Nagy Blanka nem lép hátra

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:58
Nagy Blanka gimnazista, a kormánymédia első számú célpontja
Fotó: Youtube
Semmit nem bánt meg a Kecskeméten elmondottakból, az őt támadó médiumokkal szemben pedig feljelentést tesz.
„Amikor a beszédemet elmondtam Kecskeméten, akkor még nem számítottam rá, hogy egy hónap múlva is ekkora médiavisszhangot vált ki. Persze valahol mélyen bennem volt, de akkor annyira elnyomtam magamban, hogy eszembe sem jutott” -nyilatkozta a Nagy Blanka, a kormányt káromolva kritizáló diáklány az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Nagy Blanka elmondta, nem tudja, hogy most is ugyanezt a beszédet mondaná-e el, de ott és akkor nem tudta volna másképp előadni.
„Nem bántam meg semmit"

- jelentette ki. Úgy érzi, elvitte a fókuszt a beszédről, hogy sokan csak a nem szalonképes szavakat emelték ki, véleménye szerint elvesz a beszéd értékéből, hogy a „jobboldali" sajtó csak a két trágár kifejezésre koncentrált. A 18 éves gimnazista elmondta, az, hogy a kormány kötelezővé tette a nyelvvizsgát a gimnazistáknak, holott sokan anyagilag nem tudják maguknak megengedni a vizsgát, vagy éppen egyszerűen nincs tehetségük a nyelvtanuláshoz, felbőszítette a tüntetés előtt. Az is hozzájárult a felfokozott hangulathoz, hogy több ismerősét is eltávolították az állásából, amikor kifejtették politikai nézeteiket. „Ez két olyan erős példa, ami a diákokat és a felnőtteket is érinti” -mondta.
 Nagy Blanka szerint neki is volt veszítenivalója, hisz szerinte azt kockáztatta, hogy elfordulnak tőle kormánypárti ismerősei. Szülei egyébként büszkék rá és támogatják – jegyezte meg a műsorban. A kecskeméti tüntetés felszólalója elmondta, szüleinek épphogy aludni marad ideje a munka után, és félő, hogy a túlóratörvény miatt még ennyi lehetőségük sem lenne pihenni.
A lány magánéletéről is mesélt: elég fiatalon fel kellett nőnie, általános iskolában ő segített felnevelni a testvéreit, amikor édesapja rákos lett. Folyamatosan tartotta a lelket a szüleiben, később ugyanezt tette, amikor édesanyja balesetet szenvedett és édesapja ismét beteg lett. A gimnazista elmondta azt is, hogy szeretné magát látni öt év múlva. „Egyetemista szeretnék lenni. Úgy gondolom, akkor is egy olyan ember leszek, aki ugyanennyire bátor és szókimondó." Nagy Blanka rendezői szakra szeretne menni, kedvenc drámája az Ember tragédiája, kedvenc rendezője pedig Alföldi Róbert. Arra a kérdésre, miszerint valóban megteszi-e a feljelentést az őt támadó újságírókkal és médiumokkal szemben, határozott igennel felelt.
Szerző

Megmozdult az ország, már több helyen az utakra vonultak a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:55

