Esély sem volt elmondani, hogy a melegség nem betegség: az adás napján hívta meg a Háttér Társaságot a köztévé

Publikálás dátuma
2019.01.18 16:21

MTV
Szerveznek egy saját beszélgetést, hogy elhangozhassanak valós, tudományos és szakmai érvek is. Meghívták a köztévés műsor résztvevőit is.
Aggasztó, hogy a közmédia szándékosan úgy szerkeszt adást, hogy abban kifejezetten félrevezető, sőt káros állítások ellenvélemény nélkül jelenjenek meg - írja közleményében a Háttér Társaság, az egyik legjelentősebb magyarországi LMBT-szervezet. A közleményt amiatt a köztévében adásba került műsor miatt adták ki, melyben a műsorvezető egy pappal és a Heti Válasz korábbi szerzőjével azt tárgyalja: a melegség egy torzulás, esetleg betegség, amit meg kell gyógyítani.
Bár az "Ez itt a kérdés..." botrányos adása egy három hónappal ezelőtti konferenciáról szólt, a Háttér Társaság mégis csak az adás napján kapott meghívást, írják. Ha a műsor készítőinek az lett volna a célja, hogy valóban megismerjék az álláspontjukat, akkor három hónapjuk lett volna arra, hogy időpontot egyeztessenek. Ezért, mint fogalmaznak,
egyértelmű, hogy az aznapi meghívással csak az volt a céljuk, hogy a Háttér Társaságot úgy tüntessék fel, mintha vitaképtelen lenne.
Az adásában megtévesztő, ártalmas és rosszindulatú állítások hangzottak el a homoszexualitással és az LMBTQI emberekért dolgozó szervezetekkel kapcsolatban, hangsúlyozzák, hozzátéve: a homoszexualitás nem betegség, ezért gyógyítani nem lehet és nem is kell.
"A médiaalkotmány kifejezetten tiltja a kisebbségi csoportokkal szembeni gyűlöletkeltést és kirekesztést. Álláspontunk szerint egy csoport betegnek címkézése kimeríti a kirekesztés fogalmát"
- mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Hozzátette, mind a pszichiáterek, mind a pszichológusok etikai szabályzata előírja, hogy csak tudományos alapokon álló terápia elfogadott. "Ha egy orvos vagy pszichológus a melegség gyógyítását vállalja, etikai eljárás kezdeményezhető ellene" - fogalmazott.
Annak érdekében, hogy a műsorban elhangzott valótlan és szakmaiatlan állításokat szakemberek cáfolják, és álláspontjukat a műsor nézői, készítői és szereplői is megismerhessék, a Társaság beszélgetést szervez "Ez itt a válasz! Pszichológusok az LMBTQI személyek segítéséről" címmel. A meghívott pszichológusok és szakértők mellett szeretettel várják az M5-ös beszélgetés résztvevőit, Trombitás Kristófot, Szőnyi Szilárdot és Hodász András atyát is. "Bízunk benne, hogy az eseményről az »Ez itt a kérdés...« stábja is tudósít majd, így a műsor nézőihez is eljut a pszichológus szakma álláspontja" - írják.

A Médiahatósághoz fordulnak a Liberálisok és az LMP

A Magyar Liberális Párt szerint az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának szerdai adásában elhangzott kijelentések kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, sértik a melegek emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak, ezért arra kérik a Médiatanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az adást – derül ki a párt pénteki közleményéből.
Az LMP is közleményt fogalmazott meg az ügyben: mint írták, a műsorban a homoszexuálitásról, mint betegségről és annak gyógyításáról beszéltek, a Pride-on felvonulókat pedig erőszakos magamutogatóknak állították be. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szintén a Médiahatósághoz fordul.

