legfőbb ügyész;Legfőbb Ügyészség;tüntetés;Polt Péter;

2019-01-23 18:09:42

"Repedezik a Fidesz, szilárdul az ellenzék" - Polt Péter hivatala előtt tüntettek (videó)

Tüntetett az ellelnzék Legfőbb Ügyészség előtt. A demonstráció apropóját az adta, hogy a vádhatóság szerint a képviselők voltak a rendbontók az MTVA székházánál.

Cikkünk folyamatosan frissül, a legújabb információk, történések anyagunk elején, a videó alatt olvashatók. A tüntetés előzményei lejjebb görgetve láthatók.

Lezárta a rendőrség a Nyugati téri felüljárót, a tüntetők csak igazoltatás után hagyhatták el azt

A tüntetők egy 50-60 fős csoportja még mindig a felüljárón van, amit a rendőrök lezártak. A jelenlévőket hangosbemondón felszólították, hogy a Lehel tér irányába hagyják el a felüljárót, mivel szabálysértést követnek el. Ugyanakkor a rendőrök a felüljáró mindkét lejáratát elállták, ezért a tüntetők nem tudnak távozni, pedig hangos "El akarjuk hagyni!" skandálással is jelzik, mennének.

A rendőrök közben igazoltatni kezdték a tüntetőket, majd miután mindenkit igazoltattak, lekísérték őket a felüljáróról, amely este 8 óra környékén már szinte teljesen kiürült.

A tüntetés hivatalos része véget ért, vonulás kezdődött

A rendezvény után a tüntetők egy része megindult a Bajcsy-Zsilinszky út felé, a Nyugati téri felüljárónál akadályozzák a forgalmat. Erősödik a rendőri jelenlét.

"Még találkozunk" - mondta búcsúzóul Hadházy Ákos

Zárszóként ismét Hadházy Ákos beszélt, aki elmondta, a támadások közül az fáj neki leginkább, mikor azzal vádolják, külföldről fizetik, hogy a kormány ellen dolgozzon. Leszögezte, nem ezért teszi, és a többiek sem, hanem, mert szeretik a hazájukat. És bár korábban kritizálták, hogy a tüntetések végén elénekeltetik a Himnuszt, ezt most is megtette. "O1G" - kiabálta a tömeg a rendezvény végén. "Még találkozunk" - mondta búcsúzóul a mikrofonba Hadházy.

Tordai Bence szerint a Fidesz repedezik, az ellenzék szilárdul

Tordai Bencét a mostani rendszer sok könyvre, filmre és egyéb művészeti alkotásra emlékezteti, többek közt Orwell 1984 című regényére, de leginkább azért mégiscsak A tanú című filmre. A Párbeszéd politikusa úgy látja, a Fideszben nincs már a régen látott egység, folyamatos a "kibeszélés", miközben ellenzéki oldalon egyre nagyobb az egység. Ezt pedig erősítik az utcai tüntetések, hisz tudja, az emberek a következő nyilvánosságra kerülő jogtiprásnál is itt lesznek.

Gréczy Zsolt: Polt helyett Interpolt!

A DK képviselője, Gréczy Zsolt szerint Magyarország államformája mára már diktatúra. Mint mondta, sokan megkérdezik, mi lesz ezekből a tüntetésekből. Nekik Gréczy azt üzente, az úton elindultak, az út hosszú lesz, de végül ők győznek. Ezzel pedig nem is várnak 2022-ig. A DK-s politikus szerint Orbán gyengül, gyengíti többek között néhány, a közelmúltban meghúzott uniós döntés, megállapodás is. "Győzni fogunk!" - skandálta a tömeg a beszéd után.

Bősz Anett: Orbán ellenzékből és kormányból is megtette már, hogy a hazája ellen cselekedett

A magát "ismeretlen tettesként" bemutató Bősz Anett szerint Polt Péter azért kell a hatalomnak, mert így számolatlanul lophatják az EU-s pénzeket. "Mi ez, ha nem hazaárulás?" - kérdezte a Liberálisok országgyűlési képviselője, aki szerint Orbán ellenzékből és kormányból is megtette már, hogy a hazája ellen cselekedett. Szerinte a miniszterelnök legnagyobb félelme, hogy egyre többen fogják követelni a demokráciát - márpedig az ellenzék ebből nem enged majd.

