Silvio Berlusconi indulni készül az európai parlamenti választáson

Publikálás dátuma
2019.01.17. 16:17

Fotó: AFP/Farabola/Leemage
A 82 éves volt olasz miniszterelnök, aki jogerős elítélése után tavaly nyerte vissza politikagyakorlási jogait, csütörtökön bejelentette, jelölteti magát a májusi európai parlamenti választásokon
Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy - mint fogalmazott - felelősségérzet hajtja. Úgy gondolja - tette hozzá - hogy ismereteivel, tapasztalataival és meggyőzési képességével meg tudja értetni az európai polgárokkal a nyugati értékektől való eltávolodás veszélyét - idézi a politikust az MTI.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke hangsúlyozta, kora ellenére ismét a politikai színtérre lép azért is, hogy feltartóztassa az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenlegi olasz kormánypártot, amelyet véleménye szerint tapasztalat és hozzáértés nélküli személyek vezetnek. Berlusconi kijelentette, az M5S rosszabb mint az olasz kommunisták voltak 1994-ben, amikor vállalkozói pályáját politikaira váltotta.

Silvio Berlusconi a helyhatósági választásokra készülő Szardínia szigetén jelentette be az EU-választásokon való indulási szándékát. A többszörös volt olasz miniszterelnököt 2013-ban adócsalásért jogerősen elítélték, majd ezért megfosztották parlamenti mandátumától. Tavaly májusban nyerte vissza választó- és politikagyakorlási jogait.

A jelenlegi felmérések szerint a FI 8 százalék körül áll, így ha az Olaszországot 1994 és 1995 között, majd 2001 és 2006 között, végül 2008 és 2011 között vezető Berlusconi tényleg jelölteti magát, jó esélye van beülni az Európai Parlamentbe. 

FBI-ügynököktől vett rakétát, hogy a Fehér Házra lőjön, azonnal letartóztatták

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:45
Az elnök végveszélyben című film is a Fehér Ház elleni támadásról szól
Fotó: Archives du 7e Art/Columbia Pictures / AFP
Előbb külföldre akart utazni a radikalizálódott amerikai, hogy igazi terroristákhoz csatlakozzon. Nem volt útlevele, így hazájában próbált meg ő is azzá válni.
Páncéltörő rakétával lőtt volna a Fehér Házra a vád szerint egy Georgia állambeli férfi, akit szerdán tartóztattak le - írja a hirado.hu az amerikai ügyészség közlése alapján. A 21 éves férfit tetten érték: az őrizetbe vétel azután történt, hogy átvette a neki beszerzett fegyvereket és robbanóanyagokat a bizalmába férkőzött FBI-ügynököktől.
Georgia állam bűnüldöző szervei márciusban léptek kapcsolatba a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), miután tudomásukra jutott, hogy a férfi radikalizálódott: nevét Hasher Jallal Tahebetre változtatta, és az Iszlám Állam terrorszervezet által ellenőrzött területre akar utazni – derül ki a bíróságnak továbbított FBI-iratokból.
Ez utóbbit egyébkén már ő maga árulta el az álruhában bizalmába férkőző FBI-ügynököknek. Mivel azonban nem volt útlevele, nem utazhatott külföldre. Úgy döntött, akkor megtámadja inkább a Fehér Házat és a New York-i Szabadság-szobrot. Mint azt egy ügynöknek - tanács formájában - kifejtette:
amennyiben más országba utazik, akkor csupán „egy lesz a sok közül”, de ha az Egyesült Államokban marad, akkor nagyobb károkat okozhat.

Megmutatta az FBI-ügynöknek a Fehér Ház nyugati szárnyának a tervrajzát és a támadás részletes tervét, illetve arra kérte, hogy szerezzenek be neki a támadáshoz szükséges fegyvereket és robbanóanyagot. Páncéltörő rakétával akarta „kinyitni” a Fehér Ház ajtaját, és minél több embert - rendőröket és az elnököt védő őröket - megölni.
A férfit a fegyverek és a robbanóanyag átadása után tartóztatták le szerdán egy bufordi parkolóházban.
Szerző

Január végén szavaz az új Brexit-tervről a londoni alsóház

Publikálás dátuma
2019.01.17. 14:25

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Maynek hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamata milyen irányt vegyen.
Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további menetéről – írja az MTI. Az alsóház a héten a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította a Brexit feltételrendszeréről az Európai Unióval novemberben elért, 585 oldalas megállapodást. Az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be Theresa May kormánya ellen, és szerdán az ellenzék által kezdeményezett voksoláson 325-306 arányban May támogatói kerültek többségbe.  Maynek a megállapodás alsóházi tárgyalási folyamata közben – a kormány szándékai ellenére – elfogadott törvénymódosítás alapján három ülésnapon belül, vagyis hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a Brexit-folyamat milyen irányt vegyen. May már a megállapodás elutasítása után bejelentette, hogy jövő hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról. A Downing Street csütörtökön közölte, hogy az új kormányzati javaslatcsomagot az alsóház január 29-én tárgyalja és aznap szavaz is róla.
A konzultációk már szerda éjjel megkezdődtek, és csütörtökön folytatódtak, ám Jeremy Corbyn visszautasította a részvételt, mondván: a tárgyalások feltétele a Munkáspárt részéről az, hogy Theresa May egyértelműen zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. Corbyn csütörtökön, a dél-angliai Hastings városában mondott beszédében megerősítette ezt az álláspontját. Kijelentette: azzal, hogy továbbra is a lehetőségek között hagyja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, Theresa May valójában zsarolással próbál újabb kísérletet tenni arra, hogy elfogadtassa a képviselőkkel a Brexit feltételeiről kötött, „elfuserált alkuját”. A Munkáspárt vezetője szerint a Brexit ügyében kialakult patthelyzetből az új parlamenti választások kiírása kínálná a legjobb kiutat.

A többség szerint új népszavazást kellene kiírni

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérések és elemzések szerint ugyanakkor többségben vannak azok, akik szerint e patthelyzet megoldására új EU-népszavazást kellene kiírni, és ha ez megtörténne, ugyancsak többségben lennének a bennmaradásra voksolók. A FocalData piackutató cég a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov legutóbbi vizsgálatainak elemzése alapján kimutatta, hogy még a konzervatív képviseletű brit választókörzetek több mint 90 százalékában – köztük az új referendum gondolatát mereven elutasító Theresa May választókörzetében is – többségben vannak azok, akik szerint újabb népszavazást kell kiírni. A FocalData elemzése szerint – amely a Best for Britain népszavazáspárti kampánycsoport számára készült – azon 317 nagy-britanniai választókörzetből, amelyeket konzervatív párti törvényhozók képviselnek az alsóházban, 290-ben vannak többségben azok, akik szerint a választóknak kellene kimondaniuk a végső szót a Brexitről. A kutatás szerint 166 körzetben meghaladja az 55 százalékot, 44-ben a 60 százalékot az új referendum pártolóinak aránya. Csütörtökön, a felmérés eredményének ismertetésével egy időben a kormányzó Konzervatív Párt több alsóházi képviselője és tagja Right to Vote néven kampányt indított az újabb referendumért. Az elnevezés szavazati jogot jelent, de értelmezhető olyan kifejezésként is, hogy helyénvaló lenne a szavazás. A YouGov ugyancsak csütörtökön ismertetett, 1070 fős választói minta bevonásával elvégzett új felmérése szerint ha újabb referendumot írnának ki, országos átlagban a választók 56 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.
Szerző