Előfizetés

A MÁV sem alkalmazza a rabszolgatörvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 14:54
Illusztráció: Népszava
A Magyar Villamos Művek (MVM) után egy újabb, sok embert foglalkoztató állami vállalat is arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőket, nem tervezi az új túlóratörvény bevezetését.
Hétfőn ellenzéki képviselők (Bangóné Borbély Ildikó, MSZP; Bősz Anett, Liberálisok; a független Szél Bernadett; Gréczy Zsolt, DK Barabás Richárd, Párbeszéd és Csányi Tamás, Jobbik) tárgyaltak a MÁV vezetőivel, az egyeztetések után pedig a politikusok bejelentették, a vasúttársaság nem tervezi alkalmazni a rabszolgatörvényként emlegetett új túlórarendeletet - számolt be róla a Mérce. A vállalat kollektív szerződése tartalmazza a 300 óra túlmunkát, ezt sem a munkáltatói, sem a munkavállalói oldalról nem kívánják megváltoztatni - ismertették az elhangzottakat a politikusok.

A tárgyalást követő ellenzéki sajtótájékoztatón Bangóné Borbély Ildikó jelezte, az MVM és a MÁV után jövő héten a Magyar Posta Zrt.-t fogják felkeresni a törvény elleni formanyomtatvánnyal. Bősz Anett elmondta, fontos, hogy az állami vállalatok mutassanak példát a törvény bojkottjában, Szél Bernadett pedig úgy fogalmazott:
„Lépésről lépésre el fogjuk érni, hogy a cégeknek ciki legyen alkalmazni a rabszolgatörvényt”

Gréczy Zsolt DK-s képviselő elmondta, a rabszolgatörvény szerintük már kétszer megbukott: egyszer akkor, amikor nem volt rendes szavazás róla a parlamentben, másodszor pedig akkor, amikor a választópolgárok - közvélemény-kutatási adatok alapján - nemet mondtak a törvényre. Barabás Richárd arról beszélt, Orbán rabszolgamunkára kényszerítené az állampolgárokat, miközben innovatív, jövőbe mutató trendekhez illeszkedő megoldásokra lenne szükség a munkaerőpiacon. Csányi Tamás szerint pedig az Orbán-kormány átlépte a Rubicont ezzel a törvénnyel, és meg kell védeni a munkavállalókat a saját kormányuktól.

Egyre több magyar kórházban van látogatási tilalom az influenzajárvány miatt

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.21. 14:03

Fotó: Német András Péter
A Nemzeti Népegészségügyi Központ már múlt héten közölte, megkezdődött az influenzajárvány.
Az influenzajárvány terjedésével egyre több kórház rendel el részleges vagy teljes látogatási tilalmat - adta hírül az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján hétfőn közzétett legfrissebb adatokat.

A fővárosban teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein, a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Központban is.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegeket felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében, valamint a Szent János Kórházban.

A vidéki intézmények közül teljes látogatási tilalom van érvényben a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is, valamint a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban, illetve a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. Szintén részlegesen korlátozták a betegek felkeresését a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc és a Zala megyei keszthelyi kórházban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt szerdán közölte heti összesítőjében, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal több fordult panaszaival orvoshoz.

Havi félmilliót kap az EMMI-től a luxusautó-ügybe keveredő volt bécsi nagykövet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:47
Ilyen autóval járt a diplomata
Fotó: Mr.choppers / Wikimedia Commons
Nem engedte el végleg az "Aston Martin-botrány" miatt menesztett diplomata kezét a magyar kormány: most az Emberi Erőforrások Minisztériuma utal neki havi 500 ezer forintot.
Havi félmillió forintot fizet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a diplomatarendszám-botrányba keveredett volt bécsi magyar nagykövetnek, Perényi Jánosnak. A közzétett szerződéslista szerint feladata "a magyar-burgenlandi megállapodás Minisztériumra háruló feladatainak koordinációja, valamint határon túli magyarokat érintő emlékezetpolitikával kapcsolatos koncepcionális kérdések kidolgozása." - szúrta ki a 444.hu.

Még novemberben írta meg az OE24 nevű osztrák bulvárlap, hogy a rendszáma alapján a magyar nagykövetség egyik dolgozójához tartozhat az a 250 ezer eurós (csaknem 80 millió forintos) Aston Martin luxusautó, amely Bécs utcáit járja. A Külügyminisztérium röviddel ezután kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmaztak: "a gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából."

A jelek szerint viszont Perényi ezzel nem lett teljesen kegyvesztett, a most napvilágra került szerződéslista szerint ugyanis az említett havi 500 ezer forintot 2018. 10. 01. és 2018. 12. 31. között biztosan megkapta, vagyis még azután is, hogy a luxusautó ügy miatt a nagyköveti posztról mennie kellett.