Nem büntet a Hadházyt lejárató híradó miatt a Médiatanács

Publikálás dátuma
2019.01.18. 11:27

Fotó: Tóth Gergő
Szerintük a „szerkesztői szabadság aránytalan korlátozásához vezetne”, ha hatósági úton kényszerítenék ki a megjelent információk korrekcióját.
Elutasította az M1 híradójának kiegyensúlyozatlanságára vonatkozó panaszt a Médiatanács: a Magyar Narancs szerint azzal érveltek, hogy amennyiben hatósági úton kérnék számon a köztévén a csúsztatásokat, sérülne a szerkesztői szabadság.   A lap azt írja, a panaszt a köztévé előtt korábban éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs tette. A hírcsatornán 2018. december 9-én 19 óra 30 perces kezdettel sugárzott Híradó kiegyensúlyozatlanságát kifogásolta: azzal érvelt, hogy a médiatörvény és a médiaalkotmány egyaránt kiegyensúlyozott tájékoztatásra kötelezi a köztévét, de Nagy Navarro szerint ezt az előírást az M1 súlyosan megsértette, amikor nem a kellő részletességgel és tartalommal számolt be az MTVA székháza előtt tartott tüntetésről. A panasztevő egyebek mellett kiemelte, hogy „az M1 egy 3 mondatos – részben hibás tartalmú, részben egy másik médiatartalom-szolgáltatótól (hvg.hu) idézett – hírt közölt”. A tüntetés érdemi részéről egyáltalán nem számolt be, nem tájékoztatott többek között Hadházy Ákos beszédéről, és arról sem, hogy nem engedték belépni a közmédia területére. Ezen kívül a riport felvezetésekor, majd az anyag adásba kerülésekor végig a jobb alsó sarkában elhelyezett felirat sem felelt meg a valóságnak, ugyanis a tüntetésen nem az Európai Ügyészség mellett szólaltak fel, hanem az MTVA vezérigazgatója és tanácsadója ellen. Hadházy szerepe azért érdekes, mert a kifogásolt műsor rá volt kihegyezve. A műsorvezető azzal indított, hogy az Európai Ügyészség mellett tüntettek pár százan Hadházy vezetésével. Eztán a független parlamenti képviselő politikai múltja következett, többek között az, hogy lemondott a társelnöki tisztségekről, majd azt mondta a narrátor, hogy az „egyik legemlékezetesebb szereplése az volt, amikor az állatorvosi végzettségére hivatkozva a koraszülötteket kiskutyákhoz hasonlította, továbbá a kisbabák és a tejeszacskók között is párhuzamot vont.” Az M1 műsorában ezen kívül kitértek „Hadházy földügyeire”, valamint arra is, hogy „perben áll idős szomszédjával”, illetve korábbi párttársával, Sallai R. Benedekkel való konfliktusára is.

A „szerkesztői szabadság aránytalan korlátozása”

A lap azt írja, a Médiatanács nem vitatta, hogy a műsorszegmens „szerkesztési sajátosságai” módot adhattak arra, hogy a nézők egy részben a tényszerű információközlésen túl egyéb benyomásokat keltsen. Azonban a nézők egy részében valakivel szemben negatív hangulatot keltő megfogalmazások, interjú-szerkesztési sajátosságok miatt nem állapítható meg a médiahatóság szerint a kiegyensúlyozottság törvényi kötelezettségének megsértése. A cikk szerint a Fidesz delegálta tagokból álló Médiatanács úgy érvelt: az esetleges pontatlan megfogalmazás, illetve a tényszerűség hiánya csak akkor értékelendő jogsértés megállapításánál, ha az egyben a kiegyensúlyozatlan tájékoztatást eredményez. A hatóság úgy vélte, pontosan azért nem kényszeríthető ki hatósági úton a tájékoztatásban megjelent információk korrekciója, pontosítása, mert az a „szerkesztői szabadság aránytalan korlátozásához vezetne”. A Médiatanács megjegyezte, hogy a híradásban a közmédia túl azon, hogy ismertette, volt tüntetés az MTVA székház előtt, az egyes információkat szövegkörnyezetéből kiragadva oly módon szerkesztett össze, amely téves következtetések levonására lehetett alkalmas. Az ilyen gyakorlattal szemben a médiaszabályozás keretein kívül álló jogorvoslati eszközök állnak a rendelkezésre, így sajtóhelyreigazítási eljárás, személyiségi jogi per kezdeményezése jóhírnév vagy becsület megsértése esetén, vagy akár büntetőjogi eszközök. Hozzátette: a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye senkinek nem jelent alanyi jogot az adott műsorszámban történő megszólalásra, szereplésre vagy véleményének ismertetésére. A Médiaszolgáltató szerkesztési szabadsága körében szabadon dönt arról, hogy milyen témáról, s milyen mélységben és terjedelemben számol be, vagy a műsorszámban megszólaló személy mely mondatait adja közre.      
Szerző

