Újabb csapattal bővül az amerikai fociliga

Publikálás dátuma
2019.01.17. 13:00
IMPOZÁNS LÁTVÁNYTERV - A stadiont 225 millió dollárért, közpénz nélkül építik meg
Fotó: Twitter
Huszonhetedik csapatként 2021-ben az Austin FC csatlakozik az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS) mezőnyéhez. A liga bejelentése szerint addigra a texasi együttes 20 ezer fő befogadására alkalmas stadiont épít 225 millió dollárért. A létesítményt közpénz felhasználása nélkül építik, az alapkő-letétel idén szeptemberben várható.
„Az MLS tökéletes egy olyan város számára, mint Austin” - mondta a bejelentés kapcsán Don Garber, az MLS elnöke. A klub az FC Dallas és a Houston Dynamo után a harmadik texasi székhelyű csapat lesz.
A franchise-rendszerű - többek között nem kieséses - tengerentúli bajnokságban tavaly 23 együttes szerepelt, az újonnan csatlakozni kívánóknak 150 millió dollárt kell befizetniük az MLS kasszájába. Idén az FC Cincinnati, jövőre a tervek szerint egy miami és nashville-i csapattal bővül a mezőny.
Az alapító Anthony Precourt először a Columbus Crew átköltöztetésével akarta megalapítani ezt a franchise-t, ám szurkolói tiltakozások, valamint valamint peres eljárások megakadályozták ebben, ezért most nulláról építkezve hajtja végre korábbi tervét.
Szerző

Kyler Murray, a két sportágban is világklasszis zseni

Publikálás dátuma
2019.01.17. 12:30

Kyler Murray lehet az első olyan sportoló az Egyesült Államokban, akit az NFL-ben és az MLB-ben is az első körben draftol egy klub.
A 21 éves Kyler Murray-t korszakos zseniként tartják számon az Egyesült Államokban, ugyanis két sportágban is világklasszis teljesítményre képes. Az oklahomai egyetem sportolója tavaly az amerikaifutball-szezon kezdete előtt végigcsinálta az idényt a baseballcsapattal is, tavasszal volt, hogy pénteken baseballmeccsen volt, szombaton az amerikaifutball-csapat tavaszi edzőmeccsén játszott, majd még aznap este újra a baseballpályán volt jelenése.
A befektetett munka nem volt hiábavaló, 2018 júniusában az Oakland Athletics baseballcsapata az MLB-draft első körének kilencedik választási jogán választotta őt ki. A felek 4,6 millió dolláros aláírási bónuszban állapodtak meg, amivel Murray-nek lehetősége volt még visszatérnie az egyetemre, és befejezni a szezont. Eközben egyre jobban elkezdett az amerikai futball felé kacsingatni, az irányító pedig a tavalyi Heisman-győztes csapattársa, Baker Mayfield (a Cleveland Browns 1/1-esként draftolta) helyét átvéve nyújtott kiemelkedőt, és vezette főcsoportgyőzelemig, illetve a négycsapatos rájátszásba az Oklahomát. Decemberben a legjobb egyetemi amerikaifutball-játékosnak járó Heisman-díjat is megkapta, mindez pedig alaposan megnövelte az ázsióját.
Murray a mostani megállapodásával öt-hat évig nem számíthat nagy szerződésre, és az igazán nagy dobásra akár 30 éves koráig is várhat. Talán ennek is köszönhető az a bejelentése, hogyha kap egy 15 millió dolláros szerződést, akkor hajlandó belevágni a baseball karrierjébe, különben pedig jelentkezik az NFL-draftra. Az MLB szabályzata szerint tilos a draftolt játékossal nagy szerződést kötni, ezért a játékos beváltotta ígéretét – noha időközben a baseball liga mégis kivételt tenne Murray esetében, és ezzel segíteni az Athleticset. A szövetség döntése ugyan rendhagyó, ám nem különösebben meglepő, ugyanis sok figyelmet és pénzt hozhat a konyhára, ha az egyik legfényesebb csillag az ő ligájukat választja.
Azt nem tudni, a tárgyalások hogyan állnak, az viszont biztos, hogy a játékos jelezte, részt vesz az NFL draftján. Ugyanakkor az újoncokra vonatkozó kollektív szerződések miatt csak akkor kaphat 15 milliónál jobb kontraktust, ha az első kör első tizenkét választottja között elkel. Ha jól megy neki, akár három-négy éven belül jöhet egy 100 milliós, vagy annál is nagyobb hosszabbítás.
Ugyanakkor azt se hagyjuk ki az egyenletből, hogy ezzel a kvázi zsarolós mutatvánnyal vajon hány csapat számára lesz majd szimpatikus. Az NFL-szerződés ráadásul megtiltja a játékosoknak, hogy részt vegyenek a futballon kívüli bármely tevékenységben, amely jelentős személyi sérülési kockázathoz vezethet. Így ha nem kapkodnak érte a csapatok, könnyen két szék közé eshet.
Szerző

Mészáros horvát csapatánál folytatja Orbán kedvenc játékosa

Publikálás dátuma
2019.01.17. 09:20

Fotó: Molnár Ádám
Kleinheisler három és fél évre szóló megállapodást írt alá az NK Osijek csapatával.
Kleinheisler László a horvát élvonalban szereplő NK Osijek labdarúgócsapatában folytatja pályafutását – írja az MTI az eszéki együttes honlapjának közlése alapján. A magyar válogatott 24 éves alapembere felbontotta 2021 június végéig érvényes szerződését a kazah Asztanánál, majd három és fél évre szóló megállapodást írt alá a tízcsapatos horvát élvonalban 18 fordulót követően a második helyen álló gárdával. Az NK Osijek – amelynek többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc – beszámolójában kiemelte: a 23-szoros magyar válogatott Kleinheisler a Werder Bremen, valamint a Darmstadt csapatában összesen 18 alkalommal játszott a német élvonalban, a kazah együttessel pedig kétszer ünnepelt bajnoki címet, tavaly nyáron a Bajnokok Ligája selejtezősorozatában hat mérkőzésen kezdőként lépett pályára, majd az Európa-liga csoportkörében is jelentős szerephez jutott. Kleinheisler egyébként Felcsúton tanulta a szakmát, és Orbán Viktor nagy kedvence volt a Puskásban.
Szerző