Erőst közeleg az oszlatás, a tüntetők bevetik az ülőstratégiát (élő videó)

Publikálás dátuma
2019.01.19. 16:44

Fotó: Tóth Gergely
A Várkert bazár előtt ellanyhuló demonstráció résztvevői úgy döntöttek, csöppet hídfoglalnak.

18:24 - Mindenkit kivitt a rendőrség

Végül a lánchídi blokádból fél tucat ember tart ki az úttesten ülve. De nem sokáig, a rendőrök mindenkit kicipeltek. Így a demonstrációnak, tüntetők hiányában vége.

18:01 - Elolvadt a tömeg

A jelek szerint a felmorzsolási technika bevált: igazoltatás után a demonstrálók érdemi része elszivárgott, miután a rendőrség új irányt szabott az intézkedésnek, és aki a járdán halad, az teheti. Így például a Margitszigetre igyekvő turisták például simán átjutottak a lezárt területen.

17:45 - Mindenkit fel kell jelenteni

Változott a rendőrség nézőpontja, ugyanis már az sem hagyhatja el a hidat (szigorúan a járdán), aki akarja. Az új parancs az. hogy mindenkit igazoltatni kell, és persze fel is kell jelenteni - tudta meg kollégánk egy magát szabályszerűen azonosító rendőrtől. Úgyhogy a helyzet az, hogy a demonstrálók csapdába estek, hiszen a híd mindkét végén ott a rendőrség - és hátulról el is kezdik nyomni a tömeget. Ez némiképp ellentmondás, ugyanis a hátulról érkező közegek azt követelik, hogy mindenki hagyja el a helyszínt. De nem lehet.

17:37 - Megvolt az első próbálkozás

Négysorosra sűrűsödött a rendőrsorfal a Széchenyi téren, fenékre pattannak a tüntetők, a rendőrök finoman érdeklődnek: "Maga mit csinál?". "Bűnözőket védtek!", kiabálja a tömeg, miközben a rendőrök megpróbálják felrángatni az ülőket. Egyelőre tuszakodás.

17:22 - A rendőrség is velünk van! Ja, mégse!

Némi jogértelmezési vita alakul ki arról, hogy a forgalom akadályoztatása miatt a rendőrség kiszoríthatja-e a tüntetőket a hídról. A demonstrálók jogértelmezése szerint nem, hiszen a hidat lezárta a rendőrség, azaz nincs forgalom, amit hátráltatna a demonstráció. Aztán a protestálók köszönetet mondanak a rendőrségnek, hogy nem engedi fel a járműveket a hídra, azaz elősegíti a tüntetés kiteljesedését. "A rendőrség is velünk van!". Utóbbi megállapítás nem bizonyul helytállónak, hiszen a hatósági hangosbemondó továbbra is a távozást szorgalmazza.

17:13 - Se veled, se nélküled

A rendőrség nem kapkodja el, a helyszínen intézkedő törzsőrmester legalább hatodszor darálja el, hogy irányban el kellene hagyni a hidat. "Hányszor mondod még el?" - felelnek rá a tüntetők. Egyelőre patthelyzet. Vagy valami olyasmi. 
17:10 - Mindjárt oszlatnak
A rendőrök komótosan háromszor eldarálják, hogy az úttesten tartózkodni szabálysértés, és mindenki fáradjon fel a járdára. A három felszólítás után a szabályok szerint jöhet az oszlatás. A tüntetők stratégiát váltanak, és sokan leülnek (vagy a hideg aszfaltra való tekintettel guggolnak).

16:59 - Tüntető fogta rendőr, és fordítva

"Álljatok félre!", skandálja a tömeg a rendőröknek, akik a Lánchíd pesti betorkolásánál felsorakoznak, és azt ajánlják a demonstrálóknak, tüntessenek a járdán. Az emberek nem fogadják meg a tanácsot, "mi ráérünk, ha ti túlórázni akartok". A rendőrök nem tágítanak, úgyhogy az új jelszó: "kerüljük meg őket" - persze a járdán.

16:50 - A hídfoglalás elmaradt

A híd közepén megreked a tömeg, a többség tanácstalanul tekinget - aztán jön a rigmus, miszerint: "mocskos Fidesz!", "túlórázni jöttünk!", no meg "Orbán takarodj!" Több száz ember gyűlik fel a hídra, de egyelőre semmi, a tömegben rendőrök mennek elszórtan, de nem csinálnak semmit. "Persze amikor a múltkor itt voltunk, akkor kikaptak egy momentumost", szítják felháborodásukat emlékekkel a tüntetők. Közben átértek a hídon.

