Rövid időn belül másodszor is tulajdonost váltott a Music FM

Publikálás dátuma
2019.01.22. 13:21
Illusztráció: pexels.com
Meglehetősen furcsának tűnik, hogy megvette valaki a Budapesten és 100 kilométeres körzetében fogható rádiót, hiszen február 7-én lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága.
Megint tulajdonost váltott a Music FM 89,5 rádiót működtető Prodo Voice Zrt. - közölte a Media1 portál értesüléseit a hvg.hu. A rádiós cég legújabb tulajdonosa a budapesti Ferenc körút 44-be bejegyzett CERES MANUFAKTÚRA Kft. lett, melynek ügyvezetője Bene Gábor, anyavállalata pedig egy Partner Project Kft. nevű cég, melynek Bene a tulajdonosa.

A tulajdonosváltásra a Music FM üzemeltetőjénél január 15-én került sor, ami azért is érdekes, mert a Music FM budapesti 89,5 MHz-re 7 évvel ezelőtt megszerzett médiaszolgáltatási jogosultsága idén február 7-én lejár. A Médiatanács ugyanis díjtartozásra és a médiatörvény megsértésére hivatkozva tavaly úgy döntött, nem hosszabbítja meg a rádió koncessziós szerződését 5 évvel.

A rádió dolgozói egyelőre bizonytalanok, arra ugyanis kevés az esély, hogy ideiglenes frekvenciaengedélyt kapjanak, ugyanis a Médiatanács nem írt ki rádiós pályázatot a frekvenciára, márpedig az ideiglenes frekvencia csak akkor jöhetne szóba. Emiatt veszélybe került többek közt a Bochkor Gábor és István Dániel vezette Önindító című reggeli műsor sorsa is. A változások ellenére egyébként - a cégjegyzék alapján - a Music FM-et huzamosabb ideje vezető Kiss Anikó, a Music FM vezérigazgatója a helyén maradhatott.

Tavaly december elején a Pentavia Kft. és a Hung-Ister Zrt. is kiszállt, és átadta a rádiós céget a CERES-céggel egyébként azonos székhelyen működő ABRAHAM Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőnek. Ez azt jelenti, hogy a cég kikerülhetett Nyerges Zsolt – azaz a Fidesz-közeli, Orbán Viktorral és korábban Simicska Lajossal is jó kapcsolatot ápoló üzletember – környezetéből.
Szerző
Frissítve: 2019.01.24. 08:46

Brüsszel: nézzenek utána, kik vesznek letelepedési vízumot!

Publikálás dátuma
2019.01.22. 10:36

Fotó: Ujvári Sándor
Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy szigorúan ellenőrizzék a letelepedésért vagy állampolgárságért folyamodó gazdag külföldieket, és vagyonukat, mert az úgynevezett “aranyvízum” programok kaput nyitnak a pénzmosás, a korrupció és a szervezett bűnözés előtt. A brit Financial Times című üzleti lap birtokába jutott bizottsági jelentés — amelyet szerdán fogad el a testület — ajánlásokat fogalmaz meg a huszonnyolcak számára, hogyan óvják meg befektetői vízumprogramjaikat a visszaélésektől.
 
A lap szerint az értékelés tartózkodik attól, hogy külön-külön értékelje az egyes országok gyakorlatát. Jelenleg az EU 20 tagországában — például Bulgáriában, Máltán, Portugáliában és Spanyolországban — működik “aranyvízum” szisztéma (Magyarországon tavaly felfüggesztették a rendszert), amely lehetővé teszi a gazdag külföldieknek, hogy ingatlanbefektetésekért, kötvényvásárlásokért vagy olykor közvetlen költségvetési befizetésekért cserébe letelepedési jogot, netán állampolgárságot vásároljanak. Ezek a programok “egy sor kockázatot rejtenek a tagállamok és az egész Unió számára, különösen biztonsági kockázatokat. Idetartozik az EU-n kívüli szervezett bűnözői csoportok beszivárgásának a lehetősége, a pénzmosás, a korrupció és az adóelkerülés” — idézi a brit lap a jelentést.
Az Európai Bizottság problémásnak tartja, hogy a kormányok nem egyforma szabványok alapján végzik a kérvényezők biztonsági ellenőrzését, és nem néznek utána annak sem, hogyan szerezték a vagyonukat. Ezért azt javasolja, hogy a tagországok állapodjanak meg a pályázók ellenőrzésének egységes szabályairól és tegyék nyilvánossá az elfogadott, valamint elutasított jelentkezők számáról és származási országáról készült listát.
Lapunk brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy felmerült egy szakértői csoport létrehozásának az ötlete is, amely az Európai Bizottságon belül működne, és feladata az “aranyvízum” programok figyelemmel kísérése lenne.
Az elmúlt tíz évben az EU országaiba összesen 25 milliárd euró közvetlen befektetés érkezett a letelepedési programok által — állítja a Transparency International és a Global Wittness nevű szervezet.
Az Európai Parlament több állásfoglalásban sürgette az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon az “aranyvízumokkal”, mivel azok közvetlen hatást gyakorolnak a többi tagállamra azáltal, hogy tulajdonosaik élvezhetik az európai polgársággal együttjáró jogokat.

Félpályás útlezárással tiltakoznak a szakszervezetek Pécsen

Publikálás dátuma
2019.01.22. 10:08

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége januárban minden napra többórás időtartamú félpályás útlezárásokat hirdetett meg.
A hétfőihez hasonlóan kedden reggel is félpályás útlezárással egybekötött demonstrációja tartottak a Baranya megyei szakszervezetek Pécs Cserkút városrészénél. A tiltakozást a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása ellen szervezték.

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége január 31-ig minden napra többórás időtartamra hirdetett meg félpályás útlezárásokat két helyszínen: a Budai vámnál a Búzavirág utca és az Álmos utca közötti jobb sávon és Szentlőrinc felől Pécs irányába a cserkúti elágazó mellett a 6-os úton.