Kunhalmi Ágnes: a rendszer a nyílt és leplezetlen diktatúra előszobájába lépett

Kunhalmi Ágnes szerint minden olyan választónak a fejében, aki nem a Fideszre szavazott, van egy kockás füzet. Ez a füzet pedig már nagyon telik... Az MSZP képviselője szerint ismét bebizonyosodott, hogy az ügyészség a kormány egyik legfontosabb eszköze az ellenzékkel való leszámolásra. A tömeg által egy ponton "Mocskos Fidesz!" skandálással félbeszakított politikus szerint a rendszer a nyílt és leplezetlen diktatúra előszobájába lépett Magyarországon. Kunhalmi úgy véli, téved, aki azt hiszi, ha csendben meghúzza magát, nem esik majd semmi baja - a rendszer azokat is utoléri, akik távol tartják magukat a politikától. Mint mondta, a legfontosabb, hogy szolidárisnak kell lenni minden ellenzékinek minden ellenzékivel, és egyetlen alakzatot kell felállítani a közelgő választásokon a Fidesz ellen. "Egy mindenkiért, mindenki egyért" - zárta beszédét Kunhalmi.

Cseh Katalin: "előbb fogyott el a festékünk, mint a kormány korrupciós ügyei"

Cseh Katalin, a Momentum politikusa azt mondta, mikor a párttársaival az ügyészség épülete elé akarták fújni a kormány összes gyanús ügyét, előbb fogyott el a festék, mint hogy a végére értek volna a listának. Cseh szerint az igazi magyar tragédia az elvándorlás, Orbán Viktor minden egyes döntése pedig egy újabb szög az ország koporsójába. "Az Orbán-kormány a festéket lemoshatja, de a bűneit soha" - zárta beszédét a politikusnő.

Szél Bernadett azt hitte, egy nővel talán nem bánnak olyan durván az őrök

Szél Bernadett bevallja, amikor az MTVA székházában megpróbálta megállítani a durván fellépő biztonsági őröket, arra gondolt, egy nőhöz talán nem nyúlnak hozzá - de tévedett. A független országgyűlési képviselőnő azt üzente Polt Péternek: az igazság előbb-utóbb úgyis kiderül. Szél a színpadról köszönte meg azoknak, akik kiszivárogtatták a közmédiából a felvételeket, amelyeken látszik, hogy bántak a képviselőkkel az őrök. Mint mondta, ez egy jó cselekedet volt, és az a cél, hogy mindenki a saját életében hajtson végre minél több jó cselekedetet.

Hadházy szerint szintet lépett az erőszak

Hadházy Ákos később úgy fogalmazott, szintet lépett Magyarországon az erőszak, miután parlamenti képviselőket ért nyílt bántalmazás. Hadházy szerint Bayer Zsolt és mások uszítják a népet, az ügyészség pedig a mostani döntésével megüzente nekik, hogy szabad az út.

Hadházy Ákos arról beszélt: a hatalmat jelenleg két "bástya" tartja fenn, az állami televízió és az ügyészség. "Veletek vagyunk!" - skandálják erre a színpadon állóknak a tüntetők. Mi az oka, hogy sokan nem jönnek el a kormányellenes demonstrációkra az emberek? - kérdezi Hadházy. Szerinte sokan nem látják el, mekkora a baj Magyarországon. Felidézi, kapott egy e-mailt egy MTVA-s dolgozótól: azóta, amióta az ellenzéki képviselők bementek a székházba, még a behajtó autók csomagtartóját is ellenőrzik. 

Az ügyészség hétfőn közölte:  "A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt." Ezt azzal kapcsolatosan írták, hogy az MTVA biztonsági őrei kidobták az épületből Hadházy Ákost és Varju Lászlót. Ráadásul elutasították az ellenzéki képviselők feljelentését, és ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást. "közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja" miatt.

Az Ismeretlen tettesek tüntetése Polt Péter ügyészségénél című tüntetést Hadházy Ákos és Szél Bernadett szervezte. A demonstráción rajtuk kívül beszédet mond Cseh Katalin (Momentum), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gréczy Zsolt (DK) és Tordai Bence (Párbeszéd). A demonstráció elején a főleg MSZP-s és DK-s, illetve európai uniós zászlókat lobogtató tömeg a "Mocskos Fidesz!" rigmussal melegített a tüntetésre. Amikor a moderátor Polt Péter nevét említi, a "Börtönbe!" skandálás hangzik fel.