16:38 - Pici füstgyertya

Úton a lánchídnál rendőrségi szállító-kisbusz. A tudósító észlelése szerint egy "pirotechnikai gyerekjátékot" birtokló férfit igazoltatnak. Donáth Anna a Momentum elnöke faggatja a rendőrt, mi is történt. A hivatalos válasz szerint most a rendőrség mérlegeli a helyzetet - a füstgyertya élesítése valószínűleg csak szabálysértés, úgyhogy adategyezteés után szabad távozás. Közben a rendőrök lezárták a hidat a forgalom elől.
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 18:29

Tüntetésekbe fordultak az útlezárások vidéken

Publikálás dátuma
2019.01.19. 15:42
Tatabánya
Fotó: Molnár Ádám
A budapesti demonstrációval egyidőben vidéken is tüntetések kezdődtek a rabszolgatörvény ellen. Tatabányán ellenzéki képviselőnők szónokoltak, a tüntetés után a résztvevők a helyi Fidesz-irodához vonultak.
Forgalomlassító útlezárásokat tartottak az ország számos pontján a rabszolgatörvény ellen tiltakozva, délután pedig tüntetések folynak számos vidéki városban. A Sztrájkinfo Facebook-oldala élőben adja a demonstrációkat.
Miskolcon mintegy ezren vonultak a Mérce tudósítása szerint. A tüntetők a Búza téren gyülekeztek, és a Széchenyi István úton vonulnak a Városház tér felé, ahol a szakszervezetek és pártok képviselői tartanak majd beszédet. A legnépszerűbb rigmusok a „Nem leszünk rabszolgák!”, „Aki dudál, velünk van!” és az „Orbán, takarodj!”
Debrecenben is az "Orbán, takarodj" rigmust skandálva vonult néhány száz ember a városi televízió, vagy ahogy a tüntetés moderátora fogalmazott, "a Fidesz kiszolgálóinak, a hatalom seggnyalóinak" központja elé. A résztvevők egy része jobbikos, nemzeti, szivárvány színű és a Szolidaritás zászlóit tartotta a kezében. Amikor a Momentum szónoka arról beszélt, hogy azzal vádolták, egy percet sem dolgozott életében, valaki Kósa Lajosra utalva bekiabálta: "Lajos sem!" "Nem félünk!" - skandálták aztán a demonstrálók.
Tatabányán az ellenzéki politikusok és szakszervezeti vezetők részvételével tartott tüntetésen Tompa Andrea író szólalt fel elsőnek. „Olyan országban szeretnék élni, mely értéknek tartja a munkát, és tiszteli a szabadidőt, valamint a szabadságot” – mondta.
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kitartást és összefogást kért a tüntetőktől, valamint a munkások és diákok szolidaritását tartotta példaértékűnek. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke emlékeztetett, március 14-ére sztájkot hirdettek; azért nem előbb, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé. Erre valaki bekiabálta: "Ezek az ő törvényeik!", és nem kellene figyelembe venni, mit enged meg a jogszabály. A szakszervezeti vezető felszólította hallgatóságát, ne hagyják, hogy kihasználja és megossza őket a kormány. Hangsúlyozta, az lenne a cél, hogy minél többen lépjenek be a szakszervezetekbe, mert a munkahelyeken csak ők tudnak sztrájkot szervezni. A demonstráción az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik zászlóit lehet látni a tömegben.
Óriási taps és üdvrivalgás fogadta a színpadra lépő ellenzéki képviselőnőket. "Szép volt, csajok'" - skandálták a tüntetők. Először Bősz Anett, majd az LMP-s Demeter Márta beszélt. A zöldpárt politikusa leszögezte: elsődleges cél a rabszolgatörvény eltörlése, a sztrájk támogatása. Cél továbbá az új Munka törvénykönyve elfogadása, ezen dolgoznak a szakszervezetekkel. "Mi a multik helyett az emberek oldalán állunk" - mondta Demeter Márta. "Emeljék egységesen 60 ezer forintra az összes illetményalapot! Bontsuk le tégláról téglára a NER-t. Mi erre a feladatra jelentkezünk" - zárta beszédét az LMP képviselője.
"Melyikőtök akarja kimosni Bayer Zsolt száját?"

