Egyre több település vezeti be a plakátadót

Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:55

Fotó: Molnár Ádám
Jellemzően a maximum adómértéket vetették ki.
Országszerte még több települési önkormányzat képviselő-testülete döntött úgy, hogy 2019. január 1-től bevezeti a plakátadóként ismert reklámhordozók utáni építményadót, jellemzően a maximum adómértéket vetették ki – írja a napi.hu. A portál által átnézett, nyilvánosan elérhető testületi előterjesztések és rendeletmódosítások szerint például Dorog, Cegléd és Pomáz is megszavazta a négyzetméterenként egységesen 12 ezer forint adó bevezetését. Dorogon 1,5 négyzetméter, Cegléden 1,7 négyzetméterig nem kell adót fizetni. Ez azonban keveseknek ad mentességet, hiszen a többnyire benzinkutakon, busz- és villamos várókban található city-light plakátok 2 négyzetméter nagyságúak, egy 12 négyzetméteres óriásplakát után a tulajdonosának pedig egy évben 144 ezer forint adót kell fizetnie. A portál felidézi, hogy Pomáz önkormányzata 2018. január 1-től nulla százalékos adót állapított meg, de 2019-től már ebben a városban is a maximális 12 ezer forintos mértéket vezették be, erről még tavaly októberben szavazott a helyi testület.
Szerző
Témák
plakátok adó

"Hátha így lesz mersze találkozni": Szél és Hadházy írásban küldi a kérdéseit az MTVA vezérigazgatójának

Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:54

Fotó: Markoszov Szergej
Már a második éjszakát töltötte a két országgyűlési képviselő a közmédia egyik épületében. Az MTVA egy stábja - változatlanul - kamerával őrködött az alvó politikusok felett.
"Az MTVA igazgatója fél, ezért - törvénytelenül - nem hajlandó szóba állni országgyűlési képviselőkkel, - törvénytelenül - nem enged be minket az épületükbe és ami a legdurvább, a rendőrség teljesen törvénytelenül nem intézkedik" - írta közösségi oldalán még kedd este 10-kor Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő - Szél Bernadett társaságában - hétfő óta hiába próbál találkozni Papp Dániel MTVA-s vezérigazgatóval; Papp csak egyszer állt velük szóba, kérdéseikre nem válaszolt, és másnap már csak a közmédia tartalmának megrendeléséért felelős Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, Dobos Menyhért ült le velük beszélgetni. Egy sajtótájékoztató után pedig kizárták a politikusokat a köztévé székházából, ahol egyébként az előző éjszakát töltötték. Azóta a Duna Médiánál várakoznak, a szomszédban.
"Panaszt teszünk az ügyben, amit a bíróságig is elviszünk"

