adatszolgáltatás;Nagy Testvér;MTÜ;

2019-01-23 13:15:04

Szállóvendégek adatai: olyasmit cáfol a turisztikai ügynökség, amit nem állítottak róluk

Az ügynökség vezetője szerint ők csak statisztikához szükséges adatokat kapnak az új turisztikai adatszolgáltatóból. A feladatban közreműködő szoftver ugyanakkor személyes adatot is kezel, ami nagyon jól jöhet a rendőrségnek.

Nem figyeli az állam a turistákat – ezzel a címmel jelent meg cikk a Magyar Időkben, amiben Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója határozottan cáfolja, hogy szervezetük személyes adatokat gyűjtene a hazai szálláshelyek vendégeiről a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ révén. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nem tud, nem akar, és soha nem is fog személyes adatokat gyűjteni, hiszen annak turizmusfejlesztési szemszögből nincs relevanciája” – jelentette ki Guller, aki szerint alaptalanok azok a feltételezések is, hogy mostantól a hatóságok a turisták minden privát szokásáról tudomást szereznek vagy adóügyi vizsgálatokat indítanak.

Nem hozzájuk fut be az útlevélszám

A kormánypárti lap és az Guller Zoltán annak kapcsán cáfolt, hogy a Balatontipp.hu korábban megírta, a turisztikai törvény módosításával szeptemberben a Nagy Testvér is beköltözik a szállodák recepcióira. 

Csakhogy - jegyzi meg újabb cikkében a Balatontipp.hu – ők sem azt állították, hogy a személyes adatokat a NETAK kapná meg. Az adatszolgáltató központ csak a statisztikához felhasználható, tisztított adatokat kezelheti, a szállodákban kötelezően telepített szoftver ugyanakkor egy másik tárhelyre már feltölti a szállóvendégek személyes azonosítóit is, legyen szó belföldi vagy harmadik országból érkező állampolgárokról. 

Ezeket az információkat amúgy egy évig tárolnia kell az adott hotelnek, és a rendőrség vagy más hatóságok kérésére is kötelesek kiadni, hogy a keresett személy, mikor, mennyi ideig tartózkodott náluk. Minderről egyértelműen nyilatkozik a Nemzeti Jogszabálytár is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a vonatkozó törvény azt is kimondja: a tárhelyszolgáltató sem ismerheti meg a náluk tárolt személyes adatok tartalmát, ahhoz csak a szállásadónak vagy az általa felhatalmazott szervnek, személynek van joga.

A portál hozzáteszi, az MTÜ annyiból mégis illetékes az ügyben, hogy ők hitelesítették a szoftvert, ami továbbítja a kötelezően rögzítendő személyes adatokat is a rendőrség által is elérhető tárhelyre.