Szerdán sem jár az erős szél miatt a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.16. 11:40

Fotó: Németh András Péter
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán ismét arról tájékoztatott, hogy nem üzemel a Libegő az erős szél miatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára a fővárosra és Pest, Fejér, HevesKomárom-Esztergom és Nógrád megyére adott ki a szél miatt elsőfokú figyelmeztetést, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.
Forrás: OMSZ
Szerző
Témák
libegő BKK szél

Egyre több település vezeti be a plakátadót

Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:55

Fotó: Molnár Ádám
Jellemzően a maximum adómértéket vetették ki.
Országszerte még több települési önkormányzat képviselő-testülete döntött úgy, hogy 2019. január 1-től bevezeti a plakátadóként ismert reklámhordozók utáni építményadót, jellemzően a maximum adómértéket vetették ki – írja a napi.hu. A portál által átnézett, nyilvánosan elérhető testületi előterjesztések és rendeletmódosítások szerint például Dorog, Cegléd és Pomáz is megszavazta a négyzetméterenként egységesen 12 ezer forint adó bevezetését. Dorogon 1,5 négyzetméter, Cegléden 1,7 négyzetméterig nem kell adót fizetni. Ez azonban keveseknek ad mentességet, hiszen a többnyire benzinkutakon, busz- és villamos várókban található city-light plakátok 2 négyzetméter nagyságúak, egy 12 négyzetméteres óriásplakát után a tulajdonosának pedig egy évben 144 ezer forint adót kell fizetnie. A portál felidézi, hogy Pomáz önkormányzata 2018. január 1-től nulla százalékos adót állapított meg, de 2019-től már ebben a városban is a maximális 12 ezer forintos mértéket vezették be, erről még tavaly októberben szavazott a helyi testület.
Szerző
Témák
plakátok adó

"Hátha így lesz mersze találkozni": Szél és Hadházy írásban küldi a kérdéseit az MTVA vezérigazgatójának

Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:54

Fotó: Markoszov Szergej
Már a második éjszakát töltötte a két országgyűlési képviselő a közmédia egyik épületében. Az MTVA egy stábja - változatlanul - kamerával őrködött az alvó politikusok felett.
"Az MTVA igazgatója fél, ezért - törvénytelenül - nem hajlandó szóba állni országgyűlési képviselőkkel, - törvénytelenül - nem enged be minket az épületükbe és ami a legdurvább, a rendőrség teljesen törvénytelenül nem intézkedik" - írta közösségi oldalán még kedd este 10-kor Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő - Szél Bernadett társaságában - hétfő óta hiába próbál találkozni Papp Dániel MTVA-s vezérigazgatóval; Papp csak egyszer állt velük szóba, kérdéseikre nem válaszolt, és másnap már csak a közmédia tartalmának megrendeléséért felelős Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, Dobos Menyhért ült le velük beszélgetni. Egy sajtótájékoztató után pedig kizárták a politikusokat a köztévé székházából, ahol egyébként az előző éjszakát töltötték. Azóta a Duna Médiánál várakoznak, a szomszédban.
"Panaszt teszünk az ügyben, amit a bíróságig is elviszünk"

- tette hozzá Hadházy. Szél Bernadett is megerősítette ezt közösségi oldalán. Mint írta, ebben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lesz segítségükre. "Azt sérelmezzük, hogy a rendőrök nem intézkedtek, amikor az MTVA munkatársai megsértették képviselői jogainkat - és ezzel maguk a rendőrök is jogsértést követtek el" - részletezte.
A már második éjszakát is a közmédia egyik épületében töltő országgyűlési képviselők összesen 11 kérdést juttattak el az MTVA kommunikációs igazgatóján keresztül Papp Dániel vezérigazgatóhoz. "Így nyugodtan fel tud készülni, és hátha így lesz már mersze a törvényi kötelességének eleget tenni és találkozni velünk" - írta mind Szél, mind Hadházy. A kérdéseik pedig ezek:
 • Hogyan lehet valaki az MTVA vezérigazgatója, aki még 2011-ben úgy vágta meg a Daniel Cohn-Bendit-riport, mintha a zöldpárti EP-képviselő elmenekült volna a kérdései elől, miközben erről szó sem volt? Továbbra is tiltakozik-e amiatt az állítás miatt, hogy Ön hírt hamisított?
 • Hogyan sikerült 2012-ben, az Operánál rendezett tüntetésről úgy bejelentkezni, hogy a riporter háta mögött csak rendőrök meg az üres Andrássy út látszódjon?
 • Normális dolog-e az MTVA-nál, hogy egy évekkel korábban, feltehetően Kairóban készült videót tesznek közzé, azt állítva, hogy a kölni szilveszteri események láthatók rajta?
 • Bevett gyakorlat-e az MTVA-nál, hogy Pukli István lejáratása érdekében a saját, korábbi anyagukat vágták meg úgy, hogy teljesen más értelme legyen, mint ami valójában elhangzott?
 • Alkalmasak-e azok a munkatársak, akik a münsteri támadás ügyében még órákkal azután is bevándorlókról írnak, hogy kiderült, pszichés beteg német férfi volt az elkövető?
 • Belefér-e a közszolgálati alapelvekbe, hogy egy bevándorlásellenes AfD-politikus játssza a hétköznapi, migránsoktól rettegő németet a köztévé riportjában?
 • Hogyan egyeztethető össze a szakma szabályaival, hogy ugyanaz a bangladesi migráns Boszniában egyik nap még békés menekült, másik nap már a határőrökkel harcol?
 • Belefér-e a vezérigazgatónak a pártatlanság fogalmába, hogy egy október 23-i tüntetésről szóló tudósítás azzal kezdődik, ki kinek a felszólalását „fúrta meg”?
 • Mindennapi gyakorlat-e, hogy az MTVA a saját épülete előtti tüntetésről egy másik sajtóorgánum szemlézésével számol be, majd három percen keresztül hazugságokat sorol a szervezőről?
 • Mi a magyarázat arra, hogy az MTVA vezérigazgatója nem hajlandó személyesen találkozni az országgyűlési képviselőkkel, és hogyan képzeli, hogy biztonsági őrökkel dobatja ki őket az épületből?
 • Mennyiben egyeztethető össze az MTVA alapelveivel, hogy a riporter mondja meg egy nyilatkozónak, hogy milyen szavakat használjon?
Szerző