Megmozdult az ország, már több helyen az utakra vonultak a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19 11:55

Több vidéki városban már reggel, illetve kora délelőtt útlezárásokkal kezdődtek a szombati, rabszolgatörvény elleni országos tiltakozóakciók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállótól Mosonmagyaróvárig számos helyen vonultak az utakra a kormányellenes demonstrálók.
A sort a Mérce tudósítása szerint Kaba nyitotta, ahol a Jobbik szervezésében tíz autóval kezdődött útlezárás. Ajkán ötven kocsival zárták le a tiltakozók a 8-as főutat a bakonygyepesi városrészben a Körmend felé vezető oldal elfoglalásával, ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk.
Szintén már reggel az utakra vonultak a rabszolgatörvény ellen tiltakozva Nagykállón, ahol az MSZP szervezte a megmozdulást. Itt legalább egy tucat autóval vettek részt a tüntetők az akcióban. Keszthelyen több mint egy kilométeres sor alkottak a tiltakozók autói.
Mosonmagyaróváron is félpályás útlezárást tartanak a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen tiltakozva, és a nagy forgalom miatt okoz is fennadásokat a helyi DK és MSZP tüntetésén - írta a Mérce. Salgótarján főterén mintegy 200-250 tüntető gyűlt össze. Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviselője azt üzente a demonstráción a Nógrád megyei fideszes képviselőknek, Becsó Zsoltnak, Becsó Károlynak, Balla Mihálynak és Bíró Márknak, szégyelljék magukat. A szónok azt is mondta, „Nem szégyen komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában!” Ezzel arra célzott, hogy a kormánypárti publicista rendszeresen lekommunistázza a Fidesszel egyet nem értőket.  
hvg.hu összefoglalója szerint forgalomlassító demonstráció volt Győrben és Makón is. Balassagyarmaton az MSZP szervezésében volt tiltakozás. Berettyóújfaluban jó pár tucat ember és körülbelül 10-15 autó tartott félpályás útlezárást, amelyen ott voltak a DK, az MSZP és a Jobbik képviselői. Komjáti Imre, a szocialista párt alelnöke szerint „Magyarország mi vagyunk, nem oligarchák, nem az országbárók, hanem mi, a dolgozó emberek, akik ezt az országot működtetjük, mozgatjuk és szolgáljuk.”  
Az Álljon le az ország! elnevezésű tiltakozó akció előzetese szerint szombaton reggel és délelőtt Dorog és Esztergom között, Egerben, Érden, Fehérgyarmaton és Gödöllőn is voltak útlezárások. A napi eseményeket a Sztrájkinfo Facebook-oldalán élőben közvetítik. 
A nagyobb tüntetéseket Budapesten és a vidéki városokban délutánra hirdették meg, de útlezárások szintén lesznek a nap második felében.  Külföldön is lesznek tiltakozások: a Hazajöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport gyűjtése szerint tüntetnek majd Amszterdamban, Bernben, Oslóban, Hágában, Londonban, Swanseaben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben. 
Frissítve: 2019.01.19 15:43

Óriási repülőt "kényszerített" földre Ferihegyen egy utas rosszulléte

Publikálás dátuma
2019.04.19 14:17

Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Ilyen Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás eddig csak egyszer járt Budapesten, a reptér nem is képes kiszolgálni ekkora repülőgépet.
A budapesti repülőtéren szakította meg útját a Qatar Airways Doha – London (Heathrow) járata pénteken, írja az airportal.hu. A QR3-as számú járatot teljesítő Airbus A380-800-as típusú repülőgép személyzete egy utas rosszulléte miatt döntött a nem tervezett leszállás mellett.
A kétszintes, négy hajtóműves utasszállító biztonságosan leszállt a ferihegyi repülőtéren, ahol megkezdték az utas vizsgálatát.
Az Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás a világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe. Budapesten ritka vendégnek számít, eddig egyetlen egyszer, 2011 októberében járt ilyen Ferihegyen, egy bemutató alkalmával. A repülőtér az érvényben lévő eljárások szerint csak korlátozásokkal képes kiszolgálni a típust.
Frissítve: 2019.04.19 14:50

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

Publikálás dátuma
2019.04.19 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.