Tüntetésekbe fordultak az útlezárások vidéken

Publikálás dátuma
2019.01.19. 15:42
Tatabánya
Fotó: Molnár Ádám
A budapesti demonstrációval egyidőben vidéken is tüntetések kezdődtek a rabszolgatörvény ellen. Tatabányán ellenzéki képviselőnők szónokoltak, a tüntetés után a résztvevők a helyi Fidesz-irodához vonultak.
Forgalomlassító útlezárásokat tartottak az ország számos pontján a rabszolgatörvény ellen tiltakozva, délután pedig tüntetések folynak számos vidéki városban. A Sztrájkinfo Facebook-oldala élőben adja a demonstrációkat.
Miskolcon mintegy ezren vonultak a Mérce tudósítása szerint. A tüntetők a Búza téren gyülekeztek, és a Széchenyi István úton vonulnak a Városház tér felé, ahol a szakszervezetek és pártok képviselői tartanak majd beszédet. A legnépszerűbb rigmusok a „Nem leszünk rabszolgák!”, „Aki dudál, velünk van!” és az „Orbán, takarodj!”
Debrecenben is az "Orbán, takarodj" rigmust skandálva vonult néhány száz ember a városi televízió, vagy ahogy a tüntetés moderátora fogalmazott, "a Fidesz kiszolgálóinak, a hatalom seggnyalóinak" központja elé. A résztvevők egy része jobbikos, nemzeti, szivárvány színű és a Szolidaritás zászlóit tartotta a kezében. Amikor a Momentum szónoka arról beszélt, hogy azzal vádolták, egy percet sem dolgozott életében, valaki Kósa Lajosra utalva bekiabálta: "Lajos sem!" "Nem félünk!" - skandálták aztán a demonstrálók.
Tatabányán az ellenzéki politikusok és szakszervezeti vezetők részvételével tartott tüntetésen Tompa Andrea író szólalt fel elsőnek. „Olyan országban szeretnék élni, mely értéknek tartja a munkát, és tiszteli a szabadidőt, valamint a szabadságot” – mondta.
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kitartást és összefogást kért a tüntetőktől, valamint a munkások és diákok szolidaritását tartotta példaértékűnek. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke emlékeztetett, március 14-ére sztájkot hirdettek; azért nem előbb, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé. Erre valaki bekiabálta: "Ezek az ő törvényeik!", és nem kellene figyelembe venni, mit enged meg a jogszabály. A szakszervezeti vezető felszólította hallgatóságát, ne hagyják, hogy kihasználja és megossza őket a kormány. Hangsúlyozta, az lenne a cél, hogy minél többen lépjenek be a szakszervezetekbe, mert a munkahelyeken csak ők tudnak sztrájkot szervezni. A demonstráción az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik zászlóit lehet látni a tömegben.
Óriási taps és üdvrivalgás fogadta a színpadra lépő ellenzéki képviselőnőket. "Szép volt, csajok'" - skandálták a tüntetők. Először Bősz Anett, majd az LMP-s Demeter Márta beszélt. A zöldpárt politikusa leszögezte: elsődleges cél a rabszolgatörvény eltörlése, a sztrájk támogatása. Cél továbbá az új Munka törvénykönyve elfogadása, ezen dolgoznak a szakszervezetekkel. "Mi a multik helyett az emberek oldalán állunk" - mondta Demeter Márta. "Emeljék egységesen 60 ezer forintra az összes illetményalapot! Bontsuk le tégláról téglára a NER-t. Mi erre a feladatra jelentkezünk" - zárta beszédét az LMP képviselője.
"Melyikőtök akarja kimosni Bayer Zsolt száját?"

