Előfizetés

A PiS nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:27

Fotó: Beata Zawrzel / AFP
A napokban meggyilkolt gdanski főpolgármester, helyére kiírandó időközi választáson nem állít saját jelöltet a Jog és Igazságosság (PiS) - közölte Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.Pawel Adamowicz
A legutóbbi, kevesebb mint három hónapja lezajlott lengyelországi helyhatósági választásokon Adamowicz egyértelmű győzelmet aratott Gdanskban - idézte fel Kaczynski a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva. A PiS ezért úgy döntött, hogy nem állít saját jelöltet az időközi választáson - tudatta a pártelnök. A gyilkosság áldozatául esett Adamowicz a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja volt, és 1998 óta megszakítás nélkül vezette az észak-lengyelországi nagyvárost. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A kétfordulós választáson a PiS jelöltje volt a fő riválisa, s vele szemben Adamowicz a voksok közel 65 százalékával nyerte meg a második fordulót. Az időközi választást a főpolgármester halálát követő 90 napon belül kell kiírni. Kedden a lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk az eddigi gdanski első főpolgármester-helyettest, a PO-tag Aleksandra Dulkiewiczet kérte fel, hogy biztosként vállalja Gdansk város ideiglenes irányítását. A főpolgármestert múlt vasárnap egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A gdanski bíróság hétfőn a gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntött, folyamatban van az ellene elindított büntetőjogi eljárás. Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-bazilikában. A már csütörtök délután kezdődő temetési szertartásokat a város és a család szervezi. Adamowicz koporsóját a gdanski Európai Szolidaritás Központban állítják ki. A bazilikába a koporsót a pénteki gyászmenet keretében viszik át. A temetés napjára a lengyel államfő, Andrzej Duda nemzeti gyásznapot hirdetett. A lengyel alsóház a szerdán kezdődő ülés elején egy perces csenddel tisztelgett Adamowicz emléke előtt. Előtte rövid beszédet mondott a PO elnöke, Grzegorz Schetyna. A meggyilkolt főpolgármesternek köszönhetően Gdansk sokat változott, Adamowicz bátor volt, és "nagy lendülettel irányította" a várost - állapította meg. "A gyűlölet, amely véget vetett az életednek, nem teszi tönkre azt, amit megalkottál" - jelentette ki Schetyna.

Spontán lépett sztrájkba 10 ezer román szénbányász

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.16. 11:01
Képünk illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Az ország energiaszükségletének közel negyede függ munkájuktól - sokba kerülhet Romániának, ha egy héten belül nem születik megegyezés.
Szombaton tízezer bányász lépett sztrájkba a romániai Olt megyében, ezzel lebénítva az Olténiai Energetikai Komplexumot (CEO) – írja a Háromszék napilap nyomán a Mérce.hu. Adrian Marciuc szakszervezeti vezető szerint
szombat reggel a bányászok sztrájkja spontán tört ki.

Követeléseik között a 40-45 százalékos béremelés és üdülési jegyek szerepelnek. Hétfőn ültek le először tárgyalni a munkások és az őket foglalkoztató vállalat képviselői. A cég 12 százalékos emelést ajánlott, a tárgyalás eredmény nélkül ért véget.
Az olténiai bányászok bére jelenleg havi 2000-2200 lej, vagyis 138-152 ezer forint, erre jönnek különböző juttatások. A régió az Európai Unió legszegényebbjei közé tartozik, az egy főre jutó GDP a bukarestinek alig több, mint negyede, a budapestinek valamivel több, mint harmada.
Mivel jelenleg Románia energiaszükségletének közel egynegyedét az Olténiai Energetikai Komplexumhoz tartozó szénbányák és erőművek termelése fedezi,
a bérekről szóló megbeszélést Doru Vişan minisztériumi államtitkár vezette.

Az erőműveknek egy hétre elegendő a széntartaléka, vagyis ha ez idő alatt születik egyezség a bérekről, Romániában vagy korlátozni kell az energiafelhasználást, vagy külföldről kell áramot vételeznie az országnak.

Terrortámadást előzött meg a szerb rendőrség

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Robbanószerkezeteket készített és tesztelt a férfi, akit terrortámadás előkészítése miatt fogtak el.
Terrortámadást előkészítésével gyanúsítanak egy férfit, akit néhány nappal ezelőtt fogott el a szerb rendőrség - jelentette a Blic című belgrádi napilap szerdán. Az újság információi szerint Armin Alibasicot január 13-án, a délnyugat-szerbiai, Koszovóhoz közeli Novi Pazarban fogták el a belbiztonsági szolgálat (BIA) és a rendőrség tagjai.
Armin Alibasic az utóbbi években a főleg bosnyákok által lakott országrészben, a Szandzsákban harcművészetet tanult, taktikai gyakorlatokat hajtott végre, valamint a hegyes területen gyakorolta a vadonban történő túlélést. A férfi házában a rendőrség egy vegykonyhára bukkant, ahol
  • robbanószer előállítására is alkalmas eszközöket,
  • robbanószer-készítési útmutatót,
  • az Iszlám Állam nevű terrorszervezet zászlaját,
  • bozótvágó késeket,
  • valamint a különböző városok Novi Pazartól való távolságát tartalmazó jegyzeteket talált.
A Blic úgy tudja, hogy a férfi az utóbbi időben robbanószereket készített, amelyeket a környéken próbált ki. Éppen ez ad okot arra, hogy a hatóságok úgy gondolják, terrortámadásra készült - közölte egy neve elhallgatását kérő forrás a Bliccel.