ellenzék;MÁV;túlóra;rabszolgatörvény;

A MÁV sem alkalmazza a rabszolgatörvényt

A Magyar Villamos Művek (MVM) után egy újabb, sok embert foglalkoztató állami vállalat is arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőket, nem tervezi az új túlóratörvény bevezetését.

Hétfőn ellenzéki képviselők (Bangóné Borbély Ildikó, MSZP; Bősz Anett, Liberálisok; a független Szél Bernadett; Gréczy Zsolt, DK Barabás Richárd, Párbeszéd és Csányi Tamás, Jobbik) tárgyaltak a MÁV vezetőivel, az egyeztetések után pedig a politikusok bejelentették, a vasúttársaság nem tervezi alkalmazni a rabszolgatörvényként emlegetett új túlórarendeletet - számolt be róla a Mérce. A vállalat kollektív szerződése tartalmazza a 300 óra túlmunkát, ezt sem a munkáltatói, sem a munkavállalói oldalról nem kívánják megváltoztatni - ismertették az elhangzottakat a politikusok.

A tárgyalást követő ellenzéki sajtótájékoztatón Bangóné Borbély Ildikó jelezte, az MVM és a MÁV után jövő héten a Magyar Posta Zrt.-t fogják felkeresni a törvény elleni formanyomtatvánnyal. Bősz Anett elmondta, fontos, hogy az állami vállalatok mutassanak példát a törvény bojkottjában, Szél Bernadett pedig úgy fogalmazott:

„Lépésről lépésre el fogjuk érni, hogy a cégeknek ciki legyen alkalmazni a rabszolgatörvényt”

Gréczy Zsolt DK-s képviselő elmondta, a rabszolgatörvény szerintük már kétszer megbukott: egyszer akkor, amikor nem volt rendes szavazás róla a parlamentben, másodszor pedig akkor, amikor a választópolgárok - közvélemény-kutatási adatok alapján - nemet mondtak a törvényre. Barabás Richárd arról beszélt, Orbán rabszolgamunkára kényszerítené az állampolgárokat, miközben innovatív, jövőbe mutató trendekhez illeszkedő megoldásokra lenne szükség a munkaerőpiacon. Csányi Tamás szerint pedig az Orbán-kormány átlépte a Rubicont ezzel a törvénnyel, és meg kell védeni a munkavállalókat a saját kormányuktól.