- ezt a kérdést már az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tette fel, aki fehérsapkás nőknek nevezte a színpadon álló képviselőtársait, és összefogást sürgetett. Szabó Tímea (Párbeszéd) azt üzente Németh Szilárdnak és Orbán Viktornak, hogy hazudnak, és ezt azért teszik, mert félnek.   
"Folytatjuk az ellenállást, és nem megyünk sehova. Orbán Viktor és Németh Szilárd azt gondolta, hogy januárban itt már semmi sem lesz"

- mondta az ellenzéki képviselő. "Azért vagyunk itt, mert el akarjuk takarítani őket.
Amióta az ellenzéki képviselőnők szónokolnak, az addig kissé latymatag hangulatú demonstráció résztvevői érezhetően lelkesebbek lettek, mondhatni felforrósodott a légkör. Szél Bernadett független képviselő azt üzente, Orbán Viktor nem nézhet át az ország felén. Erre a tömeg skandálni kezdte: "Mi vagyunk a többség".  A képviselő azzal zárta a beszédét, álljon le az ország, mert nő az erő. Vadai Ágnes (DK) arról beszélt, "magyar vagy, és ezt nem kérdőjelezheti meg senki". "Nyolc éve mit látok? Lassan több a stadion, mint a körzeti orvos. Az alapszolgáltatások az oktatásban és az egészségügyben nem működnek, a miniszterelnök meg gyáva. Azt akarja, hogy elmenjünk az országból. Hát nem!" - mondta Vadai Ágnes. A női képviselők közül utolsónak a jobbikos Varga-Damm Andrea beszélt, akinek szónoklata alatt az "Orbán, takarodj!" és a Hajrá, csajok!" rigmust kezdték skandálni a tüntetők.
"Magyarország ma a nemzetközi térben szitokszóvá vált. Orbán Viktor a legnagyobb bűnt azzal követte el, hogy honfitársainknak le kell szegni a fejüket, amikor kilépnek az országból, mert magyarok"

- mondta a képviselő. Beszéde után a résztvevőkkel együtt elénekelték a Kossuth-nótát (amit egyébként Orbán Viktor és Semjén Zsolt együtt bömbölt tavaly április 8-án, a választás éjszakáján), majd, miközben a tüntetők mobiltelefonjukkal világították, elszavalták a Nemzeti dal első versszakát. A tatabányai kormányellenes tüntetés a Himnusszal ért véget. A demonstráció után sokan a helyi Fidesz-irodához vonultak, ahol üzeneteket ragasztottak ki. Feltűnő volt, hogy az utcában végig égtek a lámpák, egyedül a Fidesz-iroda előtti lámpa nem világított. Mindez azért érdekes, mert az utóbbi hetekben a tüntetéseken több városban, így ÉrdenPécsett és Baján lekapcsolták a közvilágítást a kormányellenes demonstrációk helyszínén.
Pécsett mintegy 700-900 fő vonul - írja a Szabad Pécs. Itt is csatlakoztak a tüntetőkhöz az ellenzéki pártok. A demonstrálók a város főterére vonultak, de a tudósítás szerint a résztvevők száma nagyjából kétharmada a legutóbbi tüntetés résztvevőinek.
Salgótarján főterén mintegy 200-250 tüntető gyűlt össze. Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviselője azt üzente a demonstráción a Nógrád megyei fideszes képviselőknek, Becsó Zsoltnak, Becsó Károlynak, Balla Mihálynak és Bíró Márknak, szégyelljék magukat. A szónok azt is mondta, „Nem szégyen komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában!” Ezzel arra célzott, hogy a kormánypárti publicista rendszeresen lekommunistázza a Fidesszel egyet nem értőket.
Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke Salgótarjánban
Fotó: Komka Péter / MTI
A tüntetések mellett délután blokádok is voltak vidéken. A Mérce azt írta: Nyíregyházán több mint hatvan autó vett részt az útlezárásban. Zalaegerszegen ötven autóval tüntettek; Kocsi Béla szakszervezeti vezető szerint 2012 óta nem volt ekkora megmozdulás a városban. Szintén útlezárást, valamint tüntetéseket tartottak Békéscsabán, Kecskeméten és Orosházán.
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 18:24

Nagy Blanka kigúnyolta Bayer Zsoltot, és azt üzente: a kis proliknak elegük van (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.19. 13:59

Fotó: Tóth Gergő
Az ország sok tucatnyi pontján tüntetnek: demonstráció vagy útlezárás tudatja, hogy az embereknek elegük volt a hatalomból.