Több vidéki városban már reggel, illetve kora délelőtt útlezárásokkal kezdődtek a szombati, rabszolgatörvény elleni országos tiltakozóakciók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállótól Mosonmagyaróvárig számos helyen vonultak az utakra a kormányellenes demonstrálók.
A sort a Mérce tudósítása szerint Kaba nyitotta, ahol a Jobbik szervezésében tíz autóval kezdődött útlezárás. Ajkán ötven kocsival zárták le a tiltakozók a 8-as főutat a bakonygyepesi városrészben a Körmend felé vezető oldal elfoglalásával, ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk.
Szintén már reggel az utakra vonultak a rabszolgatörvény ellen tiltakozva Nagykállón, ahol az MSZP szervezte a megmozdulást. Itt legalább egy tucat autóval vettek részt a tüntetők az akcióban. Keszthelyen több mint egy kilométeres sor alkottak a tiltakozók autói.
Mosonmagyaróváron is félpályás útlezárást tartanak a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen tiltakozva, és a nagy forgalom miatt okoz is fennadásokat a helyi DK és MSZP tüntetésén - írta a Mérce. Salgótarján főterén mintegy 200-250 tüntető gyűlt össze. Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviselője azt üzente a demonstráción a Nógrád megyei fideszes képviselőknek, Becsó Zsoltnak, Becsó Károlynak, Balla Mihálynak és Bíró Márknak, szégyelljék magukat. A szónok azt is mondta, „Nem szégyen komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában!” Ezzel arra célzott, hogy a kormánypárti publicista rendszeresen lekommunistázza a Fidesszel egyet nem értőket.  
Demeter László beszél a salgótarjáni demonstráción
Fotó: Komka Péter / MTI
hvg.hu összefoglalója szerint forgalomlassító demonstráció volt Győrben és Makón is. Balassagyarmaton az MSZP szervezésében volt tiltakozás. Berettyóújfaluban jó pár tucat ember és körülbelül 10-15 autó tartott félpályás útlezárást, amelyen ott voltak a DK, az MSZP és a Jobbik képviselői. Komjáti Imre, a szocialista párt alelnöke szerint „Magyarország mi vagyunk, nem oligarchák, nem az országbárók, hanem mi, a dolgozó emberek, akik ezt az országot működtetjük, mozgatjuk és szolgáljuk.”  
Az Álljon le az ország! elnevezésű tiltakozó akció előzetese szerint szombaton reggel és délelőtt Dorog és Esztergom között, Egerben, Érden, Fehérgyarmaton és Gödöllőn is voltak útlezárások. A napi eseményeket a Sztrájkinfo Facebook-oldalán élőben közvetítik. 
A nagyobb tüntetéseket Budapesten és a vidéki városokban délutánra hirdették meg, de útlezárások szintén lesznek a nap második felében.  Külföldön is lesznek tiltakozások: a Hazajöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport gyűjtése szerint tüntetnek majd Amszterdamban, Bernben, Oslóban, Hágában, Londonban, Swanseaben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 15:43

Majdnem négyszázmillióért vesz katonai bakancsokat a Honvédség

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy német márka hazai importőrétől rendelték meg a "surranókat", versenytársa nem volt a beszállítónak. A nyertes cég egy szadai családi házba van bejelentve, honlapjuk csak egy képet tartalmaz.
Háromszázhetvennyolc millió forint – ennyiért vesz nagy tételben katonai bakancsokat a honvédelmi tárca alá tartozó HM Védelemgazdasági Hivatal a Hedotel Kft.-től. A nagy összegű közbeszerzés pénteken, az európai közbeszerzési értesítő (TED) oldalán jelent meg, az ismertető azonban több furcsaságot is tartalmaz.
Elsőként például azt, hogy nem közlik, pontosan hány darab bakancsot vásároltak ekkora összegből; érdekes az is, hogy lábbelikre kiírt pályázati felhívást korábban nem is tették közzé a TED-ben, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy csak a Hedotel, a német Haix-katonai bakancsok hazai importőre képes beszállítani az elvárt típusú és minőségű árut.

Elit surranót, brutális áron?

Hogy az összegből hány bakancsot vásárolnak, közzétett adatok híján csak becsülni tudjuk: amennyiben a Haix Nepal pro márka valamelyik – a honvédségnék már korábban rendszeresített – típusát vásárolták, akkor akár 70-80 ezres darabárú surranókról is lehet szó. Egy munkaruházati webáruház például akciósan 73600 forintért kínálja az (eredetileg 86700 forintért árult) Haix Nepal pro Coyot-bakancsot. Mivel nagytételes megrendelésről van szó, a honvédségnél is az akciós ár érvényesülhet; ha például a fenti típusból és értékben vásároltak, akkor több mint 5100 bakancsot szerezhettek be. 
A Hedotel régóta a honvédség udvari cipő beszállítójának szállít – adtak el már 22,4 millió forint értékben Haix-bakancsápoló krémet is a Védelemgazdasági Hivatalnak, és 2014-ben közel 9 millióért látták el cipővel az Országgyűlési Őrség tagjait.
A vállalkozás először 2010-ben került a hírekbe, amikor a Szoljon.hu cikke szerint megkérdőjelezhető körülmények között vittek el egy bakancstendert a hazai Túri Cipő elől - a vesztes pályázó szerint a honvédségi pályázat paramétereit eleve a Haix márkára szabták, amit a HM később határozottan cáfolt

Bemutatkozás: Lorum ipsum

A tavaly 778 milliós nettó árbevételt elkönyvelő céget szerényen egy szadai családi ház címére jelentették be az Opten adatbázisa szerint, igaz, van egy fővárosi, Dorozsmai utcai elérhetőségük is. 
Honlapjukat saját néven nem, de a haix.hu-ra keresve  meg lehet megtalálni, élő, kattintható felület ugyanakkor nincs rajta – bemutatkozásként pedig a tördelők (valós tartalom megjelenéséig használt) töltelékszövegét, a Lorum ipsum-ot tették ki az oldalra. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 11:40