Egyre több magyar kórházban van látogatási tilalom az influenzajárvány miatt

Publikálás dátuma
2019.01.21. 14:03

Fotó: Német András Péter
A Nemzeti Népegészségügyi Központ már múlt héten közölte, megkezdődött az influenzajárvány.
Az influenzajárvány terjedésével egyre több kórház rendel el részleges vagy teljes látogatási tilalmat - adta hírül az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján hétfőn közzétett legfrissebb adatokat.

A fővárosban teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein, a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Központban is.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegeket felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében, valamint a Szent János Kórházban.

A vidéki intézmények közül teljes látogatási tilalom van érvényben a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is, valamint a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban.

Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban, illetve a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. Szintén részlegesen korlátozták a betegek felkeresését a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc és a Zala megyei keszthelyi kórházban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt szerdán közölte heti összesítőjében, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal több fordult panaszaival orvoshoz.

Havi félmilliót kap az EMMI-től a luxusautó-ügybe keveredő volt bécsi nagykövet

Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:47
Ilyen autóval járt a diplomata
Fotó: Mr.choppers / Wikimedia Commons
Nem engedte el végleg az "Aston Martin-botrány" miatt menesztett diplomata kezét a magyar kormány: most az Emberi Erőforrások Minisztériuma utal neki havi 500 ezer forintot.
Havi félmillió forintot fizet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a diplomatarendszám-botrányba keveredett volt bécsi magyar nagykövetnek, Perényi Jánosnak. A közzétett szerződéslista szerint feladata "a magyar-burgenlandi megállapodás Minisztériumra háruló feladatainak koordinációja, valamint határon túli magyarokat érintő emlékezetpolitikával kapcsolatos koncepcionális kérdések kidolgozása." - szúrta ki a 444.hu.

Még novemberben írta meg az OE24 nevű osztrák bulvárlap, hogy a rendszáma alapján a magyar nagykövetség egyik dolgozójához tartozhat az a 250 ezer eurós (csaknem 80 millió forintos) Aston Martin luxusautó, amely Bécs utcáit járja. A Külügyminisztérium röviddel ezután kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmaztak: "a gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából."

A jelek szerint viszont Perényi ezzel nem lett teljesen kegyvesztett, a most napvilágra került szerződéslista szerint ugyanis az említett havi 500 ezer forintot 2018. 10. 01. és 2018. 12. 31. között biztosan megkapta, vagyis még azután is, hogy a luxusautó ügy miatt a nagyköveti posztról mennie kellett.


Szerző

Jogi védelmet kapott Nagy Blanka, elfogadta az MSZP segítségét

Publikálás dátuma
2019.01.21. 13:43

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet
Miután már Bayer és Bencsik is nekiugrott, valószínűleg szüksége lesz hathatós védelemre a szókimondó diáknak a szocialisták szerint.
Hivatalosan is Litresits András, az MSZP ügyvédje látja el Nagy Blanka védelmét - írják közleményükben a szocialisták. A jogi védelmet még Tóth Bertalan pártelnök ajánlotta fel a szókimondó kiskunfélegyházi fiatalnak azt követően, hogy fideszes véleményvezérek - köztük Bayer Zsolt és Bencsik András - összehangolt támadást indított a diáklány ellen.
"Nagy Blanka bátorságához kétség sem férhet, de a hatalom (és bértollnokai) természetét ismerve könnyen elképzelhető, hogy további támadások érik majd"

- fogalmaz a párt, hozzátéve, ezért lehet szüksége jogi védelemre. A szocialisták hozzáteszik, mindenki mellett kiállnak, akit Magyarországon a véleménye miatt támadnak.
"Nem érzem magam rosszul a lejárató kampány miatt, közömbös tudok maradni, azt hiszem vagyok annyira érett, hogy ne vegyem fel ezeket a negatív dolgokat" - nyilatkozta Nagy a Népszavának. Támadóiról úgy fogalmazott: "Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás".
Szerző
Témák
MSZP Nagy Blanka