Előfizetés

"Rohadt kis proli", mondta Bayer Zsolt egy diáktüntetőnek - "Nézzen tükörbe", érkezett a válasz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.15. 11:48

Elképesztő trágársággal esett a lovagkereszttel kitüntetett Bayer Zsolt a diáklánynak, aki decemberben undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járványnak nevezte a Fideszt.
A nemzetstratégiai jelentőségű Echo Tv vasárnap esti műsorában a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Bayer Zsolt – mielőtt vendégül látta Szijjártó Péter külügyminisztert – beszélt többek között Nagy Blankáról, a 17 éves gimnazistáról is, szúrta ki a 444.hu. Nagy akkor lett ismert, mikor egy kecskeméti tüntetésen elmondott beszédében úgy osztotta ki Ádert Jánost és a Fideszt, mint nyilvánosság előtt még senki.
"No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli"

- fogalmazott Bayer, a diáktüntetőt "kretén barom állatnak" titulálva. Azt fájlalta, hogy most semminek sincs tétje, pedig régen bezzeg volt. Arról nem emlékezett meg Bayer, hogy úgy tűnik, azért nem marad megtorlatlanul ma sem az ellenzékiség: nemrég például egy közösségi oldalon szereplő "O1G" felirat miatt maradt állás nélkül valaki, de éppenséggel Nagy miatt is nyilvános mentegetőzésre és elhatárolódásba fogott a múlt héten az iskolája. És bár a két közszereplő trágársága összemérhető - Nagy például fasznak hívta Áder János köztársasági elnököt -, szót érdemel az is, hogy Bayer Zsolt, a Fidesz 5. számú párttagkönyvének egykori büszke tulajdonosa és a Békemenet szervezője egészen más hatalmi pozícióból szól, mint egy gimnazista.
"Nézzen tükörbe, és hallgassa végig a megszólalásait, amiben káromkodik, és úgy próbáljon ítélkezni meg felette, hogy ő is ezt csinálja"

- reagált Nagy a hvg.hu-nak. A kiskunfélegyházi diák szerint vicces, hogy épp egy olyan ember kéri számon, aki maga is ilyen stílusban szokott beszélni. "Itt vagyunk a 21. században, és még mindig le tudunk ragadni annál, hogy valaki kimondott két csúnya szót" - mondta még el, hozzátéve, "ha én annyi idős lennék, mint Bayer, belegondolnék, hogy ilyen szavakkal beszélek egy 18 éves emberről". Bayerben szerinte nincs annyi, hogy ennyi idősen el tudja engedni ezt az ügyet.
Arra a kérdésre, hogy nem bánta-e meg a decemberi tüntetés óta az éles fogalmazást, Nagy azt mondja, nem volt betervezve a felszólalásakor a csúnya beszéd, de elragadta a hév. Ugyanakkor úgy gondolja,
nem tud egy olyan kormányról szépen beszélni, amely láthatóan tönkreteszi a népét, és csak a kapzsiságon, korrupción jár az esze.

Arról is beszélt, hogy többségében pozitív visszajelzéseket kap, de úgy gondolja, amit tett, abban nincs semmi különös, gratulálni való. A rengeteg elismerés annak köszönhető szerinte, hogy a tüntetéseken sok olyan beszéd hangzik el, amely ismeretterjesztő anyagként elmondja a tényeket, de az övében volt hév is.

A Duna Médiaszolgáltató vezére szerint pártatlan a közmédia híradója, és elégedett vele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.15. 11:25

Fotó: Facebook / Szél Bernadett
Továbbra sem áll szóba a képviselőkkel az MTVA vezetője, de ők kitartóan várják a Kunigunda utcában. Papp Dániel helyett Dobos Menyhért ült le velük beszélgetni.
Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyébként hírhamisító vezérigazgatójával szeretett volna találkozni Szél Bernadett és Hadházy Ákos, ám helyette Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ült le velük beszélgetni kedd délelőtt. A teljes közmédia tartalmáért felelős, az MTVA műsorait megrendelő állami cég vezetőjével folytatott beszélgetést Szél közösségi oldalán közvetítette.
A beszélgetés kölcsönös kioktatással kezdődött. Előbb Dobos mondta, hogy "sasokat tanít repülni", miután a képviselők arra kérték, indokolja meg a közmédia felosztását a Duna Médiaszolgáltatóra, illetve az MTVA-ra. Majd a képviselőknek kellett felvilágosítaniuk a vezérigazgatót arról, hogy függetlenként ülnek a parlamentben. A beszélgetés hangulata végig ehhez hasonlóan harcias és fagyos volt, és Dobos a legtöbb kérdést azzal hárította el, hogy vagy nincs kompetenciája válaszolni, vagy majd akkor válaszol, ha írásban fordulnak hozzá.
"Tökéletesen jónak tartom a magyar közmédiának a híradóit, annak a híradásait. Abszolút pártatlannak tartom"

