Európa utolsó diktátora várja Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:36

Fotó: VASILY FEDOSENKO / AFP
A fehérorosz hírügynökség szerint Szijjártó Péter külügyminiszter látogatásának legfontosabb eredménye, hogy Orbán rövidesen találkozik Aljakszandr Lukasenkával. A magyar tudósításokból ez valahogy kimaradt.
Orbán Viktor miniszterelnököt februárra hivatalos látogatásra várják Minszkbe, ahol várhatóan ismét találkozik az Európa utolsó igazi diktátorának tartott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel - írja a 24.hu. A hírt a fehérorosz állami hírügynökség tette közzé Szijjártó Péter külügyminiszer hétfői minszki útját követően. A tárgyalásokról az MTI hivatalos tudósítása – amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán olvasható – részletes beszámolót közölt, de a miniszterelnök látogatását egyszerűen kihagyták a híradásból.

A portál emlékeztet, nem ez lenne az első eset, hogy a magyar kormány nem "dicsekszik" el egy esetleges Orbán-Lukasenka találkozóval, ugyanis 2017-ben egy tervbe vett szerb-magyar-fehérorosz hármascsúcsról is csak úgy szerzett tudomást a hazai közvélemény, hogy Aleksandar Vucic szerb kormányfő Pekingben bejelentette a kilátásba helyezett találkozót.

A Belta belorusz hírügynökség most Szijjártó látogatásának legfontosabb eredményeként tálalta a 2019-re várható Orbán-vizitet.A fehérorosz miniszterelnök, Szjarhej Rumasz, akit Lukasenka a Fejlesztési Bank vezetői posztjáról augusztusban emelt a kormány élére, a tudósítás szerint azt is elmondta, hogy egy korábbi ígéret szerint a látogatás most februárban válhat esedékessé.

A 24.hu cikke hozzáteszi, a személyes találkozó előtt különösen érdekes, hogy Magyarország valószínűleg nemcsak a Szijjártó által is szorgalmazott gazdasági téren fűzte szorosabbra együttműködését Fehéroroszországgal, hanem titkosszolgálatai vonatkozásokban is. Néhány hete a hazájában korrupció miatt jogerősen elítélt korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki Budapestre csempészésével kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy a fehérorosz hatóságok is közreműködhettek az akcióban.
Szerző

Pintér Sándor: nem a belügy utasította a képviselőket rángató MTVA-őröket

Publikálás dátuma
2019.01.17. 16:09

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
A rendőröknek ugyanakkor ahhoz sem volt joguk, hogy utat nyissanak a tévészékházban Szél Bernadett és Hadházy Ákos előtt.
Meglepő választ adott Pintér Sándor a Párbeszéd képviselőjének a rendőrség MTVA-székház előtti fellépéséről: Kocsis-Cake Olivio arra volt kíváncsi, hogy miért tagadta meg az intézkedést a rendőrség az MTVA törvénysértő biztonsági őreivel szemben – vagyis, miért nem léptek fel akkor, amikor megtermett szekuritisok és fegyveres őrök állták útját a petícióval érkező ellenzéki politikusoknak, majd szabályosan kihajították őket az épületből.
 A parlament.hu oldalon elérhető válaszában a belügyminiszter elismeri, az országgyűlési képviselőknek joguk van belépni közintézményekbe, ha azonban az intézmény korlátozza vagy megakadályozza a belépést, akkor a rendőrségnek sincs joga beavatkozni, kényszerrel biztosítani a politikus mozgását. Persze, a székház előtt posztoló rendőrök ettől még közbeléphettek volna, amikor a szekuritisek szó szerint kilökték a kapun Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, később bántalmazták Varju László DK-s képviselőt – nem tették.
„Az eseményekkel összefüggésben a Rendőrséghez több feljelentés is érkezett, amelyek hatáskörre tekintettel továbbításra is kerültek az ügyészség részére” -írta Pintér. Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tíz feljelentést is kapott, miután kamera előtt négy-öt szekuritis rángatta, bántalmazta, vitte földre Varju László -de ez is kevés volt ahhoz, hogy csak úgy eljárást indítsanak, inkább feljelentés-kiegészítést rendeltek el az ügyben.

Nem Pintérék kérték a brutális fellépést

Pintér Sándor levelében ugyanakkor egy további, fontos megjegyzést is tett:

„A Belügyminisztérium vagy a minisztérium utasítása alá tartozó más szerv nem adott utasítást az MTVA-t védő biztonsági cégnek.”

 Korábban a belügy ezt nem mondta ki ilyen egyértelműen, a témában lapunknak küldött reakciójukban is csak ködösítettek arról, hogy ki utasította a biztonságiakat.    
A médiaközpontot több szekuritis csapat is felügyeli, közülük csak a Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) munkatársai tartoznak jelentési és teljesítési kötelességgel a belügy felé. Ha Pintér minisztériuma nekik sem adott parancsot az ellenzéki képviselők rángatására, kizsuppolására, akkor a kormányzati felügyelet alá tartozó fegyveres csapat törvénytelenül, helyi utasítást követve járhatott el – egy országgyűlési képviselőt ugyanis egyetlen őrnek sincs joga kidobni a közmédia székházából.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 16:18

Félmilliárd forintot költ a kormány a cserkészek három házának felújítására

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:54

Fotó: MEZEY FERENC / Fortepan
A cserkészek legalább nem csak az interneten lógnak, mint a többi mai fiatal, derül ki az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár szavaiból.
Kormányzati támogatással újít fel a Magyar Cserkészszövetség három ingatlant: két cserkészházat Miskolcon és Kecskeméten, illetve Nagykovácsiban egy szálláshelyet. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint kormánynak fontos a cserkészmozgalom támogatása, ezért is kötöttek 2012-ben stratégiai megállapodást a szervezettel. 

A három ingatlan tervezett felújítását 444 millió forinttal támogatják majd.

A "mai fiatalokat" ostorozta a bejelentés kapcsán Illés Boglárka, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Arról beszélt, hogy ma már a fiatalok folyamatosan online vannak. A cserkészeknél azonban a fiatalok erős kapcsolatokat tudnak kialakítani, ami a gyarapodó nemzet záloga lehet - fogalmazott Illés. (A helyettes államtitkár szavaiból nem derült ki, de kutatások sora foglalkozott már a fiatalok internethasználatával, és mint kiderült, az éppen a "valóságos", személyes kapcsolatok kiterjesztésének tekinthető, és nem azok ellenében hat.)
Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) vezetője elmondta, a mozgalom a legnagyobb magyar ifjúsági szervezet 12 ezer aktív taggal, világszinten pedig több mint 50 millió tagjuk van a cserkészeknek. Most három ingatlan felújítását kezdik meg kormányzati támogatással: Miskolcon és Kecskeméten erősen romos állapotú cserkészházakat hoznak rendbe, Nagykovácsiban pedig egy szálláshely újul meg - ismertette. Hozzátette, mindhárom ingatlanba várják majd a cserkészek mellett szélesebb körben is az ifjúságot is, szeretnék, ha ezek közösségi, civil házként is működnének.