Előfizetés

Szállóvendégek adatai: olyasmit cáfol a turisztikai ügynökség, amit nem állítottak róluk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.23. 13:15

Fotó: Tóth Gergő
Az ügynökség vezetője szerint ők csak statisztikához szükséges adatokat kapnak az új turisztikai adatszolgáltatóból. A feladatban közreműködő szoftver ugyanakkor személyes adatot is kezel, ami nagyon jól jöhet a rendőrségnek.
Nem figyeli az állam a turistákat – ezzel a címmel jelent meg cikk a Magyar Időkben, amiben Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója határozottan cáfolja, hogy szervezetük személyes adatokat gyűjtene a hazai szálláshelyek vendégeiről a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ révén. 
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nem tud, nem akar, és soha nem is fog személyes adatokat gyűjteni, hiszen annak turizmusfejlesztési szemszögből nincs relevanciája” – jelentette ki Guller, aki szerint alaptalanok azok a feltételezések is, hogy mostantól a hatóságok a turisták minden privát szokásáról tudomást szereznek vagy adóügyi vizsgálatokat indítanak.

Nem hozzájuk fut be az útlevélszám

A kormánypárti lap és az Guller Zoltán annak kapcsán cáfolt, hogy a Balatontipp.hu korábban megírta, a turisztikai törvény módosításával szeptemberben a Nagy Testvér is beköltözik a szállodák recepcióira.  Csakhogy - jegyzi meg újabb cikkében a Balatontipp.hu – ők sem azt állították, hogy a személyes adatokat a NETAK kapná meg. Az adatszolgáltató központ csak a statisztikához felhasználható, tisztított adatokat kezelheti, a szállodákban kötelezően telepített szoftver ugyanakkor egy másik tárhelyre már feltölti a szállóvendégek személyes azonosítóit is, legyen szó belföldi vagy harmadik országból érkező állampolgárokról.  Ezeket az információkat amúgy egy évig tárolnia kell az adott hotelnek, és a rendőrség vagy más hatóságok kérésére is kötelesek kiadni, hogy a keresett személy, mikor, mennyi ideig tartózkodott náluk. Minderről egyértelműen nyilatkozik a Nemzeti Jogszabálytár is. A helyzetet bonyolítja, hogy a vonatkozó törvény azt is kimondja: a tárhelyszolgáltató sem ismerheti meg a náluk tárolt személyes adatok tartalmát, ahhoz csak a szállásadónak vagy az általa felhatalmazott szervnek, személynek van joga.
A portál hozzáteszi, az MTÜ annyiból mégis illetékes az ügyben, hogy ők hitelesítették a szoftvert, ami továbbítja a kötelezően rögzítendő személyes adatokat is a rendőrség által is elérhető tárhelyre.

Kékestetőn közel 40 centis a hó

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.23. 13:13

Országszerte alakult ki több centiméteres hóréteg szerdára Magyarországon, Kékestetőn 37 centiméteres a hó vastagsága.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méternél magasabban fekvő települések közül Hárskúton 17, Bakonybél-Somhegypusztán 14 centiméteres a hó. Az alacsonyabban fekvő területek közül Szeged Obszervatóriumnál 15, Mezőpeterden 14, míg Békéscsaba Irányítótoronynál, Tolcsván és Somogyhatvanban egyaránt 13 centiméteres a hó vastagsága, Tornyospálcán 12, Barcson, Kölkeden és Nyírteleken 11, míg Méhkeréken, Nyírbogáton és Szálkán 10 centiméter hó hullott. Az előrejelzés szerint az északi megyékben fokozatosan szűnik meg a csapadék, majd csütörtök kora délelőttig elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan kisebb havazás, hózápor. Ezt követően délkelet felől többfelé várható átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék, kezdetben ónos eső, illetve szitálás is, kora estétől viszont ismét havazás lesz a jellemző, és estig hozzávetőleg a Győr-Kaposvár vonalig terjed. Csütörtökön a szél is megerősödik. Főként a Nyírségben a havat is hordhatja. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. Csütörtökön 0-4 fokig melegszik a levegő.
Kapcsolódó
Behavazódik a fél ország

Menesztették a BKK vezérigazgatóját

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.23. 13:03
Nemesdy Ervin új, Dabóczi Kálmán kirúgott BKK-vezért
Fotó: Vajda József
Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Nemesdy Ervin váltja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatói posztján Dabóczi Kálmánt.
Tarlós István főpolgármester javaslatát elfogadva, 22 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett úgy döntött a testület, hogy Dabóczi Kálmán munkaviszonyát február 27-ei dátummal, felmondással szüntetik meg. A január 24-én kezdődő felmondási idő alatt Dabóczi Kálmánt mentesítik a munkavégzés alól. Tarlós István 2018. november 30-án közleményben tudatta: kezdeményezi a BKK vezérigazgatójának felmentését a cég elektronikus jegyrendszerének projektje miatt. A főpolgármester javaslata alapján a közgyűlés 18 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett választotta meg határozatlan időre a BKK vezérigazgatójának Nemesdy Ervin közlekedési építőmérnököt, mérnök-közgazdászt.