Megmozdult az ország, már több helyen az utakra vonultak a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:55

Több vidéki városban már reggel, illetve kora délelőtt útlezárásokkal kezdődtek a szombati, rabszolgatörvény elleni országos tiltakozóakciók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállótól Mosonmagyaróvárig számos helyen vonultak az utakra a kormányellenes demonstrálók.
A sort a Mérce tudósítása szerint Kaba nyitotta, ahol a Jobbik szervezésében tíz autóval kezdődött útlezárás. Ajkán ötven kocsival zárták le a tiltakozók a 8-as főutat a bakonygyepesi városrészben a Körmend felé vezető oldal elfoglalásával, ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk.
Szintén már reggel az utakra vonultak a rabszolgatörvény ellen tiltakozva Nagykállón, ahol az MSZP szervezte a megmozdulást. Itt legalább egy tucat autóval vettek részt a tüntetők az akcióban. Keszthelyen több mint egy kilométeres sor alkottak a tiltakozók autói.
Mosonmagyaróváron is félpályás útlezárást tartanak a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen tiltakozva, és a nagy forgalom miatt okoz is fennadásokat a helyi DK és MSZP tüntetésén - írta a Mérce. Salgótarján főterén mintegy 200-250 tüntető gyűlt össze. Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviselője azt üzente a demonstráción a Nógrád megyei fideszes képviselőknek, Becsó Zsoltnak, Becsó Károlynak, Balla Mihálynak és Bíró Márknak, szégyelljék magukat. A szónok azt is mondta, „Nem szégyen komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában!” Ezzel arra célzott, hogy a kormánypárti publicista rendszeresen lekommunistázza a Fidesszel egyet nem értőket.  
Demeter László beszél a salgótarjáni demonstráción
Fotó: Komka Péter / MTI
hvg.hu összefoglalója szerint forgalomlassító demonstráció volt Győrben és Makón is. Balassagyarmaton az MSZP szervezésében volt tiltakozás. Berettyóújfaluban jó pár tucat ember és körülbelül 10-15 autó tartott félpályás útlezárást, amelyen ott voltak a DK, az MSZP és a Jobbik képviselői. Komjáti Imre, a szocialista párt alelnöke szerint „Magyarország mi vagyunk, nem oligarchák, nem az országbárók, hanem mi, a dolgozó emberek, akik ezt az országot működtetjük, mozgatjuk és szolgáljuk.”  
Az Álljon le az ország! elnevezésű tiltakozó akció előzetese szerint szombaton reggel és délelőtt Dorog és Esztergom között, Egerben, Érden, Fehérgyarmaton és Gödöllőn is voltak útlezárások. A napi eseményeket a Sztrájkinfo Facebook-oldalán élőben közvetítik. 
A nagyobb tüntetéseket Budapesten és a vidéki városokban délutánra hirdették meg, de útlezárások szintén lesznek a nap második felében.  Külföldön is lesznek tiltakozások: a Hazajöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport gyűjtése szerint tüntetnek majd Amszterdamban, Bernben, Oslóban, Hágában, Londonban, Swanseaben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 15:43

Majdnem négyszázmillióért vesz katonai bakancsokat a Honvédség

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy német márka hazai importőrétől rendelték meg a "surranókat", versenytársa nem volt a beszállítónak. A nyertes cég egy szadai családi házba van bejelentve, honlapjuk csak egy képet tartalmaz.
Háromszázhetvennyolc millió forint – ennyiért vesz nagy tételben katonai bakancsokat a honvédelmi tárca alá tartozó HM Védelemgazdasági Hivatal a Hedotel Kft.-től. A nagy összegű közbeszerzés pénteken, az európai közbeszerzési értesítő (TED) oldalán jelent meg, az ismertető azonban több furcsaságot is tartalmaz.
Elsőként például azt, hogy nem közlik, pontosan hány darab bakancsot vásároltak ekkora összegből; érdekes az is, hogy lábbelikre kiírt pályázati felhívást korábban nem is tették közzé a TED-ben, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy csak a Hedotel, a német Haix-katonai bakancsok hazai importőre képes beszállítani az elvárt típusú és minőségű árut.

Elit surranót, brutális áron?

