Előfizetés

Nagyon nehéz napok várnak a kéziválogatottra

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.01.19. 14:45
Csoknyai István mellett Matic kinyújtott karral mutatja a helyes, követendő irányt
Fotó: ILLYÉS TIBOR / MTI
A magyar férfi kézilabda-válogatott a középdöntőben folytatja szereplését a dán-német közös rendezésű világbajnokságon: szombaton Dánia, vasárnap Tunézia lesz az ellenfél.
Fogy a magyar. A napokban Balogh Zsolt és Bodó Richárd boka-, Jamali Iman térd-, valamint Ancsin Gábor könyöksérülése okozott fejtörést a csoportkörben két-két győzelem és döntetlen mellett egy vereséggel végző, így a torna második szakaszába egy pontot továbbvivő magyar együttest felkészítő edzőpárosnak, Csoknyai Istvánnak és Vladan Maticsnak, ám a vb nevezettek valószínűsíthető hiányában is folytatódik. Pénteken egy körülbelül háromórányi utazást követően a Koppenhágából induló nemzeti csapat megérkezett Herningbe, ahol szombaton komoly próbatétellel, a társházigazda elleni párharccal folytatódik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság.
„Nagy csata után jöttünk át Herningbe, viszont nincs sok időnk nyalogatni a sebeinket, hiszen a dánok ellen mindenkinek készen kell állni. Nagyon nehéz feladat vár ránk – utalt még a csoportszakasz Svédország elleni vesztes lezárására a Népszavának Dániából nyilatkozó szövetségi kapitány, Vladan Matics, aki érdeklődésünkre értékelte a csoportkörös teljesítményt is. – Maradt hiányérzetem. Argentína ellen a második félidőben nagyon rosszul játszottunk és Egyiptom ellen is voltak periódusok, amikor visszaestünk, viszont a többi meccs rendben van, a mutatott játék tekintetében pozitív az összkép. Ugyanakkor egy ponttal kevesebbet hoztunk magunkkal Herningbe, mint reméltük, ezen már sajnos nem tudunk változtatni.”
A szerb-magyar kézilabdaedző elismerte, hogy a játékosok nagyon fáradtak, ám elmondása szerint ennek ellenére is nagyszerű a hangulat, a gárda tagjai „nagyon együtt vannak.” Szükség is lesz minden lehetséges pluszra, hiszen az olimpiai bajnok dánok (akiket szintén nem került el a sérüléshullám: a Telekom Veszprém beállója, René Toft Hansen számára véget ért a torna) a vb-n még veretlenek, a maximális négy pontot vitték magukkal a középdöntőbe.
„Nálam Dánia a világbajnokság legnagyobb favoritja. Nem legyőzhetetlen, de a világbajnokság társrendezőjeként hazai pályán fogad minket, ráadásul valószínűleg Bodó Ricsire sem számíthatunk. Balogh Zsolt és Jamali Iman kiválása érzékeny veszteség, a három meghatározó átlövőnk nélkül borzasztó nehéz dolgunk lesz – folytatta Matics. – A legjobb lenne, ha az a hiányzó plusz egy pont még ott lenne a nevünk mellett, akkor jobban be tudnánk osztani az erőnket, a mostani helyzetben viszont nem tartalékolhatunk, hiszen a szoros verseny miatt minden pont, minden gól számít, 150 százalékot kell nyújtanunk. Kérdés, mennyi erő maradt még a fiúkban.” 
Márpedig az erőre is jócskán szükség lesz még, hiszen a dánok elleni szombati párharc után már vasárnap jön a következő: a szervezők csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a magyarok az Afrika-bajnok Tunéziával vasárnap nem 20.30-tól, hanem korábban, 18 órától találkoznak. A sorozat szerdán zárul Norvégia ellen. 
Így vagy úgy, de a cél – amely a legjobb hét közé jutás – teljesítése érdekében a középdöntő hat csapata közül minimum negyedikként kell zárni (akkor még helyosztó következik a 7-8. helyért). A megfogyatkozó keret és a riválisok ismeretében piszkosul nehéz napok előtt áll az együttes.

