Előfizetés

Útszéli ribanchoz hasonlította Bencsik András Nagy Blankát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 13:31
Bencsik András
Fotó: Népszava
Aki pedig úgy beszél, mint egy ribanc, ne csodálkozzon, ha úgy is szólnak hozzá - fejtegette a ma kormánypárti újságíró és Békemenet-szervező.
Bayer Zsolt cizellált szóvirágaival is felveheti a versenyt az a Facebook-bejegyzés, amit Bencsik Gábor, a Demokrata főszerkesztője, Békemenet- szervező írt a kormányt bíráló kecskeméti diáklánynak.
„Ellenzéki képviselőnők nyílt levelet írtak annak a 18 éves lánynak, aki egy kecskeméti tüntetésen elmondott beszédével országos hírre tett szert. Jó ötlet, én is írtam egy nyílt levelet: Kedves Blanka!  Ami beszéde utolsó mondatait illeti, engedje meg, hogy közöljem, aki úgy beszél, mint egy útszéli ribanc, az ne csodálkozzon azon, ha mások úgy beszélnek vele, mint egy útszéli ribanccal.”

írta pénteki, később eltávolított Facebook-posztjában Nagynak üzenve Bencsik András, de a törlés is felér egy beismerő vallomással (a posztot az ATV honlapján találtuk). Mint Bencsik lapja, a Demokrata később megírta, a bejegyzést nem a szerző, hanem a Facebook moderátorcsapata törölte le, mivel „közösségi alapelvekbe ütközött”. A lap mindezt cenzúraként értékelte.
Ne feledjük, az a kormánypárti újságíró oszt ki most hasonszőrű társával egy diáklányt, aki 1986-ban a Népszabadság - az MSZMP akkori központi lapjának – Pártélet rovatában közölt cikkeket Érzelmi Kötődés címen a magyar fiatalok szovjetbarát ideológiai nevelésének fontosságáról és lehetőségeiről. Bencsik ekkor 35 éves volt, fiatal kora ellenére a korabeli pártsajtó meghatározó szerzője. Nagy Blanka pedig 18 évesen állt ki az Orbán-rendszer ellen, vállalva a teljes kormánymédia bosszúját is.

Idegenrendészeti őrizetbe szállították Ahmed H.-t

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.19. 13:27
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Idegenrendészeti őrizetbe szállították a szír Ahmed H.-t, akit a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt ítéltek el - közölte a férfit képviselő Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda szombat délelőtt az MTI-vel.
Ezzel a büntetés-végrehajtási folyamat lezárult. Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja okmányai elkészülését. Ha ez megtörtént, repülőgéppel hagyja majd el az országot. A szír férfit a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte, azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Emellett tíz évre kiutasította Magyarországról. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfi a 2015. szeptember 19-ei elfogásától a szabadlábra helyezéséig a kiszabott öt év büntetés kétharmadát (40 hónap) töltötte le. A vádirat szerint Ahmed H. 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelynél történt zavargásokkor megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később vették őrizetbe.

Emberarcúvá maszkíroznák a rabszolgatörvényt Székesfehérváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 13:03
Orbán Viktor miniszterelnök és Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester
A fideszes vezetésű Székesfehérvár képviselő-testülete arról határozott, az önkormányzati cégeknél csak a dolgozó beleegyezésével lehet elrendelni túlórát.
Az Index szúrta ki a kormánypárti médiaholding részévé tett Fejér Megyei Hírlap online kiadásának tudósítását a város képviselő-testületi üléséről. E szerint egy MSZP-s és egy DK-s képviselő adott be javaslatot arról, hogy a közgyűlés tiltsa meg a rabszolgatörvény alkalmazását az önkormányzati cégeknél. Cser-Palkovics András polgármester viszont erre azt mondta, a két ellenzéki képviselő még azzal sem volt tisztában, hogy egyáltalán hány cége van a megyeszékhely önkormányzatának, nem hogy azzal, az illető gazdasági társaságoknál mi a gyakorlat, és azok mit terveznek.
Ennek ellenére a javaslatot nagy kegyesen napirendre vették, ahogy a cikkben írják, "a város demokratikus hagyományai iránti tiszteletből". A közgyűlés végül úgy döntött, az önkormányzati cégeknél a korábbinál több túl­órát csak a dolgozó beleegyezésével lehet elrendelni, s azt, aki nemet mond, hátrányt nem érheti. A rabszolgatörvény egyébként azt mondja ki, a kollektív szerződés rendelkezése alapján továbbra is legfeljebb évi 300 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, de ezen felül ha a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodik, naptári évenként legfeljebb 100 óra rendkívüli munkaidő, "önként vállalt túlmunka" elrendelhető.

Sok önkormányzat már elutasította

Az egyik legfrissebb szombati hír szerint újabb önkormányzat utasította el a rabszolgatörvény alkalmazását. A főváros XX. kerületének képviselő-testülete határozott úgy, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégeknél nem vezetik be a jogszabályt. Hasonló döntést hozott korábban a szegedi, a dombóvári, a salgótarjáni, a fideszes vezetésű szombathelyi önkormányzat, de nem alkalmaznák a törvény Budapesten a XIV. és a XV. kerületben sem.