16:21 - És nagyjából itt a vége

16:02 - Így okosítható a kormány

Semmi másról nem volt szó itt eddig, mint a múltról és a jelenről, és ezzel nincs baj, ugyanis történésekből levont következtetések formálják a jövőt, lép színre a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Aztán Miklósi László egy kicsit a szakszervezetek történetéből tart gyorstalpalót. Egyik konklúziója, hogy egy okos tulajdonos megállapodik a szakszervezetekkel. Persze a jelenlegi tulajdonos (értsd: a kormány) nem feltétlenül rendelkezik még kellő szellemi képességekkel, de szerencsére okosítható - az elmecsiszolás egyik legjobb módszere a sztrájk.

15:38 - Süketek a zs-kategóriás Döbrögik

A rabszolgatörvényt egyáltalán nem most léptették életbe, legalábbis a pedagógusokat és a gyerekeket már régóta nyomorítja a köznevelési törvény. Sok-sok gyerek heti 40 óránál többet tölt az iskolákban, a tanárok pedig évek óta ingyen túlóráznak - erősített rá Fehér Tiborra Törley Katalin. A Tanítanék Mozgalom egyik arca szerint a legnagyobb baj, hogy esély sincs a szakpolitika "átbeszélésére", amíg csalók, gazemberek zs-kategóriás Döbrögik irányítják az országot. Akik süketek, és csak akkor hajlandók odafigyelni, ha fáj nekik valami - fájni pedig a pénzük fáj, úgyhogy éljen a gazdasági károkozás, azaz éljen a sztrájk.

15:21 - Mi igazán tudjuk, milyen "önkéntesen" túlórázni

Sokan nem értik, miért zúgnak olyan hangosan a pedagógusok a rabszolgatörvény ellen, amikor az a versenyszférát érinti elvileg, csap bele Fehér Tibor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője szerint azért, mert a tanárok pontosan tudják, milyen "önkéntesen túlórázni", milyen bármilyen térítés nélkül többletmunkát végezni. Ugyanis amikor 2013-ban a kormány belevágott a pedagógusbérek rendezésébe, akkor úgy alakította a szabályokat, hogy sokak fizetése nem nőtt érdemben, viszont sokkal többet kellett dolgozni. Az igazságtalanságok ellen viszont az érdekvédelmi szervezetek csak akkor léphetnek fel sikeresen, magyarázta Fehér, ha tömegesek, azaz számos a tagságuk - úgyhogy be a szakszervezetbe!

15:06 - Pártsátrak a háttérben

A tüntetők háta mögött négy sátor. Az egyikben az LMP politikusai beszélgetnek aktuális témákról, a másikban a Jobbik gyűjt aláírásokat a rabszolgatörvény ellen, a harmadikban pedig az MSZP foglal helyet. Utóbbi a Tarlós István kihívóját felmutató előválasztásra mozgósít - a szocialista párt jelöltje Horváth Csaba.

15:01 - Orbánt csöppet sem érdekli

Követelik a Munka törvénykönyvének átírását, a sztrájkjog újrafogalmazását, a bérek emberséges és méltányos rendezését (például a diplomás minimálbér vezetését), továbbá a rugalmas nyugdíjba vonulás megteremtésének követelését - summázzák a szervezők, mit követelnek a szakszervezetek. Amiről persze Orbán hallani se akar.

