székház;MTVA;Szél Bernadett;biztonságiak;Hadházy;

2019-01-17 16:09:44

Pintér Sándor: nem a belügy utasította a képviselőket rángató MTVA-őröket

A rendőröknek ugyanakkor ahhoz sem volt joguk, hogy utat nyissanak a tévészékházban Szél Bernadett és Hadházy Ákos előtt.

Meglepő választ adott Pintér Sándor a Párbeszéd képviselőjének a rendőrség MTVA-székház előtti fellépéséről: Kocsis-Cake Olivio arra volt kíváncsi, hogy miért tagadta meg az intézkedést a rendőrség az MTVA törvénysértő biztonsági őreivel szemben – vagyis, miért nem léptek fel akkor, amikor megtermett szekuritisok és fegyveres őrök állták útját a petícióval érkező ellenzéki politikusoknak, majd szabályosan kihajították őket az épületből.

 A parlament.hu oldalon elérhető válaszában a belügyminiszter elismeri, az országgyűlési képviselőknek joguk van belépni közintézményekbe, ha azonban az intézmény korlátozza vagy megakadályozza a belépést, akkor a rendőrségnek sincs joga beavatkozni, kényszerrel biztosítani a politikus mozgását.

Persze, a székház előtt posztoló rendőrök ettől még közbeléphettek volna, amikor a szekuritisek szó szerint kilökték a kapun Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, később bántalmazták Varju László DK-s képviselőt – nem tették.

„Az eseményekkel összefüggésben a Rendőrséghez több feljelentés is érkezett, amelyek hatáskörre tekintettel továbbításra is kerültek az ügyészség részére” -írta Pintér. Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tíz feljelentést is kapott, miután kamera előtt négy-öt szekuritis rángatta, bántalmazta, vitte földre Varju László -de ez is kevés volt ahhoz, hogy csak úgy eljárást indítsanak, inkább feljelentés-kiegészítést rendeltek el az ügyben.

Nem Pintérék kérték a brutális fellépést

Pintér Sándor levelében ugyanakkor egy további, fontos megjegyzést is tett:

 Korábban a belügy ezt nem mondta ki ilyen egyértelműen, a témában lapunknak küldött reakciójukban is csak ködösítettek arról, hogy ki utasította a biztonságiakat.    

A médiaközpontot több szekuritis csapat is felügyeli, közülük csak a Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) munkatársai tartoznak jelentési és teljesítési kötelességgel a belügy felé.

Ha Pintér minisztériuma nekik sem adott parancsot az ellenzéki képviselők rángatására, kizsuppolására, akkor a kormányzati felügyelet alá tartozó fegyveres csapat törvénytelenül, helyi utasítást követve járhatott el – egy országgyűlési képviselőt ugyanis egyetlen őrnek sincs joga kidobni a közmédia székházából.