Félpályás útlezárással tiltakoznak a szakszervezetek Pécsen

Publikálás dátuma
2019.01.22. 10:08

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége januárban minden napra többórás időtartamú félpályás útlezárásokat hirdetett meg.
A hétfőihez hasonlóan kedden reggel is félpályás útlezárással egybekötött demonstrációja tartottak a Baranya megyei szakszervezetek Pécs Cserkút városrészénél. A tiltakozást a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása ellen szervezték.

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége január 31-ig minden napra többórás időtartamra hirdetett meg félpályás útlezárásokat két helyszínen: a Budai vámnál a Búzavirág utca és az Álmos utca közötti jobb sávon és Szentlőrinc felől Pécs irányába a cserkúti elágazó mellett a 6-os úton.

Előválasztás: már csak egy napig lehet regisztrálni

Publikálás dátuma
2019.01.22. 08:45

Fotó: Kállai Márton
Január 23-án zárul az előzetes regisztráció, ha valaki online szeretne szavazni.
Szűk egy hét múlva, január 28-án kezdődik Budapesten az előválasztás, amelynek első körében a szocialista Horváth Csaba és a párbeszédes Karácsony Gergely „csap össze”, hogy kiderüljön, a szavazók szerint melyikük alkalmasabb Tarlós István főpolgármester kihívójának.
Ami a technikai részleteket illeti: szavazni személyesen és online lehet majd. Aki úgy dönt, hogy hagyományos módon voksol, az január 28-a, hétfő és február 3-a vasárnap között teheti ezt meg. Az első hat napon át reggel 8 és 19 óra között lehet majd szavazni mintegy 30 helyiségben, továbbá 5-6, a város csomópontjaiban felállított sátorban. Az utolsó napon délben már zárják az urnákat. A szavazáshoz nem kell előzetesen jelentkezni, pusztán egy azonosításra alkalmas fényképes igazolványt kell felmutatni, továbbá szignálni kell egy úgynevezett adatkezelési hozzájárulást és a Budapesti Értéknyilatkozatot. (A helyszínekről az elovalasztas2019.hu oldalon lehet tájékozódni, illetve itt található meg a két dokumentum is.)
Az online voksoláshoz előzetes személyes regisztráció szükséges. (Erre adatvédelmi és azonosítási okokból van szükség, ugyanis a jogszabályok szerint különleges személyes adatokat csak egyértelmű jelzés esetén – ilyennek minősül a kézírásos aláírás – lehet kezelni. Márpedig azzal, hogy valaki szignálja az említett Budapesti Értéknyilatkozatot, politikai nézetit, pártpreferenciáját árulja el, és ez különösen érzékeny adatnak számít.) Az online voksoláshoz szükséges regisztráció már javában tart abban a 30 helyiségben, ahol majd szavazni is lehet. (Igaz, nem mindenütt könnyű feliratkozni: az Erzsébetvárosban például a regisztráció helyszínéül megadott MSZP-iroda pénteken már kora délután bezárt, hétfő délelőtt, már a hivatalos nyitvatartási időben is le volt húzva a rács, csak délutánra nyitott ki a helyiség.) Az előzetes regisztráció január 23-án zárul. 
Szerző

Több százmillió forinttal drágult az építkezés a Millenárison

Publikálás dátuma
2019.01.22. 08:42
FOTÓ: Vajda József
Az uniós közbeszerzési értesítőből derült ki, hogy - előre nem látható körülmények miatt - több mint 400 millió forinttal többe kerül majd a budapesti Millenárison a mélygarázs és a közpark építése.
A Millenárison a mélygarázs és a közpark építésére 2017 nyarán írtak ki tendert, amelyet a nyertes cég a becsült 8,5 milliárd forint helyett végól 10,6 milliárdért vállalt el. Most pedig tovább nőnek a költségek, 11 milliárd 22 millió forintra, az indoklás szerint "az előre nem látható körülmények miatt". Az építési szerződés módosítását az ajánlatkérő Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A több mint 400 millió forint többlet a kivitelező West Hungária Bau Kft.-t és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-t illeti - írja a napi.hu.

A Budapest II. kerületében, a Széll Kálmán tér közelében zajló beruházás keretében épülő ötszáz személyautót befogadó, kétszintes mélygarázs hasznos alapterülete 17 755 négyzetméter lesz. A park teljes területe közel 40 ezer négyzetméter, de ebből a növénnyel beültetett rész csak 25 ezer négyzetméter, míg a burkolt felület 14100 négyzetméter lesz. Épül egy vízjáték is 174 négyzetméterrel. A Fény utca felé pedig egy 100 méteres aluljáró készül. A befejezési határidő 2019. július utolsó napja. A mostani módosításról mindössze annyi szerepel a közleményben, hogy arra olyan körülmények miatt került sor, amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.
Szerző
Frissítve: 2019.01.22. 14:38