Ráküldik Brüsszelt a fideszes médiagömböcre

Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:50

Fotó: Molnár Ádám
A versenyjogi szabályok megsértésre hivatkozva akarja elérni Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós képviselője, hogy az Európai Bizottság vessen véget a Fidesz-média törvénytelen állami finanszírozásának.
A politikus a Klubrádió és a Mérték Médiaelemző Műhely közreműködésével panasszal fordul az Európai Bizottsághoz. – Meggyőződésem, hogy a magyar média kormányhoz kötődő része jogsértően működik – nyitotta meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában tartott minikonferenciát Hargitai Miklós, a szervezet elnöke (a Népszava szerkesztője). A hazai sajtóviszonyok illusztrálására felidézte, hogy a Népszabadságot egy stróman átjátszotta Mészáros Lőrincnek, aki bezáratta a lapot. A MÚOSZ próbálja a törvényes útra visszaterelni a fideszes médiagömböcöt, de eddig nem járt sikerrel. Talán most történik valami – utalt a Jávor Benedek-féle beadványra Hargitai. A rendezvénynek aktualitást ad, hogy a Klubrádiót (több más orgánum mellett) kitiltották Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról – emlékeztetett a múlt héten történt incidensre Stock Richárd, a rádió vezérigazgatója. Először arra hivatkoztak, hogy nincs elég hely, aztán arra, nem is kapott meghívást a Klubrádió, végül pedig arra: nemkívánatos, mert a pártsajtó része. A vezérigazgató szerint ez értelmezhetetlen. Hangsúlyozta, hogy a Klubrádió független médium. A közmédia – vette át a szót Jávor Benedek – az elmúlt hetekben látványosan bizonyította, hogy milyen távol áll mindattól, amit közmédiának nevezünk. Az európai intézmények azonban csak korlátozottan szólhatnak bele a tagállamok médiahelyzetébe. Az egységes piacra és a versenyjogra vonatkozó szabályok ellenben a médiapiac területén is alkalmazhatók – hangsúlyozta Jávor. Az Európai Bizottságnak tehát lehetősége van megvizsgálni, torzítja-e a magyar állam a médiapiaci versenyt, és arra is, hogy adott esetben szankciót, bírságot vessen ki. A magyar állam a maga 17 százalékos részesedésével a legnagyobb szereplővé vált a hirdetési piacon. Ebből a pénzből „állami emlőkön csüngő zombitermékeket” tartanak életben – jelentette ki Jávor Benedek. Reményei szerint a versenyjogi panasz eredményeként sikerül elérni, hogy az Európai Bizottság közbelépjen, véget vessen az elfogadhatatlan gyakorlatnak, egyenlő feltételeket teremtsen a hirdetési piacon. Más kérdés, hogy a döntés várható időpontjáról semmilyen konkrétumot nem lehet tudni.
Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, a beadvány társszerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015-ben „forradalmi változás történt”: a kormányzati politikai propaganda révén nagyságrendekkel nőtt a hirdetésként elköltött pénz. A reklámköltések a kormányközeli szereplőknél koncentrálódnak. A panaszbeadvány azt is számokkal és adatokkal igazolja, hogy a kormánypárti sajtótermékek bevételei között – Urbán Ágnest idézve – „elképesztően magas” az állami források aránya.

Még működik a goebbelsi recept

Joseph Goebbels náci propagandaminiszter tevékenységének célja nem az egyszerű hazudozás volt, hanem az, hogy akár egy bonyolult helyzetet is a végletekig leegyszerűsítve kommunikáljanak a nép felé; úgy, hogy még a legostobább ember is megértse. Az üzenetet folyamatosan ismételni kell, nem szabad más szlogenekkel megzavarni – hangzott el André Libik „A csábító – Joseph Goebbels” című dokumentumfilmjében, amit szerda este Budapesten, a Sajtóházban vetítettek. „Aktuális indokból mutatjuk be ezt a filmet. Lépésről-lépésre szorítják sarokba az ellenzéki magyar sajtót a valamikori német események mintájára” – fogalmazott André Libik, aki a filmvetítés után Székely Gábor történésszel beszélt a történelmi párhuzamokról. Mint mondták, a náci propaganda elsődleges célja az volt, hogy egy „hűséges tömegbázist” biztosítson a vezérnek. „Ugyanez érezhető a mai magyar kormánypropagandában. A célok mellett a módszerek is szinte ugyanazok, például az ellenségkép kialakításában” - fogalmaztak. Librik Bertolt Brechtet idézte, aki Hitler Bukása után több mint egy évtizeddel is arra figyelmeztetett: „még termékeny az öl, ahonnan kijött”.

