Szerbia hálás Putyinnak - Tízezrek fogadják az orosz államfőt

Publikálás dátuma
2019.01.17. 08:30

Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Igen jelentős népszerűségnek örvend Szerbiában Vlagyimir Putyin, állította egy, a TASSZ hírügynökségnek adott interjújában Aleksandr Vucic szerb elnök. A belgrádi politikus annak kapcsán nyilatkozott az orosz hírügynökségnek, hogy ma hivatalos látogatásra érkezik Szerbiába az orosz államfő. A vizit súlyát jelzi, hogy az interjúzás kölcsönös volt, Putyin a szerb Vecernje novosti és a Politika című napilapoknak adott előzetes interjút. Vucic megelőlegezte, hogy az utóbbi húsz év legnépesebb fogadtatására számíthat Putyin Belgrádban.  Egy eddig ismeretlen szerb egyesület arra buzdította a szerbeket, hogy vegyenek részt az általuk Putyin tiszteletére szervezett felvonuláson. A belgrádi ellenzék szerint az ismeretlen egyesület mögött valójában Vucic áll, aki a hat hete tartó, ellene irányuló utcai tiltakozásokra válaszul tartana erődemonstrációt. Vucic jó érzékkel érzelmi húrok pengetésével csalná utcára a Putyint ünneplő tömeget. Interjújában kiemelte, hogy az orosz elnök népszerűsége a szerbek körében annak köszönhető, hogy, mint fogalmazott, Putyin mentette meg Szerbiát a népirtás bélyegétől. „Sohasem fogjuk elfelejteni 2015-t, amikor Szergej Lavrov külügyminiszter és az áldott emlékű Vitalij Csurkin, Oroszország volt ENSZ nagykövete Putyin utasítására megmentették Szerbiát attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja azt a brit javaslatot miszerint a szerb nép népirtást követett el a volt Jugoszlávia területén. „ (Oroszország megvétózta a brit javaslatot az ENSZ BT-ben, amely népirtásnak akarta minősíteni az 1995-ös srebrenicai vérengzést.) Vucic leszögezte, Szerbia megbízható szövetségese Oroszországnak, szigorúan tiszteletben tartja vállalásait és ígéreteit, Washington és Brüsszel kérésére sem hajlandó a továbbiakban sem szankciókat bevezetni Oroszország ellen. Beszélt arról is, hogy gyakran egyeztet az orosz elnökkel, tanácsot is kér tőle.  Putyin is érzelmi húrokat pengetve hangolta a szerbeket, emlékeztetett, hogy a NATO 1999-ben két és fél hónapon át bombázta az akkori Jugoszláviát, majd 2008-ban segített elszakítani az országtól albánok lakta déli tartományát, Koszovót. Putyin ostorozta a NATO-t, mindenekelőtt Macedónia felvétele miatt és többek között azt állította, hogy a Balkánon jelentős destabilizációs tényezőnek számít az észak-atlanti szövetség, az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai ország térségbeli pozíciója megerősítését célzó politikája, Oroszország viszont mindig a térség országai mellett állt, s most is fontosnak tartja a régió biztonságának és stabilitásának megerősítését. Az orosz elnök Szerbia iránti elkötelezettségét szemlélendő hozzátette, Oroszország igyekszik javítani Szerbia védelmi lehetőségeit fegyverek és harci eszközök ajándékozásával, korszerűsítésével. Szerb sajtóinformációk szerint több mint hetvenezren fogadják ma Putyint Belgrádban
Szerző
Témák
Putyin Szerbia

Hiába robbantottak fel négy amerikai katonát a héten, ha Trump szerint legyőzték a terrorizmust Szíriában

