per;tüntetés;Nagy Blanka;

Nagy Blanka nem lép hátra

Semmit nem bánt meg a Kecskeméten elmondottakból, az őt támadó médiumokkal szemben pedig feljelentést tesz.

„Amikor a beszédemet elmondtam Kecskeméten, akkor még nem számítottam rá, hogy egy hónap múlva is ekkora médiavisszhangot vált ki. Persze valahol mélyen bennem volt, de akkor annyira elnyomtam magamban, hogy eszembe sem jutott” -nyilatkozta a Nagy Blanka, a kormányt káromolva kritizáló diáklány az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Nagy Blanka elmondta, nem tudja, hogy most is ugyanezt a beszédet mondaná-e el, de ott és akkor nem tudta volna másképp előadni.

„Nem bántam meg semmit"

- jelentette ki. Úgy érzi, elvitte a fókuszt a beszédről, hogy sokan csak a nem szalonképes szavakat emelték ki, véleménye szerint elvesz a beszéd értékéből, hogy a „jobboldali" sajtó csak a két trágár kifejezésre koncentrált.

A 18 éves gimnazista elmondta, az, hogy a kormány kötelezővé tette a nyelvvizsgát a gimnazistáknak, holott sokan anyagilag nem tudják maguknak megengedni a vizsgát, vagy éppen egyszerűen nincs tehetségük a nyelvtanuláshoz, felbőszítette a tüntetés előtt. Az is hozzájárult a felfokozott hangulathoz, hogy több ismerősét is eltávolították az állásából, amikor kifejtették politikai nézeteiket. „Ez két olyan erős példa, ami a diákokat és a felnőtteket is érinti” -mondta.

 Nagy Blanka szerint neki is volt veszítenivalója, hisz szerinte azt kockáztatta, hogy elfordulnak tőle kormánypárti ismerősei. Szülei egyébként büszkék rá és támogatják – jegyezte meg a műsorban. A kecskeméti tüntetés felszólalója elmondta, szüleinek épphogy aludni marad ideje a munka után, és félő, hogy a túlóratörvény miatt még ennyi lehetőségük sem lenne pihenni.

A lány magánéletéről is mesélt: elég fiatalon fel kellett nőnie, általános iskolában ő segített felnevelni a testvéreit, amikor édesapja rákos lett. Folyamatosan tartotta a lelket a szüleiben, később ugyanezt tette, amikor édesanyja balesetet szenvedett és édesapja ismét beteg lett.

A gimnazista elmondta azt is, hogy szeretné magát látni öt év múlva. „Egyetemista szeretnék lenni. Úgy gondolom, akkor is egy olyan ember leszek, aki ugyanennyire bátor és szókimondó." Nagy Blanka rendezői szakra szeretne menni, kedvenc drámája az Ember tragédiája, kedvenc rendezője pedig Alföldi Róbert.

Arra a kérdésre, miszerint valóban megteszi-e a feljelentést az őt támadó újságírókkal és médiumokkal szemben, határozott igennel felelt.