotó: Népszava
A közbeszédet féltő Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már korábban is figyelmeztette Bayert: gyűlölködés helyett tisztítsa meg tollát és beszédét.
Abszurd helyzet alakult ki a napokban a kormánypárti Echo TV-ben. Míg Bayer Zsolt vasárnap esti műsorában minősíthetetlen stílusban ócsárolt, ócska prolinak, kretén barom állatnak nevezett egy, az Orbán-rendszer vezetőit és Áder Jánost szidó diáklányt – és az adást nem szakították meg, az operatőr nem lőtte ki a kamerát – kedden már a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, Makláry Ákos aggódott az ország vezetőit gyalázó, becsmérlő stílus miatt, szintén az Echo adásában. 
A KÉSZ egy nappal korábban közleményben is méltatlankodott a vezetők obszcén bírálata ellen: „(...) a  közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja”- írták honlapjukon.
Adta magát a kérdés, hogy a KÉSZ mit gondol a 18 éves diáklányt is örömmel megalázó Bayer Zsolt szavairól. Megkerestük a szövetséget, és Galgóczy Gábor társelnöktől kaptunk választ: 
„Bayer Zsolt stílusáról már nyilatkoztunk elítélően, jelen (tehát január 14-i- a szerk.) közleményünkben foglaltakat általános érvényűnek tartjuk.”

Vagyis a KÉSZ Bayer fröcsögésével sincs kibékülve. Az említett elítélő nyilatkozatot, nyílt levelet egyébként 2017 júliusában épp Makláry Ákos szövetségi elnök írta Bayernek, annak kapcsán, hogy a jobboldali publicista migránsnak, argentin libsinek,  „derék liberális, genderben hívő marhának” nevezte a migránsoknak is emberséges bánásmódot kérő katolikus egyházfőt.
„Magyarországon Önnek és más oldalakon álló társainak óriási felelőssége van abban, hogy mi, a nemzet tagjai mit gondolunk, milyen véleményt alakítunk ki, és azt milyen formában tárjuk a világ felé. A vulgáris és trágár stílus nem stílus. A tiszteletlen és gyűlölködő beszéd hazug és visszaszáll kimondójára. Ha valóban szolgálni akarja gyermekei jövőjét, akkor meg kell tisztítania beszédét és tollát” -írta akkor Makláry, arra is emlékeztetve, hogy 
bár Bayer magát kereszténynek tartja, a gyűlölet szításának nincs nyoma az evangéliumban.

Szerző
Frissítve: 2019.01.15. 16:47

A fideszes városvezetők együttműködnek „Soros ügynökeivel”