A magyarok vb-programja

Csoportkör Magyarország–Argentína 25-25 Magyarország–Angola 34-24 Magyarország–Katar 32-26 Magyarország–Egyiptom 30-30 Magyarország–Svédország 30-33 Középdöntő, II. csoport Szombat Dánia-Magyarország 20.30 (tv: M4 Sport) Vasárnap Magyarország-Tunézia 18.00 (tv: M4 Sport) Szerda Magyarország-Norvégia 18.00 (tv: M4 Sport) A II. csoport állása: 1. Dánia 4 pont (66-48), 2. Svédország 4 (60-54), 3. Norvégia 2, 4. Magyarország 1 (60-63), 5. Egyiptom 1 (54-57), 6. Tunézia 0

Így áll a másik hatos

A középdöntő I. csoportjában a szombati folytatás előtt Horvátország vezet négy ponttal, mögötte hárommal holtversenyben a németek és a franciák állnak, negyedik Spanyolország két ponttal. Izland és Brazília pont nélkül kezd a középszakaszban. A kettő középdöntős csoport első két-két helyezettje az elődöntőben folytathatja, a harmadikok az ötödik, a negyedikek pedig a hetedik helyért játszhatnak majd.

Helyi derbi az angol bajnokságban

Népszava
Publikálás dátuma
2019.01.19. 13:33

Fotó: AFP
Igazi presztízscsata következik az angol labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában, amikor az Arsenal a Chelsea-t fogadja. A két legnagyobb szurkolótáborral rendelkező londoni együttes párharcát helyi derbinek nevezi a szigetországi sajtó. Ezúttal azonban eurómilliókban kifejezhető tétje is van a csatának, mivel jelenleg a Chelsea a még Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik helyet foglalja el, míg az Arsenal hat ponttal lemaradva ötödik. Ha az Ágyúsok a következő szezonban a legrangosabb európai kupasorozatban szeretnének szerepelni, akkor nem szenvedhetnek vereséget, de győzelemmel tarthatnák valóban életben az esélyt a BL-szereplésre. A legutóbbi tizennégy egymás elleni mérkőzésből csak egyet nyert meg az Arsenal. A házigazdák együtteséből hárman – Rob Holding, Danny Welbeck és Henrikh Mkhitaryan – hiányoznak sérülés miatt. 
A vendégeknél a klubot elhagyó Cesc Fabregas mellett Ruben Loftus-Cheek nem játszhat sérülés miatt. A szombaton 18:30-kor kezdődő találkozót a Spíler1 közvetíti.
Rangadót rendeznek a spanyol bajnokságban is, a 20. fordulóban a negyedik helyezett Real Madridhoz a harmadik pozíciót elfoglaló Sevilla látogat. A tét itt is a BL-szereplés, amihez az első négy helyen kell zárni. 
A két együttes egymással vívott legutóbbi hét találkozóján mindig a vendéglátó nyert. A Sevilla december 16. óta nem győzött bajnokin, akkor a Gironát múlta felül 2-0-ra. A madridiak az előző fordulóban 2-0-ra múlták felül idegenben a Léganest. 
Az azonos pontszámmal álló csapatok csatája 16:15-től látható a Spíler2-őn.

"Mindent a pénz határoz meg, csak azt lehet mondani, ami a szponzornak, klubvezetőnek megfelel”

