Erőst közeleg az oszlatás, a tüntetők bevetik az ülőstratégiát (élő videó)

Publikálás dátuma
2019.01.19 16:44

Fotó: Tóth Gergely
A Várkert bazár előtt ellanyhuló demonstráció résztvevői úgy döntöttek, csöppet hídfoglalnak.

18:24 - Mindenkit kivitt a rendőrség

Végül a lánchídi blokádból fél tucat ember tart ki az úttesten ülve. De nem sokáig, a rendőrök mindenkit kicipeltek. Így a demonstrációnak, tüntetők hiányában vége.

18:01 - Elolvadt a tömeg

A jelek szerint a felmorzsolási technika bevált: igazoltatás után a demonstrálók érdemi része elszivárgott, miután a rendőrség új irányt szabott az intézkedésnek, és aki a járdán halad, az teheti. Így például a Margitszigetre igyekvő turisták például simán átjutottak a lezárt területen.

17:45 - Mindenkit fel kell jelenteni

Változott a rendőrség nézőpontja, ugyanis már az sem hagyhatja el a hidat (szigorúan a járdán), aki akarja. Az új parancs az. hogy mindenkit igazoltatni kell, és persze fel is kell jelenteni - tudta meg kollégánk egy magát szabályszerűen azonosító rendőrtől. Úgyhogy a helyzet az, hogy a demonstrálók csapdába estek, hiszen a híd mindkét végén ott a rendőrség - és hátulról el is kezdik nyomni a tömeget. Ez némiképp ellentmondás, ugyanis a hátulról érkező közegek azt követelik, hogy mindenki hagyja el a helyszínt. De nem lehet.

17:37 - Megvolt az első próbálkozás

Négysorosra sűrűsödött a rendőrsorfal a Széchenyi téren, fenékre pattannak a tüntetők, a rendőrök finoman érdeklődnek: "Maga mit csinál?". "Bűnözőket védtek!", kiabálja a tömeg, miközben a rendőrök megpróbálják felrángatni az ülőket. Egyelőre tuszakodás.

17:22 - A rendőrség is velünk van! Ja, mégse!

Némi jogértelmezési vita alakul ki arról, hogy a forgalom akadályoztatása miatt a rendőrség kiszoríthatja-e a tüntetőket a hídról. A demonstrálók jogértelmezése szerint nem, hiszen a hidat lezárta a rendőrség, azaz nincs forgalom, amit hátráltatna a demonstráció. Aztán a protestálók köszönetet mondanak a rendőrségnek, hogy nem engedi fel a járműveket a hídra, azaz elősegíti a tüntetés kiteljesedését. "A rendőrség is velünk van!". Utóbbi megállapítás nem bizonyul helytállónak, hiszen a hatósági hangosbemondó továbbra is a távozást szorgalmazza.

17:13 - Se veled, se nélküled

A rendőrség nem kapkodja el, a helyszínen intézkedő törzsőrmester legalább hatodszor darálja el, hogy irányban el kellene hagyni a hidat. "Hányszor mondod még el?" - felelnek rá a tüntetők. Egyelőre patthelyzet. Vagy valami olyasmi. 
17:10 - Mindjárt oszlatnak
A rendőrök komótosan háromszor eldarálják, hogy az úttesten tartózkodni szabálysértés, és mindenki fáradjon fel a járdára. A három felszólítás után a szabályok szerint jöhet az oszlatás. A tüntetők stratégiát váltanak, és sokan leülnek (vagy a hideg aszfaltra való tekintettel guggolnak).

16:59 - Tüntető fogta rendőr, és fordítva

"Álljatok félre!", skandálja a tömeg a rendőröknek, akik a Lánchíd pesti betorkolásánál felsorakoznak, és azt ajánlják a demonstrálóknak, tüntessenek a járdán. Az emberek nem fogadják meg a tanácsot, "mi ráérünk, ha ti túlórázni akartok". A rendőrök nem tágítanak, úgyhogy az új jelszó: "kerüljük meg őket" - persze a járdán.

16:50 - A hídfoglalás elmaradt

A híd közepén megreked a tömeg, a többség tanácstalanul tekinget - aztán jön a rigmus, miszerint: "mocskos Fidesz!", "túlórázni jöttünk!", no meg "Orbán takarodj!" Több száz ember gyűlik fel a hídra, de egyelőre semmi, a tömegben rendőrök mennek elszórtan, de nem csinálnak semmit. "Persze amikor a múltkor itt voltunk, akkor kikaptak egy momentumost", szítják felháborodásukat emlékekkel a tüntetők. Közben átértek a hídon.

16:38 - Pici füstgyertya

Úton a lánchídnál rendőrségi szállító-kisbusz. A tudósító észlelése szerint egy "pirotechnikai gyerekjátékot" birtokló férfit igazoltatnak. Donáth Anna a Momentum elnöke faggatja a rendőrt, mi is történt. A hivatalos válasz szerint most a rendőrség mérlegeli a helyzetet - a füstgyertya élesítése valószínűleg csak szabálysértés, úgyhogy adategyezteés után szabad távozás. Közben a rendőrök lezárták a hidat a forgalom elől.
Frissítve: 2019.01.19 18:29

Óriási repülőt "kényszerített" földre Ferihegyen egy utas rosszulléte

Publikálás dátuma
2019.04.19 14:17

Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Ilyen Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás eddig csak egyszer járt Budapesten, a reptér nem is képes kiszolgálni ekkora repülőgépet.
A budapesti repülőtéren szakította meg útját a Qatar Airways Doha – London (Heathrow) járata pénteken, írja az airportal.hu. A QR3-as számú járatot teljesítő Airbus A380-800-as típusú repülőgép személyzete egy utas rosszulléte miatt döntött a nem tervezett leszállás mellett.
A kétszintes, négy hajtóműves utasszállító biztonságosan leszállt a ferihegyi repülőtéren, ahol megkezdték az utas vizsgálatát.
Az Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás a világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe. Budapesten ritka vendégnek számít, eddig egyetlen egyszer, 2011 októberében járt ilyen Ferihegyen, egy bemutató alkalmával. A repülőtér az érvényben lévő eljárások szerint csak korlátozásokkal képes kiszolgálni a típust.
Frissítve: 2019.04.19 14:50

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

Publikálás dátuma
2019.04.19 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.