Előfizetés

Háromméteres kígyó torkából szabadították ki az alvó fiút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:11
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Az ausztrál szülők tízperces küzdelem után tudták kiszedni fiúkat a hatalmas piton szorításából.
A 14 éves Ryan Jackson kiabálása ébresztette fel szüleit az éjszaka közepén Ausztrália északkeleti részén, a Weipa közelében lévő farmjukon. Ryan szobájába nyitva azt látták, hogy egy háromméteres piton a fiú jobb karja köré tekeredett, és fogait már a kezébe mélyesztette - számol be a hajmeresztő esetről a hirado.hu.

„A kezét próbálta megenni. Minél jobban próbáltuk kiszabadítani, annál mélyebbre fúrta a fogait” – mondta Emma Jackson, a fiú anyja. A nő végül felkapott egy kacsacsőrű emlőst formázó műanyag perselyt, melyet az állat szájába nyomott. Férje eközben megpróbálta hátrafeszíteni a kígyó fejét.

Tízperces küzdelem után végül kiszabadították a kígyó szorításából Ryant. A fiút mentővel szállították a közeli kórházba, sérülése ellenére jól van. A kígyó egy ametisztpiton vagy bozótpiton (Morelia amethistina) volt, melynek harapása nem mérgező: áldozatukat megfojtják, majd felfalják. „Azt tanítottuk a gyerekünknek, hogy ne féljen a kígyóktól. Ez azonban éhes volt és agresszív, nem akarta elengedni” – mondta el az anya.

Silvio Berlusconi indulni készül az európai parlamenti választáson

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.17. 16:17

Fotó: AFP/Farabola/Leemage
A 82 éves volt olasz miniszterelnök, aki jogerős elítélése után tavaly nyerte vissza politikagyakorlási jogait, csütörtökön bejelentette, jelölteti magát a májusi európai parlamenti választásokon
Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy - mint fogalmazott - felelősségérzet hajtja. Úgy gondolja - tette hozzá - hogy ismereteivel, tapasztalataival és meggyőzési képességével meg tudja értetni az európai polgárokkal a nyugati értékektől való eltávolodás veszélyét - idézi a politikust az MTI.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke hangsúlyozta, kora ellenére ismét a politikai színtérre lép azért is, hogy feltartóztassa az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenlegi olasz kormánypártot, amelyet véleménye szerint tapasztalat és hozzáértés nélküli személyek vezetnek. Berlusconi kijelentette, az M5S rosszabb mint az olasz kommunisták voltak 1994-ben, amikor vállalkozói pályáját politikaira váltotta.

Silvio Berlusconi a helyhatósági választásokra készülő Szardínia szigetén jelentette be az EU-választásokon való indulási szándékát. A többszörös volt olasz miniszterelnököt 2013-ban adócsalásért jogerősen elítélték, majd ezért megfosztották parlamenti mandátumától. Tavaly májusban nyerte vissza választó- és politikagyakorlási jogait.

A jelenlegi felmérések szerint a FI 8 százalék körül áll, így ha az Olaszországot 1994 és 1995 között, majd 2001 és 2006 között, végül 2008 és 2011 között vezető Berlusconi tényleg jelölteti magát, jó esélye van beülni az Európai Parlamentbe. 

FBI-ügynököktől vett rakétát, hogy a Fehér Házra lőjön, azonnal letartóztatták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:45
Az elnök végveszélyben című film is a Fehér Ház elleni támadásról szól
Fotó: Archives du 7e Art/Columbia Pictures / AFP
Előbb külföldre akart utazni a radikalizálódott amerikai, hogy igazi terroristákhoz csatlakozzon. Nem volt útlevele, így hazájában próbált meg ő is azzá válni.
Páncéltörő rakétával lőtt volna a Fehér Házra a vád szerint egy Georgia állambeli férfi, akit szerdán tartóztattak le - írja a hirado.hu az amerikai ügyészség közlése alapján. A 21 éves férfit tetten érték: az őrizetbe vétel azután történt, hogy átvette a neki beszerzett fegyvereket és robbanóanyagokat a bizalmába férkőzött FBI-ügynököktől.
Georgia állam bűnüldöző szervei márciusban léptek kapcsolatba a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), miután tudomásukra jutott, hogy a férfi radikalizálódott: nevét Hasher Jallal Tahebetre változtatta, és az Iszlám Állam terrorszervezet által ellenőrzött területre akar utazni – derül ki a bíróságnak továbbított FBI-iratokból.
Ez utóbbit egyébkén már ő maga árulta el az álruhában bizalmába férkőző FBI-ügynököknek. Mivel azonban nem volt útlevele, nem utazhatott külföldre. Úgy döntött, akkor megtámadja inkább a Fehér Házat és a New York-i Szabadság-szobrot. Mint azt egy ügynöknek - tanács formájában - kifejtette:
amennyiben más országba utazik, akkor csupán „egy lesz a sok közül”, de ha az Egyesült Államokban marad, akkor nagyobb károkat okozhat.

Megmutatta az FBI-ügynöknek a Fehér Ház nyugati szárnyának a tervrajzát és a támadás részletes tervét, illetve arra kérte, hogy szerezzenek be neki a támadáshoz szükséges fegyvereket és robbanóanyagot. Páncéltörő rakétával akarta „kinyitni” a Fehér Ház ajtaját, és minél több embert - rendőröket és az elnököt védő őröket - megölni.
A férfit a fegyverek és a robbanóanyag átadása után tartóztatták le szerdán egy bufordi parkolóházban.