Több százmillió forinttal drágult az építkezés a Millenárison

Publikálás dátuma
2019.01.22. 08:42
FOTÓ: Vajda József
Az uniós közbeszerzési értesítőből derült ki, hogy - előre nem látható körülmények miatt - több mint 400 millió forinttal többe kerül majd a budapesti Millenárison a mélygarázs és a közpark építése.
A Millenárison a mélygarázs és a közpark építésére 2017 nyarán írtak ki tendert, amelyet a nyertes cég a becsült 8,5 milliárd forint helyett végól 10,6 milliárdért vállalt el. Most pedig tovább nőnek a költségek, 11 milliárd 22 millió forintra, az indoklás szerint "az előre nem látható körülmények miatt". Az építési szerződés módosítását az ajánlatkérő Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A több mint 400 millió forint többlet a kivitelező West Hungária Bau Kft.-t és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-t illeti - írja a napi.hu.

A Budapest II. kerületében, a Széll Kálmán tér közelében zajló beruházás keretében épülő ötszáz személyautót befogadó, kétszintes mélygarázs hasznos alapterülete 17 755 négyzetméter lesz. A park teljes területe közel 40 ezer négyzetméter, de ebből a növénnyel beültetett rész csak 25 ezer négyzetméter, míg a burkolt felület 14100 négyzetméter lesz. Épül egy vízjáték is 174 négyzetméterrel. A Fény utca felé pedig egy 100 méteres aluljáró készül. A befejezési határidő 2019. július utolsó napja. A mostani módosításról mindössze annyi szerepel a közleményben, hogy arra olyan körülmények miatt került sor, amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.
Szerző
Frissítve: 2019.01.22. 14:38

Szijjártó űrhajós világkongresszust rendezne, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar űrszektorra

Publikálás dátuma
2019.01.22. 08:32
Illusztráció
Fotó: MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library
Egy Szijjártó Péter által jegyzett, kiszivárgott előterjesztés szerint a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 2020-as kongresszusát pályáznánk meg, az eseményre pedig 1 millió eurót költenénk.
Hamarosan a kormány elé kerülhet az a dokumentum, amelyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt javasolja a kormánynak: Magyarország hivatalosan jelentkezzen be a Nemzetközi Űrhajós Szövetség jövőre esedékes, 33. kongresszusának rendezési jogáért - tudta meg a hvg.hu a birtokába került, egyelőre nem nyilvános előterjesztésből. A portál szerint a végső döntés a kormányé lesz, de a kidolgozott anyagból egyértelműnek tűnik, komolyan foglalkoznak az ötlettel.

Az előterjesztés többek között azzal indokolja, miért járna jól az ország a rendezéssel, mert „a kongresszus megszervezése segít ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar űrszektorra és high-tech iparra, és hozzájárul a modern és innovatív Magyarország-kép erősítéséhez”, illetve az eseményt „övező nagy nemzetközi sajtóérdeklődés hozzájárul a pozitív Magyarország-kép építéséhez”, továbbá lehetőséget ad a „hazai űr és high-tech szektor nemzetközi megjelenítésére”. Szijjártóék szerint ráadásul az országimázs-javítás mellett a rendezvény „belföldi kommunikációs szempontból is kiemelt jelentőségű”, ráirányítaná az emberek figyelmét a hazai űrkutatásra és űrtevékenységre.
Az esemény magyarországi kommunikációs kampányának minden bizonnyal kapóra jönne, hogy 2020-ban lesz a 40. évfordulója az első és máig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének.

A hvg.hu megkeresésére Farkas Bertalan elmondta, az ötletről már két éve személyesen egyeztetett Szijjártóval, és bár szerint mások is indulhatnak a konferencia rendezési jogáért, de tudomása szerint „mi vagyunk az elsők”.

