Menesztették a BKK vezérigazgatóját

Publikálás dátuma
2019.01.23. 13:03
Nemesdy Ervin új, Dabóczi Kálmán kirúgott BKK-vezért
Fotó: Vajda József
Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Nemesdy Ervin váltja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatói posztján Dabóczi Kálmánt.
Tarlós István főpolgármester javaslatát elfogadva, 22 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett úgy döntött a testület, hogy Dabóczi Kálmán munkaviszonyát február 27-ei dátummal, felmondással szüntetik meg. A január 24-én kezdődő felmondási idő alatt Dabóczi Kálmánt mentesítik a munkavégzés alól. Tarlós István 2018. november 30-án közleményben tudatta: kezdeményezi a BKK vezérigazgatójának felmentését a cég elektronikus jegyrendszerének projektje miatt. A főpolgármester javaslata alapján a közgyűlés 18 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett választotta meg határozatlan időre a BKK vezérigazgatójának Nemesdy Ervin közlekedési építőmérnököt, mérnök-közgazdászt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.23. 17:21

Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?

Publikálás dátuma
2019.01.23. 12:36

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Állítólag ezt Lánczi András, a Corvinus rektora mondta egy Budapesten járó amerikai egyetem igazgatójának.
Ha Soros György visszafogottabban támogatta volna a szíriai menekülteket vagy a magyarországi romákat, talán tovább működhetne Budapesten a CEU - írja Ronald J. Daniels, a John Hopkins Egyetem elnöke a Washington Post egy véleménycikkében. Mint Daniels hozzáteszi:
"egészen pontosan ezt mondta nekem Lánczi András, aki 2016 óta a Corvinus Egyetem rektora és Orbán befolyásos tanácsadója".

Daniels a CEU amerikai akkreditációja miatt járt Magyarországon, írja a publicisztikát kiszúró 444.hu. Levélben érdeklődtek Lánczinál, valóban mondott-e ilyet, de a rektor még nem válaszolt.
A CEU budapesti campuszán valóban indult egy Roma Program, mely részeként többek közt teljes ösztöndíjjal, intenzíven készítenek fel cigány hallgatókat az angol nyelv elsajátítására, és nyitják meg az utat ily módon a posztgraduális képzésekhez. Emiatt az egyetem ellen egy per is indult, melyet egy olyan valaki kezdeményezett, akit nem vettek fel. Mint a Magyar Nemzetnek 2017-ben fejtegette: az egyetem célja itt a formálható diákok beoltása a "Soros-féle eszmeiséggel", hogy aztán végzésük után "vezetőként szolgálják ki Soros György érdekeit".
Ugyanakkor nem hangzik teljesen meggyőzően, hogy valóban Soroson, vagy akár a CEU-n múlt volna az egyetem elűzése annak fényében, ami nemrég a Fidesz Soros György elleni kampányáról kiderült. Mint az amerikai-magyar milliárdos elleni uszítókampány egyik ötletgazdája, George Birnbaum egy svájci lapnak kifejtette, a magyar kormánypárt megrendelésére kerestek ellenséget annak 2010-es és az utáni kampányaihoz. Ők választották ki Sorost célpontnak, és kitartó, tudatos munkával indították el a már globálissá nőtt Soros-ellenes őrületet. A CEU-ellenes kampány így nem tűnik többnek propaganda-fogásnál.
Szerző
Frissítve: 2019.01.23. 15:53

A patikákból kifogyott az egyik influenza-elleni védőoltás

Publikálás dátuma
2019.01.23. 11:28

Fotó: Shutterstock
A fertőzések száma már átlépte a járványküszöböt.
Hétről hétre egyre több az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ám míg a háziorvosoknál elérhető oltóanyagból kevesen kérnek, addig a négykomponensű oltóanyag, a Vaxigrip Tetra már kifogyott a patikákból. A gyártó a tavaly elfogyott készletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosított az idei szezonra. Az idei szezonban eddig az influenza A vírusa okozta a legtöbb megbetegedést – tudtuk meg Ócsai Lajos oltásszakértőtől. Ez ellen a vírus ellen pedig védelmet nyújtanak a háziorvosoknál és a patikákban is elérhető háromkomponensű vakcinák. Az állam évente 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot biztosít a fokozottan védendő krónikus betegeknek, az időseknek. Egyelőre azonban nincsenek adatok arról, hogy hányan oltatták be magukat. Ám évente legfeljebb 600-700 ezer ember él a lehetőséggel. A szakértő korábban lapunknak arról is beszélt, hogy ugyan az influenza-elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, mert nem biztosít 100 százalékos védelmet a megbetegedés ellen, ám ha az oltás ellenére is elkapja valaki a ragályt, könnyebben vészeli át és kisebb lesz az esélye a szövődmény kialakulásának is. Ócsai Lajos szerint, amennyiben a beadott vakcinában lévő törzsek megegyeznek a betegséget okozó cirkuláló vírusokkal, akkor az egészséges, oltott felnőttek 60-80 százaléka, az idősek 40-60 százaléka elkerüli az influenzát. A különbség oka, hogy az idősödő emberek immunrendszere eleve gyengébb, emellett sokféle krónikus betegséggel is küszködhetnek. Az influenza elleni védőoltásnak így is van értelme, mert a szövődmények kialakulásának esélyét, köztük a súlyos, olykor halált okozó tüdőgyulladásét, valamennyi korcsoportban, tehát az időseknél is 60-90 százalékkal csökkenti. A korábbi évek oltásai is erősíthetik az idei hatását.    
Szerző
Frissítve: 2019.01.23. 11:38