- tette hozzá Hadházy. Szél Bernadett is megerősítette ezt közösségi oldalán. Mint írta, ebben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lesz segítségükre. "Azt sérelmezzük, hogy a rendőrök nem intézkedtek, amikor az MTVA munkatársai megsértették képviselői jogainkat - és ezzel maguk a rendőrök is jogsértést követtek el" - részletezte.
A már második éjszakát is a közmédia egyik épületében töltő országgyűlési képviselők összesen 11 kérdést juttattak el az MTVA kommunikációs igazgatóján keresztül Papp Dániel vezérigazgatóhoz. "Így nyugodtan fel tud készülni, és hátha így lesz már mersze a törvényi kötelességének eleget tenni és találkozni velünk" - írta mind Szél, mind Hadházy. A kérdéseik pedig ezek:
 • Hogyan lehet valaki az MTVA vezérigazgatója, aki még 2011-ben úgy vágta meg a Daniel Cohn-Bendit-riport, mintha a zöldpárti EP-képviselő elmenekült volna a kérdései elől, miközben erről szó sem volt? Továbbra is tiltakozik-e amiatt az állítás miatt, hogy Ön hírt hamisított?
 • Hogyan sikerült 2012-ben, az Operánál rendezett tüntetésről úgy bejelentkezni, hogy a riporter háta mögött csak rendőrök meg az üres Andrássy út látszódjon?
 • Normális dolog-e az MTVA-nál, hogy egy évekkel korábban, feltehetően Kairóban készült videót tesznek közzé, azt állítva, hogy a kölni szilveszteri események láthatók rajta?
 • Bevett gyakorlat-e az MTVA-nál, hogy Pukli István lejáratása érdekében a saját, korábbi anyagukat vágták meg úgy, hogy teljesen más értelme legyen, mint ami valójában elhangzott?
 • Alkalmasak-e azok a munkatársak, akik a münsteri támadás ügyében még órákkal azután is bevándorlókról írnak, hogy kiderült, pszichés beteg német férfi volt az elkövető?
 • Belefér-e a közszolgálati alapelvekbe, hogy egy bevándorlásellenes AfD-politikus játssza a hétköznapi, migránsoktól rettegő németet a köztévé riportjában?
 • Hogyan egyeztethető össze a szakma szabályaival, hogy ugyanaz a bangladesi migráns Boszniában egyik nap még békés menekült, másik nap már a határőrökkel harcol?
 • Belefér-e a vezérigazgatónak a pártatlanság fogalmába, hogy egy október 23-i tüntetésről szóló tudósítás azzal kezdődik, ki kinek a felszólalását „fúrta meg”?
 • Mindennapi gyakorlat-e, hogy az MTVA a saját épülete előtti tüntetésről egy másik sajtóorgánum szemlézésével számol be, majd három percen keresztül hazugságokat sorol a szervezőről?
 • Mi a magyarázat arra, hogy az MTVA vezérigazgatója nem hajlandó személyesen találkozni az országgyűlési képviselőkkel, és hogyan képzeli, hogy biztonsági őrökkel dobatja ki őket az épületből?
 • Mennyiben egyeztethető össze az MTVA alapelveivel, hogy a riporter mondja meg egy nyilatkozónak, hogy milyen szavakat használjon?
Szerző

Újabb szakszervezet támogatja az országos sztrájkot

Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:24

Fotó: Kállai Márton
Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége kiáll az akció mellett és felhívást ad ki a rendezvényeken való részvételre.
Kedden Szövetségi Vezetőségi ülést tartott az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), melyen egyebek mellett arról is döntöttek: készek részt venni egy országos sztrájkbizottság megalakításában és működésében – közölte a szakszervezet a honlapján. Az EVDSZ emellett
támogatja az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZD) által 2019. január 18-19. napjára meghirdetett országos tiltakozó akciót és felhívást ad ki a rendezvényeken való részvételre.

A közlemény szerint a szakszervezet megerősíti a „rabszolgatörvény” néven elhíresült módosítás kapcsán hozott állásfoglalását, valamint egyetért az OSZD által megfogalmazott 4 szakszervezeti követeléssel.  „Az EVDSZ továbbra is részt vesz az OSZD munkájában azzal, hogy álláspontja szerint az OSZD tevékenységének pártpolitikától mentesnek kell lennie, illetve a bizottság munkájában kizárólag szakszervezeteknek, szakszervezeti szövetségeknek és civil szervezeteknek lehet és kell részt venniük” – teszik hozzá.
A szakszervezet korábban felháborodását fejezte ki az újabb, a munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések miatt. Kiemelték, hogy elfogadhatatlan a számukra a módosítás, mert  – az előterjesztésnek és az elfogadásnak módja minden demokratikus eljárást nélkülözött, megkerülve ezzel az érdemi szociális párbeszédet, – valamint tovább rontja a már jelenleg is kiszolgáltatott munkavállalók helyzetét, egyúttal fokozza a munkavállalók kizsákmányolását.
A szakszervezetek korábban ultimátumot adtak a kormánynak: bejelentették, hogy követeléseik átadásától számítva – a törvény szerint – öt napot adnak egy kormányzati tárgyalótestület felállítására. Amennyiben ez nem történik meg, figyelmeztető sztrájkot szerveznek, majd országosat is, de január 19-én biztosan lesz demonstráció.
Szerző