Publikálás dátuma
2019.01.15. 15:49
Fotó: Tóth Gergő
A kormánypárti vezetésű önkormányzatok helyben együttműködnek az állítólagosan menekülteket betelepítő szervezetekkel, holott tudják, honnan érkezik a támogatásuk.
Idén 64 dél-dunántúli civil szervezet összesen 103 millió forint támogatást kap a Soros Györgyhöz köthető alapítványoktól. Soros alapítványai az Erősödő Civil Közösségek projekt keretében 2018 és 2020 között összesen 3 millió dollárral támogatják az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl egyesületeit és informális csoportjait. Emlékezetes, hogy a 2018-as pénzosztás hírére több tucatnyi fideszes vezetésű település arra kérte választóit, hogy ne működjenek együtt a Soros-támogatta szervezetekkel, mert a milliárdos ezzel a kezdeményezésével is migránsok betelepítésére tesz lépéseket. A jelek szerint a civil szervezetek nem rémültek meg attól, hogy a hatalom Soros ügynökeként bélyegzi meg őket, mert a Dél-Dunántúlon 2018-ban 111 egyesület pályázott támogatásért. Közülük hatvanan jutottak pénzhez. 2019-ben már 144 pályázat érkezett, tudtuk meg a pénz odaítéléséről döntő pécsi Emberség Erejével Alapítvány (EEA) keddi sajtótájékoztatóján. A pályázók közül 64 kap támogatást, melynek értéke 500 ezer és 3 millió forint között mozog. Amiképp tavaly, úgy idén sem volt olyan pályázó, aki akár csak érintőlegesen is foglalkozna a menekültek betelepítésével vagy képzésével. Valamennyi szervezet a települések kisközösségeinek fejlesztését és a helyi életminőség javítását tűzte ki célul. A támogatott közösségek tevékenysége rendkívül sokrétű, így e csoportok munkája révén jut majd program a gyerekeknek, a tizenévesek, az időseknek, a sérült és a hátrányos helyzetű embereknek, a különböző hobbik művelőinek, az irodalom, a színház, a zene, a természettudományok és a sport szerelmeseinek. A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a tavalyi pályázatnyertesekkel az EEA folyamatosan tartotta a kapcsolatot, s csak egy olyan egyesület volt, amely nem tudta a pályázatában elvállalt munkát elvégezni: ez a csapat önként vissza is küldte a kapott támogatást. A Soros támogatását élvező szervezeteket sehol sem érte politikai támadás, s nem kaptak retorziószerű hatósági ellenőrzéseket. Az EEA vezetője, Nyirati András elmondta, az egyesületek gyakran csak azt követően pályáztak a Soros-féle támogatásra, hogy előbb konzultáltak településük fideszes vezetőivel. Miután utóbbiak nem tiltották el őket a pályázattól, a részben Soros „pénzelte” szervezetek gyakran az önkormányzattal együttműködve valósították meg programjaikat. Vagyis attól még, hogy a Soros által támogatott szervezeteket az országos politikai vezetés elvárására-parancsára a kormánypárti településvezetők elítélték, a napi életben mindenütt győzött a racionalitás és az emberség, vélte Nyirati András. Mindezek ellenére arra sehol sem volt példa, tette hozzá az alapítvány vezetője, hogy a programokról dicsérő szavakkal tájékoztató kormánypárti sajtó megemlítette volna, milyen forrásból kapott támogatást a rendezvény.
Szerző

Átmeneti enyhülést hoz a melegfront, de még marad az erős szél

Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:27

Fotó: Shutterstock
Akár 12 fokot is mérhetünk szerdán. Három megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A tőlünk nyugatra található anticiklon peremén melegfront éri el hazánkat, így szerdán is folytatódik a melegebb, kezdetben nedvesebb, majd egyre szárazabb légtömegek beáramlása – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Jobbára erősen felhős idő várható, de nyugaton kissé szakadozottabb lesz a felhőzet. Helyenként vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A nyugati szelet a délelőtti órákban nagy területen kísérik erős, néhol viharos lökések, jelentősen délutántól mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 12 fok között alakul, délnyugaton számíthatunk a magasabb értékekre. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2 fok között várható.  Az erős szél veszélye miatt a Budapestre és Pest, valamint Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ónos esőre figyelmeztetnek.
Forrás: OMSZ
Csütörtök reggelre az ország északi felén többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik. Az Északi-középhegység térségében és az Alföld északi felén a felhőzet nagy területen, a köd foltokban egész nap megmaradhat. Az ország többi részén napközben változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, majd estétől nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Napközben helyenként kisebb eső alakulhat ki, és estétől északnyugaton megnő az eső esélye. A délnyugati szél sokfelé megélénkül, délen nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 fok között alakul, délnyugaton lesz a legenyhébb a hajnal, ugyanakkor az Északi-középhegység térségében -5 fok közelébe hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 6 és 13 fok között várható, de északkeleten, északon a tartósan borult tájakon 1, 5 fok valószínű.
Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd este északnyugaton csökken a felhőzet. Többfelé várható eső, délután északnyugaton és a hegyekben hózápor is lehet. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között várható, délnyugaton lesz az enyhébb idő. 
Szombaton délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Délen szórványosan, északon helyenként hószállingózás, kisebb havazás várható. Az északkeleti szél többfelé élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, és – főként délen és keleten – több helyen valószínű hószállingózás, havazás. Az északkeleti szél nagy területen élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. 
Szerző