Frissítve: 2019.01.24 19:04

Palkovics újra üzent az Akadémiának és a kutatóknak

Publikálás dátuma
2019.02.20 06:49

Kállai Márton
Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
Palkovics László hangsúlyozta: a kormányzat szándéka egyáltalán nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen. A kutatást, a tudományt, az innovációt a kormány kiemelt értéknek tartja - közölte a miniszter, hozzátéve: az alapkutatások finanszírozása sem kerül veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alkalmazott és az alapkutatások között. Hozzátette: az kívánatos cél azonban az, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre. Palkovics László szerint a kormány szándékai egyértelműek a kutatásfinanszírozási rendszer átalakítási koncepciójának tavaly őszi közzététele óta, ez a dokumentum pedig a sikeres német és brit példákból indul ki. Mint felidézte, a Corvinus esetén is az egyetemmel közösen sikerült kialakítani a működési modellt, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetésével is zajlanak a tárgyalások. Az elvek világosak, ezek mentén lehet tárgyalni, aminek az eredménye lehet alapítványi modell, de más is - jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva, hogy az új rendszert a kutatókkal közösen szeretnék kialakítani. Palkovics László emlékeztetett arra, hogy az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek. A kormány máshogy szeretné finanszírozni a kutatási tevékenységet, ettől nem félni kell, hanem meg kell látni benne a lehetőséget - emelte ki. A miniszter a kormány alapelvének nevezte, hogy érték nem veszhet el. Nincs még döntés az alapítványi modellről, de látni kell, hogy nem csak közalkalmazotti státusban lehet kutatni, ahogy azt a vállalati kutatóközpontok bizonyítják - mondta el, hozzáfűzve: az állam tovább szeretné növelni a kutatói munkahelyek számát. Palkovics László felhívta a figyelmet annak a fontosságára, hogy az európai kutatóintézetek is hatékonyan tudjanak reagálni a változó világ kihívásaira, hiszen az európai kutatás most nem versenyképes Amerikával vagy Kínával szemben. Mint elismerte, 2002 óta a kutatásra fordított közösségi források szintje nem változott, ebben elmondása szerint van tennivaló, ám ennek a hasznosulás áttekintésével kell együtt járnia. A miniszter elárulta, hogy pénteken találkozik legközelebb az MTA vezetésével és gyors megegyezésben bízik. Palkovics László elmondása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium megújítaná a szakképzést is. A Szakképzés 4.0 című munkaanyag - amelyről lapunk írt először - nem tartalmazza a tankötelezettség korhatárának emelését, a kormány szerint ugyanis a korhatárnak nem önmagában van jelentősége. 

Készen állnak a sztrájkra a tanárok

Publikálás dátuma
2019.02.20 06:45

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 támogatja a munkabeszüntetést.
Több ezer visszajelzés érkezett már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérésére, amellyel a tanárok sztrájkhajlandóságát szeretnék feltérképezni. Szűcs Tamás elnök lapunknak úgy nyilatkozott: az eddigi válaszadók mintegy 80 százaléka támogatja a munkabeszüntetést. A sztrájkhajlandóság a városi, nagyvárosi iskolákban a legmagasabb, az érintett tantestületek többségében meghaladja az 50 százalékot. Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 sztrájkolna. A PDSZ-elnök szerint jelentős azok aránya is, akik akár egy több napos sztrájkot is bevállalnának. - Tapasztalataink szerint az aktivitás azon múlik, van-e az adott iskolában olyan vezéregyéniség, aki hiteles a többiek előtt és meg meri fogalmazni a gondokat, panaszokat – mondta Szűcs. Ugyanakkor – hangsúlyozta – a PDSZ számára a sztrájk nem „számkérdés”, hanem elvi kérdés; mindenképp szeretnék megadni a lehetőséget a sztrájkra hajlandó tanároknak, bármennyien is vannak. A munkáltatókkal (tankerületekkel, szakképzési centrumokkal) a héten kezdhetik meg az egyeztetéseket. A sztrájkhajlandóság felmérését viszont február végéig-március elejéig folytatják. A PDSZ megkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) sztrájkbizottságához és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumán (SZEF) belül megalakult közszolgálati sztrájkbizottsághoz való csatlakozásról is. Szűcs Tamás szerint nagyobb a valószínűsége, hogy az előbbihez csatlakoznak, az MKKSZ és a PDSZ sztrájkkövetelései könnyebben „összefésülhetők”. Az MKKSZ által március 14-re szervezett országos közszolgálati sztrájkhoz szolidaritási sztrájkkal csatlakoznak majd. Mindemellett a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság továbbra is ragaszkodik a sztrájktörvényben meghatározott egyeztetéshez a kormány által kijelölt képviselőkkel. A kormány erre hetek óta nem hajlandó, az egyértelmű törvénysértés ellenére sem.
Frissítve: 2019.02.20 06:45