Publikálás dátuma
2019.01.17. 08:07
Amerikai őrjárat Manbídzs környékén - Illusztráció
Fotó: Delil SOULEIMAN / AFP
19 ember halt meg egy szerdai merényletben, ám az Egyesült Államok kitart a csapatkivonás mellett.
Robbanásos merényletet követtek el az észak-szíriai Manbídzsban szerdán az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció egyik őrjárata ellen. Legkevesebb 19 halálos áldozatot követelt a támadás. Az áldozatok között van két amerikai katona és az amerikai védelmi minisztérium két civil alkalmazottja az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szerint. Az első jelentések még négy halott katonáról szóltak. További három amerikai katona megsebesült. A többi halálos áldozat a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadócsoport fegyveres tagjai vagy civilek.
Az Egyesült Államok kitart a szíriai csapatkivonás mellett - hangoztatta Mike Pence amerikai alelnök szerdán délután kiadott közleményében. Az alelnök leszögezte, hogy mind ő, mind Donald Trump elnök elítéli elkövetett robbantásos merényletet. Pence mindazonáltal elismételte azt, amivel Trump a csapatkivonások - egyébként a hadsereg vezetése szerint a szövetségeseik elárulásával felérő - kivonása mellett érvelt: "szétzúztuk az Iszlám Állam terrorszervezet kalifátusát és megsemmisítettük katonai képességeiket".
Donald Trump elnök december 19-én Twitter-bejegyzésben közölte, hogy "Szíriában legyőztük az Iszlám Államot, amely számomra az egyetlen ok volt arra, hogy a Trump-elnökség idején ott legyünk". Az elnök akkor úgy fogalmazott, hogy az amerikai katonákat "haza kell hozni, amilyen gyorsan csak lehet". Később változtatott az álláspontján és a katonák azonnali hazahozatala helyett a fokozatos kivonás mellett tette le a voksát.
Döntésének bírálói - köztük a részben emiatt is lemondott James Mattis védelmi miniszter - korainak tartották a kivonulást, arra hivatkozva, hogy az Iszlám Állam szíriai hadállásait még korántsem sikerült úgy megsemmisíteni, hogy ne tudja újraszervezni önmagát.
Lényeges szempont továbbá, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges, a terroristák elleni háborúban nélkülözhetetlen szerepet játszó kurdok a csapatkivonások után védtelenül maradnak a Recep Tayyip Erdogan török elnök ellenük is vívott "terror elleni" háborújával szemben. A NATO-tag Törökországgal szemben új szövetségest az orosz-barát, a polgárháború kirobbanásáért és vélhetően civilek elleni gáztámadásokért is felelős Aszad-rezsimben talált az eddig nyugattal szimpatizáló, Szíria negyedét is ellenőrző kurd-arab szövetség, a Szíriai Demokratikus Erők.
Lindsey Graham, a befolyásos republikánus szenátor szerdán a manbídzsi támadást követően William Barr igazságügyminiszter-jelölt meghallgatását megszakítva nyilatkozatot olvasott fel. Hangsúlyozta: ami történt, nemcsak szomorú tragédia, hanem remélhetőleg arra készteti az elnököt, hogy újragondolja a szíriai csapatkivonást. "Minden amerikai azt akarja, hogy katonáink hazatérjenek, de szerintem mindannyian azt is akarjuk, hogy amikor hazatérnek, biztonságban legyünk" - fogalmazott a dél-karolinai szenátor, aki bár Donald Trump szoros szövetségeseként ismert, de maga is többször bírálta a szíriai csapatkivonásról szóló elnöki döntést.

Már a letartóztatott iráni újságíró gyerekeit is beidézték, az FBI mégis tovább hallgat

Publikálás dátuma
2019.01.17. 06:32
Marzieh Hashemi
Fotó: Wikipedia / Aghiltohidian
Az FBI nem hajlandó tájékoztatást adni Marzieh Hashemi ügyében. Eközben Irán is fogva tart egy amerikai állampolgárt.
Marzieh Hashemi újságírónőt a Missouri állambeli St. Louis városban tartóztatták le még vasárnap, az ügy szerdán került nyilvánosságra. Éppen a Black Lives Matter (a Feketék Élete is Értékes) nevű afroamerikai mozgalomról készülő dokumentumfilmjéhez forgatott. Előtte a louisianai New Orleansban járt családlátogatáson. Az FBI e-mailben azt válaszolta az ügyben érdeklődő AP hírügynökség munkatársainak, hogy nem akarja őket tájékoztatni Melanie Franklin ügyéről. Marzieh Hashemi ugyanis ezen a néven született New Orleansban- 25 éve dolgozik az iráni állami televíziónak. Ideje felét Iránban, felét pedig Coloradóban tölti, ahol a gyermekei is élnek. Egyik fia, Hossein Hashemi elmondta amerikai újságíróknak, hogy édesanyját akkor tartóztatták le, amikor St. Louisban fel akart szállni egy Denverbe induló repülőgépre. Az FBI Washingtonba vitte, ott tartják őrizetben. "Még mindig nem tudjuk, mi történt" - mondta Hossein Hashemi, hozzátéve, hogy tudomása szerint édesanyjának nincs köze semmilyen bűncselekményhez, és mindenképpen együtt akar működni az FBI munkatársaival. Azt is elmondta, hogy ő és testvérei büntetés terhe melletti idézést kaptak az egyik denveri vádesküdtszéktől. A Press TV Teheránban sajtókonferenciát tartott, amelyen Paiman Dzsebeli, a televízió helyettes vezetője bejelentette: minden jogi eszközt igénybe vesznek munkatársuk védelmében. A televízió megszólaltatta Bahran Ghaszemit, az iráni külügyminisztérium szóvivőjét, aki arról beszélt, hogy a letartóztatás jól érzékelteti a Trump-kormányzat "rasszista és apartheid-politikáját". A szóvivő hozzátette: "reméljük, hogy ezt az ártatlan embert feltételek nélkül szabadlábra helyezik". A letartóztatott nő amerikai állampolgár. Újságírást tanult a louisianai állami egyetemen Baton Rouge-ban (a déli állam fővárosában), majd 1982-ben, miután 22 évesen megismerkedett Hossein Hashemivel, egy Denverben tanuló iráni diákkal. Áttért a muszlim hitre, összeházasodott a férfival és nevet változtatott, két fiuk és egy lányuk született. A nő azóta megözvegyült. Az ügyről megjelent első amerikai kommentárok emlékeztetnek arra, hogy Teherán a múlt héten erősítette meg: fogva tartja Michael R. White veterán amerikai tengerészgyalogost. 
Frissítve: 2019.01.17. 08:37