Hogy az összegből hány bakancsot vásárolnak, közzétett adatok híján csak becsülni tudjuk: amennyiben a Haix Nepal pro márka valamelyik – a honvédségnék már korábban rendszeresített – típusát vásárolták, akkor akár 70-80 ezres darabárú surranókról is lehet szó. Egy munkaruházati webáruház például akciósan 73600 forintért kínálja az (eredetileg 86700 forintért árult) Haix Nepal pro Coyot-bakancsot. Mivel nagytételes megrendelésről van szó, a honvédségnél is az akciós ár érvényesülhet; ha például a fenti típusból és értékben vásároltak, akkor több mint 5100 bakancsot szerezhettek be. 
A Hedotel régóta a honvédség udvari cipő beszállítójának szállít – adtak el már 22,4 millió forint értékben Haix-bakancsápoló krémet is a Védelemgazdasági Hivatalnak, és 2014-ben közel 9 millióért látták el cipővel az Országgyűlési Őrség tagjait.
A vállalkozás először 2010-ben került a hírekbe, amikor a Szoljon.hu cikke szerint megkérdőjelezhető körülmények között vittek el egy bakancstendert a hazai Túri Cipő elől - a vesztes pályázó szerint a honvédségi pályázat paramétereit eleve a Haix márkára szabták, amit a HM később határozottan cáfolt

Bemutatkozás: Lorum ipsum

A tavaly 778 milliós nettó árbevételt elkönyvelő céget szerényen egy szadai családi ház címére jelentették be az Opten adatbázisa szerint, igaz, van egy fővárosi, Dorozsmai utcai elérhetőségük is. 
Honlapjukat saját néven nem, de a haix.hu-ra keresve  meg lehet megtalálni, élő, kattintható felület ugyanakkor nincs rajta – bemutatkozásként pedig a tördelők (valós tartalom megjelenéséig használt) töltelékszövegét, a Lorum ipsum-ot tették ki az oldalra. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 11:40

A kormány elemzőintézete úgy tesz, mintha az ellenzékért aggódna, és szapulni kezdte a közös listát

Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:18
Fotó: Facebook
A Nézőpont Intézet fordított logikával arra jutott, hogy az ellenzéki közös lista a Fideszt erősíti.
Előnytelen az ellenzéknek közös listán indulni az EP-választáson a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint - mondta Nagy Dániel, az intézet elemzője az M1-en. A kormány "házi elemző cége" azt próbálja bizonyítani, hogy egy teljes körű ellenzéki összefogás esetén 8 helyett 7 mandátum jutna az ellenzéki pártoknak, míg a Fidesz-KDNP így 13 helyett 14 képviselőt delegálna majd az EP-be. Megjegyzendő: jelenleg a kormánypárt 12, az ellenzék pedig 9 mandátumot tudhat a magáénak, azaz a Nézőpont eleve a Fidesz erősödésével számol. (Ennek ellentmond, hogy a ZRI Závecz Intézet azt mérte, hogy a kormánypárt támogatottsága 35-ről 32 százalékra apadt a teljes lakosság körében, azaz a hatalomtól elpártolt 250 ezer ember. Továbbá az elemzés figyelmen kívül hagyja az EP mandátumosztási logikáját. Bár Tóth Bertalan a Népszavának korábban arról beszélt, hogy nem erőlteti a közös listát, hogy a kormánymédia ne cikkezhessen ellenzéki belviszályról, az MSZP elnöke szerint ennél nincs jobb megoldás. 
Készséggel elhiszem, hogy mindegyik ellenzéki párt megugorja az EP-be kerülés 5 százalékos küszöbét. De ha nem, akkor a rájuk adott szavazatok nem egyszerűen elvesznek, hanem a Fideszt erősítik. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy a ki nem osztott mandátumokat elosztják, és végül a nagy tömbnél – Magyarország esetében a Fidesznél – landolnak, így a kormánypártnak aránytalanul sok képviselője lehetne.

És a jelek szerint a Nézőpont is csak annyival tudja álláspontját megtámogatni, hogy: Gyurcsány. Nagy Dániel ugyanis úgy kalkulál, hogy a jobbikosok egyharmada, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig egyötöde nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra. Az elemző úgy véli, hogy a Jobbik szavazóinak visszakozása épp Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus elutasítottságával függhet össze, amely a magyarok körében kiemelkedően magas, 73 százalékos.
Azt nem vitatja senki, hogy a teljes körű összefogás egy nagyon bonyolult feladvány, hiszen, magyarázta korábban a Népszavának Pulai András, a Publicus Intézet vezetője, egy közös lista a legjobb esetben két mandátummal hozna többet az ellenzéknek – viszont öt párt összefogása kellene hozzá. Következésképpen három párt semmit nem kap a pluszból. Úgyhogy a kérdés az, hogy ki hogyan értelmezi a közösséget, amikor komoly politikai tétről van szó. Viszont az is igaz, hogy szimbolikus okok miatt érdemes lenne ráhajtani a közös listára: az említett két mandátum ugyanis jelentheti azt, hogy az ellenzék összesen több EP-képviselőt delegálhat, mint a Fidesz. 
Mindenesetre az már biztos, hogy maga a Jobbik nem idegenkedik a Demokratikus Koalícitól, ugyanis az ellenzéki pártok úgy döntöttek: közösen mozgósítanak az EP-kampányra.
Frissítve: 2019.01.19. 11:22