14:45 - Az ócska kis prolik a nép

Az Orbán-kormány egy daganat, amelyik fel akarja falni a több sejtet - pattan a színpadra Nagy Blanka. A szabad szájú gimnazista lány szerint nevetséges, hogy a hatalom hajtóvadászatot indított ellene, mert kritizálni merte. Emlékeztetőül: többek között a kormánymédia azt állította: Nagy Blanka három tárgyból bukott. "Hát a hatalom bukott három tárgyból: tisztességből, emberségből, őszinteségből" - riposztozott a szónok. Aki szerint bárki lehet a következő, azaz bármilyen fiatalt besározhat a média, ugyanis az Orbán-kormány egyedül a fiataloktól fél, például azért, mert a tagjai emlékeznek, mit tettek ők fiatalon. És kedves Zsozsó (címezte szavait az őt pocskondiázó, és kis prolinak nevező Bayer Zsoltnak) Nagy Blanka, az ócska kis prolik a munkásosztályt jelentik, és ezt a rossz tanuló is tudja. " Ezek a prolik termelik a barátaid segge alá azt a pénzt, amiből a TV műsorodat finanszírozod." De az embereknek a szónok szerint elegük van abból, hogy amiért ők dolgoznak meg. azt a rezsim elveszi.

Különben a csendes többségből csak a csend marad

Molnár Tímea felelős magyar állampolgárként azokhoz szól, akik otthon maradnak, vagy ugyan vonulnak, és csendben azon lamentálnak, van-e értelme ennek. Nos a szónok szerint az embereknek joga van a véleménynyilvánításhoz és a tüntetéshez. És amikor valaki nem áll ki ezekért a jogokért, akkor a csendes többségből csak a csend marad. A hatalom meg csinál, amit akar. Úgyhogy mindenki éljen a jogával, és menjen el szavazni.

14:23 - Ébredjetek generációk!

A Noir formáció alapembere edukálja dalban a tüntetőket. A rezümé röviden: ébredjen fel végre az X, Y és Z generáció - ennek érdekében többek közt azt taglalja Molnár Áron, mi a különbség a migráns, a bevándorló és a menekült között. Aztán arról szól, hogy az emberek jó része funkcionális analfabéta - de nem véletlenül. Míg a hatalom Petőfit és a márciusi ifjakat magoltatja, az emberei jogokról szót sem ejt - például a tanulás jogáról.   Közben a szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy aki az előzetes intencióknak megfelelően hozott magával lakatot, az csatolja fel a színpad elé kifeszített láncra. A lánc pedig a Parlament elé kerül, hogy világossá tegye a hatalom számára: az emberek nem rabszolgák.

14:17 - Nem akarunk örökké mamamhotelben élni!

Nem akarunk olyan országban élni, ahol ki vagyunk szolgáltatva a munkavállalóknak, ahol a Munka törvénykönyve nem védi, hanem fenyíti a dolgozókat, mondta Kiss Nikoletta. A Magyar Szakszervezetek Szövetségének ifjúsági tagozatának vezetője szerint a fiatalok nem akarnak örökké a mamahotelben lakni, mivel a bér olyan megalázóan alacsony, hogy nem telik belőle saját otthonra. Illetve, figyelmeztetett Kiss Nikoletta, semmiképpen nem akarunk olyan országban élni, ahol az utolsó munkanapon a halottaskocsi viszi el a dolgozót. Nem akarunk, mert nem vagyunk rabszolgák!

14:01 - Libsi teát tessék!

A vonulók maguk mögött hagyják a hivatalos helyszínként megjelölt Clark Ádám teret, és az Erzsébet híd felé tartanak. A jelek arra mutatnak, hogy a Várkert előtti terebélyes placcon áll össze a tömeg. A megmozdulás őrzi "politikai ökumenikus jellegét" - MSZP-s, momentumos, jobbikos zászlók a szélben, és az LMP aláírásgyűjtő pultja. A háttérből beszűrődik a Fidesz-maffia skandálás, a politikai dühöt "büfés irónia" festi alá: az egyik hölgy libsi (értsd: liberális) teát kínál.

13:38 - Még szerényen

Egyelőre nem hordozza magában a nagy tömeg ígéretét a fővárosi demonstráció. Például a Hősök terén lévő gyülekezési pontról száz ember sem startolt a Clark Ádám térre hirdetett demonstrációra. Mire a menet a Dunához ért, már mintegy hétszáz ember vonult - a résztvevők abban bíznak, hogy sokan kihagyják a vonulást, és a kapásból a Lánc híd budai hétfőjéhez mennek. A térre befutó tudósítónk már ezer főre tippel.
Szerző
Frissítve: 2019.01.19. 17:06