Szerző
Témák
sajtó MÚOSZ

Európa utolsó diktátora várja Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:36

Fotó: VASILY FEDOSENKO / AFP
A fehérorosz hírügynökség szerint Szijjártó Péter külügyminiszter látogatásának legfontosabb eredménye, hogy Orbán rövidesen találkozik Aljakszandr Lukasenkával. A magyar tudósításokból ez valahogy kimaradt.
Orbán Viktor miniszterelnököt februárra hivatalos látogatásra várják Minszkbe, ahol várhatóan ismét találkozik az Európa utolsó igazi diktátorának tartott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel - írja a 24.hu. A hírt a fehérorosz állami hírügynökség tette közzé Szijjártó Péter külügyminiszer hétfői minszki útját követően. A tárgyalásokról az MTI hivatalos tudósítása – amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán olvasható – részletes beszámolót közölt, de a miniszterelnök látogatását egyszerűen kihagyták a híradásból.

A portál emlékeztet, nem ez lenne az első eset, hogy a magyar kormány nem "dicsekszik" el egy esetleges Orbán-Lukasenka találkozóval, ugyanis 2017-ben egy tervbe vett szerb-magyar-fehérorosz hármascsúcsról is csak úgy szerzett tudomást a hazai közvélemény, hogy Aleksandar Vucic szerb kormányfő Pekingben bejelentette a kilátásba helyezett találkozót.

A Belta belorusz hírügynökség most Szijjártó látogatásának legfontosabb eredményeként tálalta a 2019-re várható Orbán-vizitet.A fehérorosz miniszterelnök, Szjarhej Rumasz, akit Lukasenka a Fejlesztési Bank vezetői posztjáról augusztusban emelt a kormány élére, a tudósítás szerint azt is elmondta, hogy egy korábbi ígéret szerint a látogatás most februárban válhat esedékessé.

A 24.hu cikke hozzáteszi, a személyes találkozó előtt különösen érdekes, hogy Magyarország valószínűleg nemcsak a Szijjártó által is szorgalmazott gazdasági téren fűzte szorosabbra együttműködését Fehéroroszországgal, hanem titkosszolgálatai vonatkozásokban is. Néhány hete a hazájában korrupció miatt jogerősen elítélt korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki Budapestre csempészésével kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy a fehérorosz hatóságok is közreműködhettek az akcióban.
Szerző

Pintér Sándor: nem a belügy utasította a képviselőket rángató MTVA-őröket

Publikálás dátuma
2019.01.17. 16:09

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
A rendőröknek ugyanakkor ahhoz sem volt joguk, hogy utat nyissanak a tévészékházban Szél Bernadett és Hadházy Ákos előtt.
Meglepő választ adott Pintér Sándor a Párbeszéd képviselőjének a rendőrség MTVA-székház előtti fellépéséről: Kocsis-Cake Olivio arra volt kíváncsi, hogy miért tagadta meg az intézkedést a rendőrség az MTVA törvénysértő biztonsági őreivel szemben – vagyis, miért nem léptek fel akkor, amikor megtermett szekuritisok és fegyveres őrök állták útját a petícióval érkező ellenzéki politikusoknak, majd szabályosan kihajították őket az épületből.
 A parlament.hu oldalon elérhető válaszában a belügyminiszter elismeri, az országgyűlési képviselőknek joguk van belépni közintézményekbe, ha azonban az intézmény korlátozza vagy megakadályozza a belépést, akkor a rendőrségnek sincs joga beavatkozni, kényszerrel biztosítani a politikus mozgását. Persze, a székház előtt posztoló rendőrök ettől még közbeléphettek volna, amikor a szekuritisek szó szerint kilökték a kapun Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, később bántalmazták Varju László DK-s képviselőt – nem tették.
„Az eseményekkel összefüggésben a Rendőrséghez több feljelentés is érkezett, amelyek hatáskörre tekintettel továbbításra is kerültek az ügyészség részére” -írta Pintér. Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tíz feljelentést is kapott, miután kamera előtt négy-öt szekuritis rángatta, bántalmazta, vitte földre Varju László -de ez is kevés volt ahhoz, hogy csak úgy eljárást indítsanak, inkább feljelentés-kiegészítést rendeltek el az ügyben.

Nem Pintérék kérték a brutális fellépést

Pintér Sándor levelében ugyanakkor egy további, fontos megjegyzést is tett:
„A Belügyminisztérium vagy a minisztérium utasítása alá tartozó más szerv nem adott utasítást az MTVA-t védő biztonsági cégnek.”

 Korábban a belügy ezt nem mondta ki ilyen egyértelműen, a témában lapunknak küldött reakciójukban is csak ködösítettek arról, hogy ki utasította a biztonságiakat.    
A médiaközpontot több szekuritis csapat is felügyeli, közülük csak a Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) munkatársai tartoznak jelentési és teljesítési kötelességgel a belügy felé. Ha Pintér minisztériuma nekik sem adott parancsot az ellenzéki képviselők rángatására, kizsuppolására, akkor a kormányzati felügyelet alá tartozó fegyveres csapat törvénytelenül, helyi utasítást követve járhatott el – egy országgyűlési képviselőt ugyanis egyetlen őrnek sincs joga kidobni a közmédia székházából.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 16:18