Előfizetés

Miniszteri biztossá nevezték ki a Klik vezérét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 20:47
Hajnal Gabriella, miniszteri biztos és Klik-vezető
Fotó: Vajda József
Hajnal Gabriella – aki egyben a Klebelsberg Központ igazgatója is – az alaptanterv megújításával foglalkozhat, egészen az új tanév indításáig.
A nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki Hajnal Gabriellát, az állami iskolafenntartó vezetőjét – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből
Minderről Kásler Miklós humánminiszter döntött, a kinevezés értelmében pedig Hajnalnak kerettantervek elkészítését irányítja, előkészíti 2019. szeptember elsejéig az új nemzeti alaptantervet – illetve felügyeli a NAT megvalósítását is a gyakorlatban. Mindezért külön fizetést és titkárságot sem kap.
Mint arról korábban beszámoltunk, Hajnal Gabriella tavaly augusztusban lépett a Klebelsberg Központ (közkeletű nevén Klik) élére, azután, hogy az iskolafenntartó központ Solti Péter távozása után közel egy hónapig vezető nélkül maradt. Hajnal több mint 30 éven át volt matematika-fizika szakos általános és középiskolai tanár, illetve 17 éven át középfokú intézmény vezetője. 2017-ről dolgozott a KK szakmai elnökhelyetteseként, előtte egy budapesti középiskola igazgatója, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) elnöke volt. Érdekvédőként többször bírálta a kormány oktatáspolitikáját, az OVSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottságának is tagja volt. Kinevezése után lapunknak adott interjújában Hajnal már úgy vélekedett: a jelenlegi tankerületi központokból és a Klebelsberg Központból álló fenntartói rendszerrel jó az irány – a kormány pedig a jelek szerint szintén látta a potenciált Hajnal személyében.  

Nincs megállapodás, sztrájkolnak pénteken az Audi dolgozói

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.17. 20:09

Fotó: MICHAEL LATZ / AFP
A munkásokat képviselő szakszervezet kétórás figyelmeztető sztrájkot tart: 18 százalékos alapbér-emelést, az adóváltozásokat követő cafeteriatöbbletet követelnek.
Sztrájkot tart az Audi mintegy 9000 hazai dolgozóját képviselő Audi Hungária Független Szakszervezet: az AHFSZ péntek reggel kilenc és tizenegy óra között szünteti be a munkát a győri leányvállalat teljes területén. Így figyelmeztetnek lapunkban is bemutatott követeléseikre, arra, hogy többek között
  • 18 százalékos (de minimum 75 ezer forintos) alapbéremelést akarnak
  • az adóváltozásokat követve bruttó 167 ezer forintos cafeteriatöbbletet
  • és a pótszabadságok autonóm beosztását szeretnék elérni.
A foglalkoztató korábban két évre szóló, 10+10 százalékos béremelést javasolt, ezt azonban a szakszervezet nem fogadta el, ahogy a helyi Audi-vezetés legutolsó csütörtöki ajánlatát sem– helyette a héten szabályszerűen megalakították sztrájkbizottságukat, majd bejelentették a pénteki figyelmeztető sztrájkot is.
Az AHFSZ azzal indokolja az akciót, hogy hiteles pénzügyi beszámolók alapján feltérképezték az térségben, illetve a Belgiumban működő gyáregységeket, és azt találták, hogy az Audi-csoportnál a magyar bérekhez képest minden fontos kelet- és nyugat-európai központban jobban megfizetik a dolgozókat: a szlovákiai részleg bérelőnye 28 százalékos, a csehországi 25 százalékos, a lengyel csaknem 39 százalékos a magyarhoz képest, a belga Audi-dolgozók bére pedig 3,6-szorosa a hazai szinthez viszonyítva. Ehhez képest szerintük Audi Hungária Zrt. bértermelékenységi mutatója (az egységnyi bérköltségre jutó hozzáadott érték) kimagasló a felsoroltakhoz képest – ha a magyar gyártási adatokat 100 százalékosnak veszik, ahhoz képest a belga Audi mutatója csak 21 százalékos – írják Facebookon is terjesztett felhívásukban.

Péntektől teljes látogatási tilalom lesz a Honvédkórház intézményeiben

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.17. 20:03
Képünk illusztráció
Fotó: Német András Péter
Teljes körű látogatási tilalmat vezetnek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ telephelyein péntektől az influenza-jellegű megbetegedések nagy száma miatt, hogy megelőzzék a járvány terjedését.
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ csütörtöki közleménye szerint a látogatási tilalom érinti Budapesten a Honvédkórházat, a Podmaniczky utcai és a Szanatórium utcai telephelyet, Balatonfüreden a kardiológiai rehabilitációs intézetet, valamint mindkét hévízi intézményt - közli az MTI.

Arra kérik a hozzátartozókat, hogy tájékozódjanak a korlátozásokról a Honvédkórház honlapján található elérhetőségeken.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a január 7-13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz.

A megbetegedések miatt több fővárosi és vidéki kórházban rendeltek már el teljes vagy részleges látogatási tilalmat.