Erőst közeleg az oszlatás, a tüntetők bevetik az ülőstratégiát (élő videó)

Publikálás dátuma
2019.01.19 16:44

Fotó: Tóth Gergely
A Várkert bazár előtt ellanyhuló demonstráció résztvevői úgy döntöttek, csöppet hídfoglalnak.

18:24 - Mindenkit kivitt a rendőrség

Végül a lánchídi blokádból fél tucat ember tart ki az úttesten ülve. De nem sokáig, a rendőrök mindenkit kicipeltek. Így a demonstrációnak, tüntetők hiányában vége.

18:01 - Elolvadt a tömeg

A jelek szerint a felmorzsolási technika bevált: igazoltatás után a demonstrálók érdemi része elszivárgott, miután a rendőrség új irányt szabott az intézkedésnek, és aki a járdán halad, az teheti. Így például a Margitszigetre igyekvő turisták például simán átjutottak a lezárt területen.

17:45 - Mindenkit fel kell jelenteni

Változott a rendőrség nézőpontja, ugyanis már az sem hagyhatja el a hidat (szigorúan a járdán), aki akarja. Az új parancs az. hogy mindenkit igazoltatni kell, és persze fel is kell jelenteni - tudta meg kollégánk egy magát szabályszerűen azonosító rendőrtől. Úgyhogy a helyzet az, hogy a demonstrálók csapdába estek, hiszen a híd mindkét végén ott a rendőrség - és hátulról el is kezdik nyomni a tömeget. Ez némiképp ellentmondás, ugyanis a hátulról érkező közegek azt követelik, hogy mindenki hagyja el a helyszínt. De nem lehet.

17:37 - Megvolt az első próbálkozás

Négysorosra sűrűsödött a rendőrsorfal a Széchenyi téren, fenékre pattannak a tüntetők, a rendőrök finoman érdeklődnek: "Maga mit csinál?". "Bűnözőket védtek!", kiabálja a tömeg, miközben a rendőrök megpróbálják felrángatni az ülőket. Egyelőre tuszakodás.

17:22 - A rendőrség is velünk van! Ja, mégse!

Némi jogértelmezési vita alakul ki arról, hogy a forgalom akadályoztatása miatt a rendőrség kiszoríthatja-e a tüntetőket a hídról. A demonstrálók jogértelmezése szerint nem, hiszen a hidat lezárta a rendőrség, azaz nincs forgalom, amit hátráltatna a demonstráció. Aztán a protestálók köszönetet mondanak a rendőrségnek, hogy nem engedi fel a járműveket a hídra, azaz elősegíti a tüntetés kiteljesedését. "A rendőrség is velünk van!". Utóbbi megállapítás nem bizonyul helytállónak, hiszen a hatósági hangosbemondó továbbra is a távozást szorgalmazza.

17:13 - Se veled, se nélküled

A rendőrség nem kapkodja el, a helyszínen intézkedő törzsőrmester legalább hatodszor darálja el, hogy irányban el kellene hagyni a hidat. "Hányszor mondod még el?" - felelnek rá a tüntetők. Egyelőre patthelyzet. Vagy valami olyasmi. 
17:10 - Mindjárt oszlatnak
A rendőrök komótosan háromszor eldarálják, hogy az úttesten tartózkodni szabálysértés, és mindenki fáradjon fel a járdára. A három felszólítás után a szabályok szerint jöhet az oszlatás. A tüntetők stratégiát váltanak, és sokan leülnek (vagy a hideg aszfaltra való tekintettel guggolnak).

16:59 - Tüntető fogta rendőr, és fordítva

"Álljatok félre!", skandálja a tömeg a rendőröknek, akik a Lánchíd pesti betorkolásánál felsorakoznak, és azt ajánlják a demonstrálóknak, tüntessenek a járdán. Az emberek nem fogadják meg a tanácsot, "mi ráérünk, ha ti túlórázni akartok". A rendőrök nem tágítanak, úgyhogy az új jelszó: "kerüljük meg őket" - persze a járdán.

16:50 - A hídfoglalás elmaradt

A híd közepén megreked a tömeg, a többség tanácstalanul tekinget - aztán jön a rigmus, miszerint: "mocskos Fidesz!", "túlórázni jöttünk!", no meg "Orbán takarodj!" Több száz ember gyűlik fel a hídra, de egyelőre semmi, a tömegben rendőrök mennek elszórtan, de nem csinálnak semmit. "Persze amikor a múltkor itt voltunk, akkor kikaptak egy momentumost", szítják felháborodásukat emlékekkel a tüntetők. Közben átértek a hídon.

16:38 - Pici füstgyertya

Úton a lánchídnál rendőrségi szállító-kisbusz. A tudósító észlelése szerint egy "pirotechnikai gyerekjátékot" birtokló férfit igazoltatnak. Donáth Anna a Momentum elnöke faggatja a rendőrt, mi is történt. A hivatalos válasz szerint most a rendőrség mérlegeli a helyzetet - a füstgyertya élesítése valószínűleg csak szabálysértés, úgyhogy adategyezteés után szabad távozás. Közben a rendőrök lezárták a hidat a forgalom elől.
Frissítve: 2019.01.19 18:29

Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját

Publikálás dátuma
2019.02.22 14:07
Szalmás Péter
Fotó: Népszava
A második helyen Molnár Csaba, a harmadikon pedig pedig Rónai Sándor áll.
Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vezeti a Demokratikus Koalíció EP-listáját , a hírt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A második helyen Molnár Csaba, majd Rónai SándorAra-Kovács Attila és Horváth Jácint követezik.

További listát jelöltek:

6. Eörsi Mátyás 7. Ráczné Földi Judit 8. Sebián-Petrovszki László 9. Glázer Tímea 10. Király Miklós 
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában közölte, hogy a párt önállóan indul az európai parlamenti választáson. Mint mondta, eldőlt, hogy nem lesz közös lista, a Medián Intézet kutatása szerint nem is járnának jól vele az ellenzéki pártok. Van azonban párbeszéd a különböző politikai szereplők között, tájékoztatva egymást, hogyan mozgósítják az állampolgárokat az európai parlementi választásra – tette hozzá.

Fákat tördel, tetőket bont az erős szél Borsodban

Publikálás dátuma
2019.02.22 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szélrohamok miatt helyenként a közlekedés és az áramszolgáltatás is leállt
Károkat okoz az erős szél Magyarország északkeleti részén, főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, az erős szél elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondot, de a szokásosnál több ilyen riasztás érkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből is. 
Tiszaújváros és Sajószöged között a 35-ös főúton és Miskolcon a Kisfaludy Károly utcában kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Sárospatakon, a Petőfi Sándor utcában és Debrecenben, a Mezőgazdász utcában elektromos vezetékre esett egy-egy letört faág - tájékoztatott a helyettes szóvivő.  Tiszavasváriban, a Petőfi utcában egy faoszlop dőlt a villanyvezetékre, Vásárosnaményban, a Beregszászi úton pedig a fürdő tetejét bontotta meg a szél.