Szél és Hadházy azt ígéri: folytatják a „rajtaütéseket”

Publikálás dátuma
2019.01.18. 11:16

Fotó: Vajda József
Elhagyta a közmédia Kunigunda utcai épületét Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők. A két képviselő még január 14.-én próbált belépni az épületbe, hogy találkozzon a közintézmény bírósági ítéletben „hírhamisítónak” minősített vezetőjével, Papp Dániellel azok után, hogy a közmédia vezetése karácsony előtt biztonsági őrökkel dobták ki a két képviselőt. A közmédia ezúttal sem akarta beengedni a képviselőket az épületbe, ám Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak végül sikerült besurranni az egyik bejáraton közmédia területére. Hadházy Ákos és Szél Bernadett végül találkozott Papp Dániel MTVA vezérigazgatóval ám ő nem volt hajlandó érdemben párbeszédet folytatni a két képviselővel, egy közleményféle elmondása után elviharzott, ahogy később Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató igazgatója is leült a két képviselővel, ám Dobos is csak azt hangoztatta, hogy szerinte minden rendben van a közmédiában, „tökéletesen jónak tartja a közmédia hírműsorait”, majd elfoglaltságaira hivatkozva zárta a beszélgetést. A két képviselő még ezután sem hagyta el a közmédia területét, egy melléképületben letáboroztak, ahonnan telefonjukkal online közvetítették az eseményeket, közben az MTVA kamerásai szinte minden lépésüket filmezték. Hadházy Ákos elmondta: amíg a közmédia ebben a formában működik, addig a hatalom nem leváltható Magyarországon. A képviselő szerint értek el részeredményeket, találkoztak a két igazgatóval, akik ha nem is válaszoltak érdemben a kérdéseikre, mégis elhangzottak olyan mondatok, amelyek megmutatják a mai magyar közmédia valós természetét.  
„A mai napon mi most hazamegyünk, ám azt kérem a hírhamisító Papp Dánieltől (HPD), hogy annyira ne könnyebbüljön meg, nem fogjuk abba hagyni"

– szögezte le a képviselő.

 „Vissza fogunk jönni, lesznek még ilyen rajtaütések” - ígérte Hadházy, aki egy tüntetésre is tett utalást: „minden jel szerint szeretnék sokad magammal is visszajönni” illetve bírósági eljárást is indít a közmédiával szemben: „Lesznek természetesen jogi lépések, a maradék bíróságok alapján” - hangsúlyozta.   Hadházy Ákos elmondta: a hatalom betegesen fél. Ők például üzeneteket kaptak belsős, MTVA-s dolgozóktól arról, hogy a „két kis képviselő miatt” elképesztő biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: átvizsgálják a dolgozók autóinak a csomagtartóit, de a közmédia mellett egy szakasz rendőr is állomásozott. Sőt, Hadházy Ákos úgy vélte, könnyen lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is azért nem jött a közmédiába péntek reggel, hogy megtartsa a szokásos reggeli rádióbeszédét. Hadházy Ákos szerint törvényben kellene megtiltani a közmédiában a fizetett kormányhirdetéseket, HPD-nek pedig le kell mondania és ki kell nevezni egy konszenzusos vezérigazgatót a közmédia élére. A képviselő végül megköszönte az MTVA munkatársainak is a segítséget. Szerinte látható, hogy minden jel szerint nagyon sok embernek hányingere van attól, ami az épületben megy. Szél Bernadett szerint ez az akció az önbecsülésükről szólt.
„Minket innen kidobtak és azt gondolják ezek az emberek, hogy ez rendjén való volt. Holott senkit nem lehet kidobni egy közintézményből. Ez egy köztévé. Itt nekünk helyünk van, hogy elmondjuk azokat a gondolatokat, amelyeket az ország fele támogat.”

