Előfizetés

Kúria: lehet azt mondani, hogy Matolcsy György közpénzt lopott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.16. 17:27

Fotó: Népszava
Matolcsy György jegybankelnök még 2016-ban perelte be Bárándy Gergelyt, aki a közpénz ellopásával vádolta meg a Parlamentben. A Kúria most a volt szocialista képviselő javára ítélt az ügyben.
Bárándy Gergely 2016-ban egy parlamenti azonnali kérdés utáni viszontválaszában vádolta meg lopással az MNB-elnökét. Matolcsy akkori álláspontja szerint ezt közszereplőként sem kell eltűrnie, ezért a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi joga megsértése miatt polgári pert indított, és egymillió forintos sérelemdíjat követelt az Országgyűlésből azóta kikerült Bárándytól.

A Fővárosi Törvényszéken megállapították, Bárándy „tényekből levont következtetést”, tehát véleményt fogalmazott meg, s mivel vannak olyan ténybeli alapok, amelyek ilyen konzekvencia levonását megengedik, a kijelentés okszerűnek mondható - írja a hvg.hu. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla elé került, ott 2017 nyarán született ítélet, amely érdemi változtatás nélkül helybenhagyta a februári, elsőfokú ítéletet.

Az akkori ítélet után Matolcsy a Kúriához fordult felülvizsgálatra, azonban a szerdán ott megszületett döntés értelmében is ki lehet azt mondani, hogy Matolcsy György ellopta a közpénzt.

Kifosztották a Kutyapárt irodáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.16. 16:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn pakolták ki az irodát, ahol nem volt kulcsra zárva az ajtó – a tettes vagy tettesek értékes kameraszettet és egy laptopot is elvittek.
„Bár már évek óta megszűnt a bűnözés, valaki mégis bejött hétfőn az irodánkba, és elvitte az alsó képen levő cuccokat.  az ajtó zárva volt, de nem kulcsra, mi meg pár percig fent voltunk az emeleten)” - így jelentette be a Facebookon Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy kifosztották őket.  
A tettes vagy tettesek az MKKP szerint nagy értékű kamerát, mikroportokat és mikrofont, és laptopot is loptak tőlük – hogy pontosan mekkora értékben, nem derül ki ac bejegyzésből, de a felsorolt lista alapján többmilliós kár érhette őket. A párt mindenkit arra kér, hogy jelezzék, ha a felsorolt eszközöket látja valamelyik használt árus oldalon, vagy éppen személyesen kínálták fel nekik. A bejelentés kommentelői jellemző módon már azt is tudni vélik, ki a tettes: többek szerint Soros lehetett, volt, aki látta is, ahogy a kormánypropaganda által megalkotott Főellenség az Ecseri piacon árulta a kameraszettet. 

Közös hadgyakorlatra készülnek a V4-ek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.16. 15:58
A honvédség talán már a német gyártmányú Leopard-tankokkal vesz részt az őszi hadgyakorlaton
Fotó: Christof Stache / AFP
A négy visegrádi ország összesen 800 katonával vesz részt a Csehországban tervezett gyakorlaton.
Nemzetközi hadgyakorlatot tart ősszel Csehországban a négy visegrádi ország hadserege. A Czech Lion elnevezésű hadgyakorlaton a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák fegyveres erők gyalogsági egységei vesznek részt – jelentette be szerdán Prágában Vlastimila Cyprisová, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője. 
A hadgyakorlat elsődleges célja a kölcsönös együttműködési képesség erősítése, a parancsnoki kar tevékenységének összehangolása és az információk átadása. A gyakorlaton, amelyre Dél-Morvaországban kerül sor, a négy ország hadseregének mintegy 800 katonája vesz részt. „Az a cél, hogy ellenőrizzük, mennyire képesek a parancsnokok és a nemzetközi vezérkarok irányítani és vezetni az alárendelt katonai egységeket, közösen megtervezni és irányítani a harcászati cselekményeket, valamint rugalmasan reagálni a hadszíntéren lezajló eseményekre" - mondta Josef Kopecky, a cseh hadsereg gyalogsági egységeinek parancsnoka újságíróknak abból az alkalomból, hogy kedden Prágában a négy hadsereg képviselői megtartották első egyeztető tárgyalásaikat. A következő egyeztető tárgyalásokra májusban kerül sor. A hadgyakorlaton a kommunikáció nyelve az angol lesz, az anyanyelvet csak az egyes nemzeti egységeken belül fogják használni a katonák. Mind a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - a NATO tagja, hadseregeik számos esetben szorosan együttműködnek egymással, teszi hozzá az MTI.