Előfizetés

Törölte Demeter tagságát a NATO-közgyűlés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 14:26

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kövér László még december 21-én kérte fel Keresztes ­László Lóránt frakcióvezetőt, hogy jelöljön új tagot.
A NATO parlamenti közgyűlés hivatalos honlapján is törölték a delegáltak sorából Demeter Mártát – írja a Magyar Idők. A kormányközeli lap szerint amennyiben az LMP-frakció vezetése nem jelöl új tagot a NATO Parlamenti Közgyűlésébe, akkor a szervezet alapszabályának figyelembe vételével Kövér László házelnök a tényleges parlamenti erőviszonyokra tekintettel egy másik ellenzéki képviselői csoportot kér fel a küldöttségbe való delegálásra, aminek esetén a LMP képviselete megszűnne a nemzetközi szervezetnél. Kövér László december 21-én vonta vissza Demeter Márta NATO parlamenti közgyűlési tagságát. Egyben felkérte Keresztes ­László Lóránt frakcióvezetőt, jelöljön a frakcióból új tagot, hogy az LMP közgyűlésbeli képviselete a jövőben is megvalósulhasson. Keresztes akkor a házelnöknek címzett válaszában kiemelte: a házelnöknek a hatályos szabályok alapján nincs arra joga, hogy visszahívja a NATO Parlamenti Közgyűléséből a magyar országgyűlés képviselőjét. „Ezért levelét nem tudom másként értékelni, mint politikai kommunikációs eszköznek, amelyet a Fidesz az ellenzéki képviselőkkel szemben használ” – fogalmazott, hozzátéve: az LMP-nek nincs oka, hogy Demeter helyett bárki más NATO Parlamenti Közgyűlési tagságáról döntsön. Demeter még ősszel egy iratbetekintést követően tett fel egy írásbeli kérdést az Országgyűlésben, azt firtatva: miképp fordulhat elő, hogy Orbán Viktor egyik lánya katonai géppel repül haza Ciprusról. Mint kiderült, a miniszterelnöki gyermekkel azonos nevű lány egy katonatiszt gyereke volt. 

Idén is eljön hozzánk Vlagyimir Putyin

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.01.17. 12:20

Fotó: Botár Gergely / AFP
Egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos, a jelek szerint az orosz fél dönt mindkettőben. Aszódi Attila menesztése is összefüggésben lehet a vizittel.
Magyarországra jön idén is Vlagyimir Putyin – értesült egymástól több, független forrásból a Népszava. A magyar és az orosz elnök az elmúlt években mindig találkozott legalább egyszer, így ebből a szempontból nem meglepetés a vizit, egy kormányzati forrásunk egyenesen „logikusnak” nevezte a látogatást. Ami az út körülményeit kicsit érdekesebbé teszi, hogy – szintén több forrásból származó információink szerint – egyelőre sem a látogatás időpontja, sem a napirendje nem biztos még: volt aki azt mondta, erre akár már februárban sor kerülhet, de mindenképpen még az év első felében, más forrásból viszont úgy értesültünk, a szeptemberi időpont sincs kizárva. „jelen pillanatban úgy tűnik, az orosz félen múlik, mikor jön” - mondta egy informátorunk. Ugyanez a helyzet a látogatás napirendjével: jelenleg egyszerűen nincs olyan fajsúlyos ügy, ami egy csúcstalálkozót indokolna és úgy tudjuk, emiatt a magyar fél kissé gondban is van. Hosszútávú gázszerződést nem akarunk kötni (évek óta a meglévőt hosszabbítgatjuk meg egy-egy évvel), aktuális – és ekkora horderejű – kulturális, politikai ügy nincs napirenden. Ukrajna ügye természetesen az lenne, de Orbán Viktor már kinyilvánította, hogy ezt szerinte a „Normandiai Négyeknek”, vagyis Ukrajnának, Franciaországnak, Németországnak és Oroszországnak kellene megtárgyalnia. Természetesen marad egy fajsúlyos ügy: a paksi bővítés. Mint legutóbb megírtuk, akár Aszódi Attila menesztése is összefüggésben állhat egy Putyin-vizittel, hiszen így legalább a beruházás késlekedése miatt elégedetlenkedő oroszoknak Orbán Viktor fel tudná mutatni a menesztett államtitkárt, mint „fő felelőst”.

Bayer Zsolt ötforintosokban fizet Hadházynak, de nem kér tőle bocsánatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 12:06

Fotó: Vajda József
A publicista „világraszóló győzelemként” értékelte az őt 300 ezer forint megfizetésére kötelező ítéletet. A pénzt ötforintosokban fogja kifizetni, bocsánatkérésre a bírósági ítélet ellenére sem hajlandó.
Ilyen fényes győzelmet még senki sem aratott azzal, hogy elveszített egy pert” – így kommentálta blogján Bayer Zsolt, hogy bíróság mondta ki: fizetnie kell Hadházy Ákosnak, valamint bocsánatot kell kérnie a politikustól. A publicista felidézte: még 2017 májusában találkozott Szél Bernadettel egy sörözőben, ahol közölte vele, hogy mostanában olyan transzparensek vannak a tüntetőknél, melyekre például az van felírva, „ORBÁN GECI, ÁDER NYELI”. Majd megkérdezte tőle, mit szólna hozzá, ha olvasna valahol egy olyan feliratot: „HADHÁZY GECI SZÉL DETTI NYELI”. Hadházy beperelte, a bíróság ítélete szerint pedig
300 ezer forintot kell fizetnie Hadházynak, illetve bocsánatot kell kérnie tőle.

Szerinte egyébként azért ítélték el, mert „az ügyben eljáró bírók intelligencia szintje nem éri el egy második elemis, közepes képességű kisdiákét, vagy politikailag motiváltak”. Bayer beszámolója szerint a bírósági ítélet indoklásában egyebek mellett kimondta, hogy
a kifejezés jelentős nyilvánosság előtti használata pusztán az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi.

Ezt pedig Bayer „világraszóló győzelemként” értékelte, mivel úgy véli, ezt a kifejezést emelte politikai programjának középpontjába az ellenzék , és az O1G a politikai védjegyük, most pedig bíróság mondta ki, amit kimondott. „Nekem, nekünk ezután semmi más dolgunk nincs, mit az ellenem – amúgy teljesen igazságtalanul és indokolatlanul – meghozott ítéletet kell mindig az orruk alá tolni, amikor megjelenik valahol az O1G” – értékelte az ítéletet. Bayer azt is írta, hogy 5 forintosokban fogja kifizetni a 300 ezer forintot Hadházynak, és egy zsákban, tanúk jelenlétében hajítja majd a kertjébe, hogy vegyen magának zoknit. Bocsánatot viszont nem kér tőle, csak majd „amikor Hadházyék bocsánatot kérnek a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől”.