- ezt a kérdést már az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tette fel, aki fehérsapkás nőknek nevezte a színpadon álló képviselőtársait, és összefogást sürgetett. Szabó Tímea (Párbeszéd) azt üzente Németh Szilárdnak és Orbán Viktornak, hogy hazudnak, és ezt azért teszik, mert félnek.   
"Folytatjuk az ellenállást, és nem megyünk sehova. Orbán Viktor és Németh Szilárd azt gondolta, hogy januárban itt már semmi sem lesz"

- mondta az ellenzéki képviselő. "Azért vagyunk itt, mert el akarjuk takarítani őket.
Amióta az ellenzéki képviselőnők szónokolnak, az addig kissé latymatag hangulatú demonstráció résztvevői érezhetően lelkesebbek lettek, mondhatni felforrósodott a légkör. Szél Bernadett független képviselő azt üzente, Orbán Viktor nem nézhet át az ország felén. Erre a tömeg skandálni kezdte: "Mi vagyunk a többség".  A képviselő azzal zárta a beszédét, álljon le az ország, mert nő az erő. Vadai Ágnes (DK) arról beszélt, "magyar vagy, és ezt nem kérdőjelezheti meg senki". "Nyolc éve mit látok? Lassan több a stadion, mint a körzeti orvos. Az alapszolgáltatások az oktatásban és az egészségügyben nem működnek, a miniszterelnök meg gyáva. Azt akarja, hogy elmenjünk az országból. Hát nem!" - mondta Vadai Ágnes. A női képviselők közül utolsónak a jobbikos Varga-Damm Andrea beszélt, akinek szónoklata alatt az "Orbán, takarodj!" és a Hajrá, csajok!" rigmust kezdték skandálni a tüntetők.
"Magyarország ma a nemzetközi térben szitokszóvá vált. Orbán Viktor a legnagyobb bűnt azzal követte el, hogy honfitársainknak le kell szegni a fejüket, amikor kilépnek az országból, mert magyarok"

- mondta a képviselő. Beszéde után a résztvevőkkel együtt elénekelték a Kossuth-nótát (amit egyébként Orbán Viktor és Semjén Zsolt együtt bömbölt tavaly április 8-án, a választás éjszakáján), majd, miközben a tüntetők mobiltelefonjukkal világították, elszavalták a Nemzeti dal első versszakát. A tatabányai kormányellenes tüntetés a Himnusszal ért véget. A demonstráció után sokan a helyi Fidesz-irodához vonultak, ahol üzeneteket ragasztottak ki. Feltűnő volt, hogy az utcában végig égtek a lámpák, egyedül a Fidesz-iroda előtti lámpa nem világított. Mindez azért érdekes, mert az utóbbi hetekben a tüntetéseken több városban, így ÉrdenPécsett és Baján lekapcsolták a közvilágítást a kormányellenes demonstrációk helyszínén.
Pécsett mintegy 700-900 fő vonul - írja a Szabad Pécs. Itt is csatlakoztak a tüntetőkhöz az ellenzéki pártok. A demonstrálók a város főterére vonultak, de a tudósítás szerint a résztvevők száma nagyjából kétharmada a legutóbbi tüntetés résztvevőinek.
Salgótarján főterén mintegy 200-250 tüntető gyűlt össze. Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviselője azt üzente a demonstráción a Nógrád megyei fideszes képviselőknek, Becsó Zsoltnak, Becsó Károlynak, Balla Mihálynak és Bíró Márknak, szégyelljék magukat. A szónok azt is mondta, „Nem szégyen komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában!” Ezzel arra célzott, hogy a kormánypárti publicista rendszeresen lekommunistázza a Fidesszel egyet nem értőket.
Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke Salgótarjánban
Fotó: Komka Péter / MTI
A tüntetések mellett délután blokádok is voltak vidéken. A Mérce azt írta: Nyíregyházán több mint hatvan autó vett részt az útlezárásban. Zalaegerszegen ötven autóval tüntettek; Kocsi Béla szakszervezeti vezető szerint 2012 óta nem volt ekkora megmozdulás a városban. Szintén útlezárást, valamint tüntetéseket tartottak Békéscsabán, Kecskeméten és Orosházán.
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 18:24