Esély sem volt elmondani, hogy a melegség nem betegség: az adás napján hívta meg a Háttér Társaságot a köztévé

Publikálás dátuma
2019.01.18. 16:21

Fotó: MTV
Szerveznek egy saját beszélgetést, hogy elhangozhassanak valós, tudományos és szakmai érvek is. Meghívták a köztévés műsor résztvevőit is.
Aggasztó, hogy a közmédia szándékosan úgy szerkeszt adást, hogy abban kifejezetten félrevezető, sőt káros állítások ellenvélemény nélkül jelenjenek meg - írja közleményében a Háttér Társaság, az egyik legjelentősebb magyarországi LMBT-szervezet. A közleményt amiatt a köztévében adásba került műsor miatt adták ki, melyben a műsorvezető egy pappal és a Heti Válasz korábbi szerzőjével azt tárgyalja: a melegség egy torzulás, esetleg betegség, amit meg kell gyógyítani.
Bár az "Ez itt a kérdés..." botrányos adása egy három hónappal ezelőtti konferenciáról szólt, a Háttér Társaság mégis csak az adás napján kapott meghívást, írják. Ha a műsor készítőinek az lett volna a célja, hogy valóban megismerjék az álláspontjukat, akkor három hónapjuk lett volna arra, hogy időpontot egyeztessenek. Ezért, mint fogalmaznak,
egyértelmű, hogy az aznapi meghívással csak az volt a céljuk, hogy a Háttér Társaságot úgy tüntessék fel, mintha vitaképtelen lenne.

Az adásában megtévesztő, ártalmas és rosszindulatú állítások hangzottak el a homoszexualitással és az LMBTQI emberekért dolgozó szervezetekkel kapcsolatban, hangsúlyozzák, hozzátéve: a homoszexualitás nem betegség, ezért gyógyítani nem lehet és nem is kell.
"A médiaalkotmány kifejezetten tiltja a kisebbségi csoportokkal szembeni gyűlöletkeltést és kirekesztést. Álláspontunk szerint egy csoport betegnek címkézése kimeríti a kirekesztés fogalmát"

- mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Hozzátette, mind a pszichiáterek, mind a pszichológusok etikai szabályzata előírja, hogy csak tudományos alapokon álló terápia elfogadott. "Ha egy orvos vagy pszichológus a melegség gyógyítását vállalja, etikai eljárás kezdeményezhető ellene" - fogalmazott.
Annak érdekében, hogy a műsorban elhangzott valótlan és szakmaiatlan állításokat szakemberek cáfolják, és álláspontjukat a műsor nézői, készítői és szereplői is megismerhessék, a Társaság beszélgetést szervez "Ez itt a válasz! Pszichológusok az LMBTQI személyek segítéséről" címmel. A meghívott pszichológusok és szakértők mellett szeretettel várják az M5-ös beszélgetés résztvevőit, Trombitás Kristófot, Szőnyi Szilárdot és Hodász András atyát is. "Bízunk benne, hogy az eseményről az »Ez itt a kérdés...« stábja is tudósít majd, így a műsor nézőihez is eljut a pszichológus szakma álláspontja" - írják.

A Médiahatósághoz fordulnak a Liberálisok és az LMP

A Magyar Liberális Párt szerint az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának szerdai adásában elhangzott kijelentések kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, sértik a melegek emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak, ezért arra kérik a Médiatanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az adást – derül ki a párt pénteki közleményéből.
Az LMP is közleményt fogalmazott meg az ügyben: mint írták, a műsorban a homoszexuálitásról, mint betegségről és annak gyógyításáról beszéltek, a Pride-on felvonulókat pedig erőszakos magamutogatóknak állították be. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szintén a Médiahatósághoz fordul.

Szerző
Frissítve: 2019.01.24. 19:04

Az egyik legnagyobb állami vállalat, az MVM sem kér a rabszolgatörvényből

Publikálás dátuma
2019.01.18. 16:13

A túlóra maximuma marad, amennyi volt, 300 óra.
Tervezi-e a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy él a rabszolgatörvény adta lehetőséggel és évi 400 óra túlórára kötelezi dolgozóit - ezt tudakolta levélben Bangóné Borbély Ildikó Kóbor Györgytől. Az MVM elnök-vezérigazgatója péntek délután válaszolt az MSZP-s politikus kérdésére. Mint írta, az MVM Csoport (a gáztározóktól a paksi atomerőműig számos vállalkozás tartozik ide) kollektív szerződése az adott évben elrendelhető rendkívüli munkavégzés felső határát háromszáz órában határozza meg. "Társaságunk jelenleg nem tervezi, hogy az évi háromszáz órás felső határon túli rendkívüli munkavégzést rendeljen el a munkavállalók számára, és nem is tettünk ilyen irányú munkaszervezési lépéseket" - tette világossá Kóbor, hogy az állami vállalat nem él a közfelháborodást kiváltó új lehetőséggel.
Az MVM az egyik legnagyobb állami foglalkoztató, a cég majdnem

10 ezer
embernek ad munkát.

Szerző
Frissítve: 2019.01.18. 16:49

Ellenzéki pártok és szakszervezetek lassították a forgalmat Nagykanizsán

Publikálás dátuma
2019.01.18. 15:37
Képünk illusztráció
Fotó: Ceglédi Városi Televízió
A Zala megyei városban az ellenzéki pártok, valamint több szakszervezet képviselői péntek délután csaknem ötven autóval sorakoztak fel a 7-es főúton, hogy félpályás forgalomlassító demonstráción tiltakozzanak a "túlóratörvény" és a kormány ellen.
A péntek délután kétórás időtartamra a 7-es főút Nagykanizsára keletről bevezető szakaszára meghirdetett tiltakozáson az olajipari szakszervezet, az MSZOSZ és a Vasutas Szakszervezetek, továbbá a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP lobogóival sorakoztak fel a résztvevők. Az autókra helyezett vagy azoknak támasztott transzparenseken szerepelt egyebek mellett, hogy "Dolgozók, diákok, veletek vagyunk!", illetve az európai ügyészséghez való csatlakozás követelése.

Zakó László, a szervező Jobbik regionális igazgatója a helyszínen újságíróknak azt mondta: a "túlóratörvényen" túlmutat az ellenzéki pártokkal és a szakszervezetekkel közösen meghirdetett tiltakozó akció, ami sokkal inkább kormányellenes demonstráció.

Az MTI tájékoztatás szerint a forgalmas főút rendőri biztosítással történt félpályás lezárása miatt mindkét irányban kilométer hosszan járművek sokasága torlódott fel, hosszú percekig tartó várakozásra ítélve a közlekedőket. Az autósok egy része integetéssel vagy dudálással jelezte a résztvevőknek a szimpátiáját vagy éppen a tiltakozással kapcsolatos ellenvéleményét.