Állami Számvevőszék;párttámogatás;

2019-01-16 15:05:06

Megint lecsapott az ÁSZ: csak egy napig örülhetett a Momentum és a Párbeszéd

Újra felfüggesztette a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ. A két pártnak ráadásul ügyészségi eljárással is számolnia kell.

Mindössze egyetlen napig örülhetett a Momentum és a Párbeszéd: ismét mindkét párt költségvetési támogatását felfüggesztette az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A döntés annak fényében meglepő, hogy minap az ÁSZ még azt válaszolta lapunknak: mivel a két ellenzéki párt biztosította az elérhetőségét, feloldják a tilalmat, és újra kapnak majd pénzt. Ehhez képest most a két párt kampánypénzeinek ellenőrzésekor talált problémákat a számvevőszék. A Párbeszéd – az ÁSZ szerint – „a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát”. A Momentum esetében a költségvetési támogatás felhasználása „nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható.”

A Momentum egyébként a 2018. évi országgyűlési választási kampány finanszírozására összesen 527,6 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, a nyilvánosságra hozott elszámolása szerint további 12,6 millió forintot költött saját költségből. A Párbeszéd nem kapott központi támogatást, hiszen az MSZP-vel úgy állapodott meg, hogy a pénzt 100 százalékban a szocialistáknak folyósítsa a kincstár. A Párbeszédnek nem egészen 6 millió forint egyéb forrása volt.

Állami támogatásuk felfüggesztése mellett a Momentumot és a Párbeszédet ügyészségi eljárás is fenyegeti – erről Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára nyilatkozott a Népszavának.

– Némelyik párt mintha nem lenne tisztában azzal, milyen törvényi feltételeknek kell eleget tennie – hangsúlyozta a főtitkár, arra utalva, hogy a Momentum és a Párbeszéd kampányköltési beszámolója szerinte az alapvető elvárásoknak sem felelt meg. Kijelentette: a két említett párt nem elszámoltatható és nem átlátható módon működik.

Az ÁSZ-t egy volt fideszes parlamenti képviselő, Domokos László vezeti, ám a számvevőszék állítja, hogy Domokos semmilyen formában nem vesz részt a kampánypénzek ellenőrzésében, ennek döntési jogát átadta a főtitkárnak.

„A számvevőszék minden tekintetben a törvények szerint jár el” – közölte Holman Magdolna, amikor arról kérdeztük, hogy az ÁSZ miért csak az ellenzéket bünteti. Hangsúlyozta: az ÁSZ számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag szervezetek vannak, amelyeket a törvények szerint ellenőriznie kell. A Momentum és a Párbeszéd mellett – folytatta – hét másik párt kampányköltéseit vizsgálja jelenleg a számvevőszék, közöttük van a Fidesz-KDNP is. Végeredmény pár héten belül várható.

Az ÁSZ arra jutott: nem zárható ki egyértelműen, hogy a Momentum és a Párbeszéd tiltott támogatásnak minősülő forrásokból is gazdálkodott. Továbbá a főtitkár elmondása szerint – mivel a két párt „nem tudott elszámolni a közpénzekkel” – bűncselekmény gyanúja miatt az ÁSZ az ügyészséghez fordult.

Holman Magdolna hangsúlyozta, hogy nem elvonják, hanem felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását. A két párt abban az esetben juthat hozzá a közpénzhez, ha a „számvevőszék számára is meggyőző módon megteremti a törvényes gazdálkodás feltételeit”.

Megkérdeztük a főtitkártól, nem tartaná-e helyénvalónak, hogy a számvevőszék azoknak a súlyos milliárdoknak a felhasználását is kampányköltésként vizsgálhassa, amelyeket formálisan nem a Fidesz, hanem a kormány fordít propagandára. Holman Magdolna hangsúlyozta, hogy az ÁSZ nem alkotja, csak alkalmazza a jogszabályokat. Hasonló választ kaptunk arra a kifogásra is, hogy a pártoknak nincs jogorvoslati lehetőségük a számvevőszék döntése ellen.

– Nem értjük azt, ami történik – így reagált lapunknak Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja. Az ÁSZ szerinte összevissza beszél. – Azt mondták, hogy keddig nem voltunk elérhetőek, majd hirtelen megtalálták a Momentumot. Tehát a szerdai vizsgálatukat egy nap alatt rakták össze, ami hihetetlennek hangzik – fogalmazott Hajnal, azonban hozzátette: ez szépen tükrözné a szervezet eddigi szánalmas tempóját.

– Felháborító, nonszensz és botrányos a számvevőszék viselkedése – vélekedett a Momentum politikusa. Hajnal közlése szerint most mindenesetre tanulmányozzák a végleges jelentést és tájékozódnak, hogy kihez tudnak fordulni felebezésért.

A Párbeszédnél nagy a káosz és a meglepődés, érdemi reakciót egyelőre nem is tudtak adni lapunknak. Az biztos, hogy a jogászaikkal ők is vizsgálják az ÁSZ-jelentését.