- fejtette ki a beszélgetés egy pontján Dobos. A vezérigazgató korábban - mint részleteket mellőzve - azt is elmondta, "nem csak ő van megelégedve" a műsorokkal. Amikor pedig arról kérdezték, miért nem tudósítottak például az MTVA székháza előtti tüntetésekről, illetve az ellenzéki képviselők öt pontjáról, Dobos arról kezdett el beszélni, mennyire féltek a köztévé munkatársai.
"Kiegyensúlyozottsági probléma az elmúlt nyolc esztendőben nem volt"

- mondta még el Dobos. Ha mégis úgy gondolnák a képviselők, hogy ilyen előfordul, akkor forduljanak hozzá, és ő majd 48 órán belül válaszolni fog. Ha a válasz, amit kapnak tőle, nem tetszik nekik, akkor a Médiatanácshoz forduljanak, ha pedig azzal sem elégedettek, a bírósághoz.
Mint Szél és Hadházy a beszélgetés után nem sokkal egy sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is ott terveznek maradni az MTVA Kunigunda utcai székházánál, hogy Papp Dániellel érdemben beszélgethessenek. Szívesen fogadják a többi ellenzéki képviselő csatlakozását is. A szabadban egtartott sajtótájékoztató végeztével a két politikus ismét azon kapta magát, hogy kizárták őket az épületből.
Szél Bernadett a Facebook-oldalán egyébként egy olyan fotót is közzé tett - cikkünk nyitóképén ez látható -, amelyen szorosan egymás mellett felsorakozott biztonsági őrök az MTVA bejáratánál elállják a forgóvillás beléptetőt. 

Döntött az ÁSZ: mégis kap állami támogatást a Párbeszéd és a Momentum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.15. 11:22

Fotó: Draskovics Ádám
A két párt már biztosítja elérhetőségét és a hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön – indokolt az Állami Számvevőszék.
Pénteken küldte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Párbeszédnek a levelet, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy „az állami támogatás felfüggesztését megszüntetik”, mivel a párt időközben biztosította az elérhetőségét – tudta meg a párttól a hvg.hu. A portál azt írta, hogy Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője szerint ők még nem kaptak levelet. Az ÁSZ vizsgálatára 18 pontban tettek észrevételeket, de elmondása szerint csak kettőre reagált a Számvevőszék. Hajnal Miklós közölte: a a Párbeszéd székhelyváltoztatási kérelmét december 8-án jegyezte be a bíróság (náluk ez volt a probléma), a Momentum kérelméről viszont még nincs döntés.
„Bízunk benne, hogy mielőbb átmegy a bíróságon, de folyamatosan hiánypótlásokat kérnek. A Párbeszéd példájából viszont látszik, a bejegyzés után is egy-másfél hónapot kell majd várni, hogy az ÁSZ lépjen valamit”

– fogalmazott Hajnal Miklós.

Az Index viszont arról számolt be, hogy az ÁSZ a Momentum állami támogatásának blokkolását is visszavonta. Később az ÁSZ lapunkkal is közölte, hogy „a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt. 
„a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – a korábbiakkal ellentétben – most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön. Ebből kifolyólag a költségvetési támogatásuk – az elérhetőség törvényben előírt biztosításának megsértése miatt – 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.

Mint írták, erről az ÁSZ a két pártot, valamint az állami támogatás folyósításában illetékes Magyar Államkincstárat levélben értesítette.
„A 2018. évi kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom esetében is folyamatban van”

– tették hozzá.

Korábban lapunk számolt be arról, hogy – bár nem kaptak semmilyen értesítést – felfüggesztették a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását. A számvevőszék korábban azért helyezte kilátásba a két ellenzéki párttal szemben a büntetést, mert az ÁSZ nem tudta ellenőrizni a kampányköltéseket, és nem találta a pártokat a bejegyzett székhelyeken. Noha a Párbeszéd december 11-én beadta a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós szerint is ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy információink szerint az ÁSZ újra jelentős összegre, több mint 100 millió forintra készül büntetni a Jobbikot. Végleges döntés még nincs, egyelőre csak a jelentéstervezet létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a párt észrevételeket fűzhet.
Kapcsolódó
Tovább gyalulja az Állami Számvevőszék az ellenzéket