Szél Bernadett szerint a Fidesz történelmi bűne, hogy megosztja az országot, gyűlöletet szít, folyamatosan ostromállapotot tart fenn. "Végtelenül sajnálom, hogy a mai közmédiában olyan műsor mehetett le, ami arról szólt, hogy a homoszexuálisok gyógyíthatóak, holott a homoszexualitás az nem egy betegség" – szögezte le Szél Bernadett. Nem akarunk háborúba élni – mondta ki Szél Bernadett, hozzátéve: a közmédia egy szimbolikus hely, ezt az adófizetőkből él. Szerinte senkinek sem kéne eltűrnie, hogy az általa befizetett adó nem őhozzá és családjához jusson vissza, hanem valaki más kapja meg, illetve egy kormány betonozza be abból magát. „Azt gondolom, hogy ez valaminek a kezdete” - mondta Szél Bernadett.
Frissítve: 2019.01.18. 12:03

„Nálunk most ötöst kaptál” – üzenték az ellenzéki képviselőnők Nagy Blankának

Publikálás dátuma
2019.01.18. 10:46

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet
„A baj azokkal van, akik most bántanak, gyaláznak téged” – fogalmaztak levelükben.
Levelet írtak ellenzéki képviselőnők a középiskolás Nagy Blankának. Ebben egyebek mellett azt üzenték: tudják, hogy bántják őt mostanában, mert volt bátorsága gimnazistaként pár mondatot mondani szívéből, lelkéből, a saját országa kormányáról.
„Voltak benne erős szavak, mondatok. Mi is szoktunk ilyeneket használni időnként. Nincs ezzel baj. A baj azokkal van, akik most bántanak, gyaláznak téged”

– fogalmaztak.

Hozzátették: szerintük mindegy, hogy a lánynak igaza van-e. „Jogod és jogunk van ahhoz, hogy nyilvánosan beszéljünk hazánkról. Úgy, ahogy gondolkodunk róla” – írták.
„A magyar Országgyűlés képviselőnőiként azt mondjuk Neked, hogy nagyszerű ember vagy. Nem a valamelyik tantárgyból elért jegyed, hanem tisztességed, emberi becsületed, helytállásod, bátorságod minősít. És ezekből nálunk most ötöst kaptál. Ismeretlenül is becsülve fejezzük ki tiszteletünket és kívánunk neked erőt megküzdeni a saját ügyedet, ami a mi ügyünk is”

– írták.

A levelet aláírta
 • Bangóné Borbély Ildikó,
 • Bősz Anett,
 • Demeter Márta,
 • Gurmai Zita,
 • Hohn Krisztina,
 • Kunhalmi Ágnes,
 • Potocskáné Kőrösi Anita,
 • Schmuck Erzsébet,
 • Szabó Tímea,
 • Szél Bernadett,
 • Vadai Ágnes,
 • és Varga-Damm Andrea.
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium diákjáról az egyik kormányzati bulvárlap kedden azt írta: bukásra áll több tárgyból és annyit lógott az iskolából, hogy a kicsapás szélére kerülhet. Ezt megelőzően Bayer Zsolt kormányközeli publicista mondta róla egyebek mellett azt, hogy „egy igazi, kretén, barom állat.” A kormánypárti propagandagépezet egyébként azért indult be, mert Nagy Blanka egy decemberi, kecskeméti tüntetésen obszcén szavakkal illette a Fideszt és Áder János köztársasági elnököt. A képviselők most a lánynak egyebek mellett azt üzenték: tudják, hogy bántják őt mostanában, mert volt bátorsága gimnazistaként pár mondatot mondani szívéből, lelkéből, a saját országa kormányáról.
Szerző