FBI-ügynököktől vett rakétát, hogy a Fehér Házra lőjön, azonnal letartóztatták

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:45
Az elnök végveszélyben című film is a Fehér Ház elleni támadásról szól
Fotó: Archives du 7e Art/Columbia Pictures / AFP
Előbb külföldre akart utazni a radikalizálódott amerikai, hogy igazi terroristákhoz csatlakozzon. Nem volt útlevele, így hazájában próbált meg ő is azzá válni.
Páncéltörő rakétával lőtt volna a Fehér Házra a vád szerint egy Georgia állambeli férfi, akit szerdán tartóztattak le - írja a hirado.hu az amerikai ügyészség közlése alapján. A 21 éves férfit tetten érték: az őrizetbe vétel azután történt, hogy átvette a neki beszerzett fegyvereket és robbanóanyagokat a bizalmába férkőzött FBI-ügynököktől.
Georgia állam bűnüldöző szervei márciusban léptek kapcsolatba a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), miután tudomásukra jutott, hogy a férfi radikalizálódott: nevét Hasher Jallal Tahebetre változtatta, és az Iszlám Állam terrorszervezet által ellenőrzött területre akar utazni – derül ki a bíróságnak továbbított FBI-iratokból.
Ez utóbbit egyébkén már ő maga árulta el az álruhában bizalmába férkőző FBI-ügynököknek. Mivel azonban nem volt útlevele, nem utazhatott külföldre. Úgy döntött, akkor megtámadja inkább a Fehér Házat és a New York-i Szabadság-szobrot. Mint azt egy ügynöknek - tanács formájában - kifejtette:

amennyiben más országba utazik, akkor csupán „egy lesz a sok közül”, de ha az Egyesült Államokban marad, akkor nagyobb károkat okozhat.

Megmutatta az FBI-ügynöknek a Fehér Ház nyugati szárnyának a tervrajzát és a támadás részletes tervét, illetve arra kérte, hogy szerezzenek be neki a támadáshoz szükséges fegyvereket és robbanóanyagot. Páncéltörő rakétával akarta „kinyitni” a Fehér Ház ajtaját, és minél több embert - rendőröket és az elnököt védő őröket - megölni.
A férfit a fegyverek és a robbanóanyag átadása után tartóztatták le szerdán egy bufordi parkolóházban.
Szerző

Január végén szavaz az új Brexit-tervről a londoni alsóház

Publikálás dátuma
2019.01.17. 14:25

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Maynek hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamata milyen irányt vegyen.
Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további menetéről – írja az MTI. Az alsóház a héten a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította a Brexit feltételrendszeréről az Európai Unióval novemberben elért, 585 oldalas megállapodást. Az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be Theresa May kormánya ellen, és szerdán az ellenzék által kezdeményezett voksoláson 325-306 arányban May támogatói kerültek többségbe.  Maynek a megállapodás alsóházi tárgyalási folyamata közben – a kormány szándékai ellenére – elfogadott törvénymódosítás alapján három ülésnapon belül, vagyis hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a Brexit-folyamat milyen irányt vegyen. May már a megállapodás elutasítása után bejelentette, hogy jövő hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról. A Downing Street csütörtökön közölte, hogy az új kormányzati javaslatcsomagot az alsóház január 29-én tárgyalja és aznap szavaz is róla.
A konzultációk már szerda éjjel megkezdődtek, és csütörtökön folytatódtak, ám Jeremy Corbyn visszautasította a részvételt, mondván: a tárgyalások feltétele a Munkáspárt részéről az, hogy Theresa May egyértelműen zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. Corbyn csütörtökön, a dél-angliai Hastings városában mondott beszédében megerősítette ezt az álláspontját. Kijelentette: azzal, hogy továbbra is a lehetőségek között hagyja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, Theresa May valójában zsarolással próbál újabb kísérletet tenni arra, hogy elfogadtassa a képviselőkkel a Brexit feltételeiről kötött, „elfuserált alkuját”. A Munkáspárt vezetője szerint a Brexit ügyében kialakult patthelyzetből az új parlamenti választások kiírása kínálná a legjobb kiutat.

A többség szerint új népszavazást kellene kiírni

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérések és elemzések szerint ugyanakkor többségben vannak azok, akik szerint e patthelyzet megoldására új EU-népszavazást kellene kiírni, és ha ez megtörténne, ugyancsak többségben lennének a bennmaradásra voksolók. A FocalData piackutató cég a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov legutóbbi vizsgálatainak elemzése alapján kimutatta, hogy még a konzervatív képviseletű brit választókörzetek több mint 90 százalékában – köztük az új referendum gondolatát mereven elutasító Theresa May választókörzetében is – többségben vannak azok, akik szerint újabb népszavazást kell kiírni. A FocalData elemzése szerint – amely a Best for Britain népszavazáspárti kampánycsoport számára készült – azon 317 nagy-britanniai választókörzetből, amelyeket konzervatív párti törvényhozók képviselnek az alsóházban, 290-ben vannak többségben azok, akik szerint a választóknak kellene kimondaniuk a végső szót a Brexitről. A kutatás szerint 166 körzetben meghaladja az 55 százalékot, 44-ben a 60 százalékot az új referendum pártolóinak aránya. Csütörtökön, a felmérés eredményének ismertetésével egy időben a kormányzó Konzervatív Párt több alsóházi képviselője és tagja Right to Vote néven kampányt indított az újabb referendumért. Az elnevezés szavazati jogot jelent, de értelmezhető olyan kifejezésként is, hogy helyénvaló lenne a szavazás. A YouGov ugyancsak csütörtökön ismertetett, 1070 fős választói minta bevonásával elvégzett új felmérése szerint ha újabb referendumot írnának ki, országos átlagban a választók 56 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.
Szerző

Trump döntése provokálta a kenyai terrortámadást, 19 eltűntet még mindig keresnek

Publikálás dátuma
2019.01.17. 13:00

Fotó: SIMON MAINA / AFP
Egy napos ostrom végén lelőtték a nairobi hotelt elfoglaló összes terroristát. Az áldozatok száma 21-re nőtt, köztük van a 2001. szeptember 11-es terrortámadás egy túlélője is.
20 órás ostrom után szerda estére a kenyai biztonsági erők végeztek az összes terroristával, akik részt vettek egy szálloda elfoglalásában, és az ott lévő emberek legyilkolásában - írja a Reuters. Az áldozatok száma eddigre 21-re nőtt. Ám a Vörös Kereszt csütörtökön még mindig eltűntként tart számon 19 embert.
A támadást magára vállaló al-Shabaab szomáliai terrorszervezet közben azt közölte, a kenyai támadással azért állnak bosszút, amiért Donald Trump amerikai elnök elismerte Izrael fővárosaként Jeruzsálemet. Azt nem részletezték, a 2017-es amerikai döntés miatt miért éppen egy kenyai hotel vendégeinek és alkalmazottainak életét akarták kioltani.
A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa úgy reagált: ez az értelmetlen támadás emlékeztetőül szolgál arra, hogy miért küzd az Egyesült Államok a terrorizmus ellen.
A támadás áldozatai közül 16-an kenyaiak - egyikük egy rendőr volt -, egy amerikai állampolgár - a 2001 szeptember 11-i támadás túlélője -, és egy pedig brit a nairobi rendőrfőkapitány, Joseph Boinnet közleménye szerint.
Szerző