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:30

Fotó: AFP
Stefan Kretzschmar, korábbi világklasszis kézilabdázó szerint a sportolók nem mondhatják el őszintén a véleményüket, mert ebben az esetben tönkreteszik őket.
Óriási indulatokat kavart Németországban Stefan Kretzschmar, korábbi válogatott kézilabdázó interjúja, melyet a t-online.de című honlapnak adott. A klasszis játékos eredetileg arról beszélt, milyen érzés a kézilabda-világbajnokság berlini csoportmeccseinek nagyköveteként részt venni a tornán. Kretzschmar felidézte a fiatal korát, amikor a fal leomlásakor Berlinben élt, elmondta, hogy abban az időben mindenki szabadon, következmények nélkül elmondhatta a véleményét gyakorlatilag bármiről.
„Akkoriban csak arra kellett figyelni, hogy az esti takarodó után ne találkozzon az ember az edzőjével egy kocsmában, mára megváltozott a helyzet, az élsportolóknak nem lehet saját véleményük, mert ezt nem tolerálja sem a munkáltatójuk, sem a különböző közösségi oldalak közönsége – mondta Kretzschmar. - Nincs szólásszabadság, médiaügynökségek, kommunikációs szakemberek találják ki, mit nyilatkozzanak a sportolók. Annyi szabadságuk van Németországban, hogy nem kell börtöntől tartaniuk, ha véleményt nyilvánítanak, de nem adhatják önmagukat, a valós énüket nem mutathatják meg. A versenyzők nem lehetnek őszinték, nem lehet saját véleményük. Mindent a pénz határoz meg, csak azt lehet mondani, ami a szponzornak, klubvezetőnek megfelel.”
A cikk azután kelt önálló életre, hogy több szélsőjobboldali portál annyit vett át: Kretzschmar szerint Németországban nincs szólásszabadság, ehhez tették hozzá a szerkesztők a saját véleményüket, hogy mindez a kormány felelőssége.
A Facebookon a neonáci csoportok hősként ünneplik Kretzschmart, korábbi rajongói pedig becsapva érzik magukat. Több lap vezércikkben foglalkozott a játékos nyilatkozatával, a sajtó is megosztott abban a kérdésben, hogy miről szabad beszélnie egy sportolónak és miről nem.
„Egy olyan társadalomban, amely a politikai nézeteit tekintve egyre inkább két pártra szakad, a sportoló sosem fog egyértelműen állást foglalni valaki mellett vagy ellen – írta a Die Zeit. - Pedig szükségünk lenne ilyen egyéniségekre, mert sok fiatalt egyáltalán nem érdekel a politika, őket a példaképek, a sportolók tudnák megszólítani. A legtöbb fiatalnak a belső védő fontosabb, mint a belügyminiszter.”
„Egyáltalán nem meglepő, hogy Kretzschmar kijelentései ekkora vihart kavartak, olyan időket élünk, amikor emberek a hozzájuk eljutott információt úgy értelmezik, hogy az illeszkedjen a saját véleményükhöz – olvasható a Leipziger Volkszeitungban. - Mindegy, mit mondott a korábbi kézilabdázó, ezzel senki sem törődik. Csak az számít, hogyan lehet a mondatait beépíteni a saját világképünkbe. A valóság egyre inkább háttérbe szorul, de erről Kretzschmar nem tehet.”
„Mindenkinek joga van hülyeségeket beszélni – vélekedett a Stern publicistája. - Kretzschmarnak sokkal körültekintőbben kellett volna fogalmazni. Groteszknek tartja, hogy a szélsőjobboldali AFD szinte szlogenként használja a szólásszabadságról elhangzott mondatait. Mindezt elkerülhette volna, ha később módosítja a rosszul megfogalmazott szavait.”
„A szólásszabadság nem egyenlő a trágársággal, a másik nyilvános sértegetésével – jelent meg a Brauschweiger Zeitungban. - Aki a nyilvánosság előtt lehülyézi a főnökét, elveszíti az állását. Ha valaki sok butaságot hord össze, azért nem állnak sorba a szponzorok. A szólásszabadság érték, de nem jelenti azt, hogy válogatott sértéseket lehet zúdítani azokra, akiknek más a véleményük.”

Filmekben is szerepelt

Stefan Kretzschmar 1973. február 17-én született Lipcsében, tizenkét éves volt, amikor a családjával Berlinbe költözött, mert édesapja lett az NDK kézilabdázóinak szövetségi kapitánya. Húsz éves korában, 1993-ban lépett először pályára a német válogatottban, ahol a balszélső 218 mérkőzésen 821 gólt szerzett. A 2004-es athéni olimpia után köszönt el a nemzeti együttestől, amellyel legjobb eredményeit 2003-ban a portugáliai világbajnokságon érte el, ahol ezüstérmes lett. Másodikként zárt válogatott pályafutása utolsó olimpiáján is. A 2004-ben Európa-bajnok együttesnek sérülés miatt nem volt tagja. Gyakran szerepelt a lapok címoldalán, a tetoválásai, éjszakai kimaradásai gyakran jelentettek témát: 1998-ban megnősült, két évvel később az akkoriban legnépszerűbb női sportolóval, az úszó Franziska van Almsickkal is egy párt alkotott, 2003-ban elvált, 2004-ben az úszónővel is véget ért a kapcsolata. Öt évvel később ismét elvette korábbi feleségét, akitől 2016-ban elvált. 2011-ben főszereplője volt a „Ha nincs szex, az sem megoldás” című filmvígjátékban, két évvel később a saját életét feldolgozó „Kokowäh 2” című komédiában volt látható. 2009. szeptembere óta a német bajnokság mérkőzéseinek televíziós közvetítéseinél működik közre szakkommentátorként.