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát egyébként egyszer, 1986-ban már tartották Magyarországon. A mostani rendezvényre a tervezet szerint legfeljebb 1 millió eurót, vagyis nagyjából 320 millió forintot kellene költeni.
Szerző
Frissítve: 2019.01.22. 09:07

Továbbra is ömlik a TAO-pénz Felcsútra

Publikálás dátuma
2019.01.22. 08:07
FOTÓ: Népszava
A nemzetstratégiai ágazattá minősített sportba továbbra is számolatlanul érkeznek a milliárdok. Az elosztást nézve persze vannak egyenlők és "egyenlőbbek" - főleg a több szempontból is problémás TAO-rendszerben.
A TAO-rendszer 2011-es bevezetése óta a legújabb ismert adatok szerint már 522 milliárd forint folyt be a látványsportok kasszájába - kezdi átfogó elemzését az mfor.hu portál. A program lényege, hogy a cégek  társasági adójuk egy részéről lemondhatnak a 6 kiemelt sportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda) valamely egyesületének javára. A TAO-támogatásról 2017-ben már a Kúria is kimondta, hogy közpénznek minősül, kormánypárti politikusok mégis rendre ennek ellenkezőjéről igyekeznek meggyőzni a közvéleményt. Nem is véletlenül, hiszen a rendszer legnagyobb haszonélvezői között sokuk kedvenc csapatait megtaláljuk...

Az mfor szerint a TAO-val sok probléma van, és ezek között csak a "kisebb bajok", hogy később gazdaságosan nehezen működtethető stadionokat, sportcsarnokokat húznak fel belőle, miközben az egyik eredeti fő cél, az utánpótlás támogatása kissé háttérbe szorul, vagy hogy 3,8 milliárd forintra tehető az az összeg, melyet szabálytalanul használtak fel az egyesületek.
Nagyobb gond ugyanis, hogy a TAO teljesen beépült a sportszervezetek költségvetésébe,

sőt a sportegyesületek csak még inkább elkényelmesedhetnek a jövőben annak köszönhetően, hogy az idei évtől stadionok működtetésére is lehet támogatást gyűjteni. Ez lényegében megszabadította a piaci kockázatoktól a sportcsapatokat, amelyeknél idő közben a szponzorpiac is szisztematikus leépülésnek indult, hiszen ha egy cég már felajánlotta nekik a társasági adója egy részét, akkor kevésbé motivált, hogy még reklámozzon is.

A visszásságok felsorolásából pedig nem lehet kihagyni azt se, hogy miközben papíron sportszakmai szempontok szerint osztogatják a pénzeket, vannak nagy nyertesek, ahova a többikhez képest is irdatlan összegek folynak be. A sportágak versenyében ez a bizonyos nagy nyertes kétségkívül a labdarúgás. Az mfor a 6 szóban forgó sportág 5-5 legtöbb TAO-pénzhez jutó egyesületét vette górcső alá. Ez alapján a top5 focicsapatnak még a második helyezett kézilabdánál is több mint másfélszer annyi jutott. A teljes lista:
  • labdarúgás top5: 33,9 milliárd forint
  • kézilabda top5: 20,4 milliárd
  • vízilabda top5: 15,3 milliárd
  • jégkorong top5: 11,8 milliárd
  • kosárlabda top5: 8,1 milliárd
  • röplabda top5: 3,9 milliárd (csak 2017-ben került a TAO-körbe)
Aligha lepett meg bárkit is a futball ilyen mértékű fölénye, ennél nagyobb "papírformát" pedig csak akkor találunk, ha megnézzük, a focin belül mely egyesület kapta a - toronymagasan - legnagyobb támogatást. Igen, jól tippeltek, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványról van szó, amely eddig összesen 22,9 milliárdnyi TAO-forinttal gazdagodott. Meg is volt a pénz helye: épült ott stadion, sportcsarnok, konferencia-központ, kazánház, 150 millióért teakonyha és készül az ifjúsági sportszálló is. Az Orbán Viktor által alapított egyesület fölénye egészen elképesztő, hiszen a sorban második futballegyesület, az Illés Sport Alapítvány neve mellett "csak" 3,7 milliárd áll.
Szerző
Frissítve: 2019.01.22. 08:08