egészségügy;Honvédkórház;

Sürgős volt a válságkezelés a Honvédkórházban

Különös levelet kaptak a Honvédkórház Sürgősségi Centrumának dolgozói a távozó megbízott osztályvezetőtől. Burány Béla ebben tételesen cáfolja az öt hónappal ezelőtt, az elődje, Zacher Gábor távozásakor megjelent minisztériumi nyilatkozatokat.

Népszava írt akkor arról, hogy több mint negyven orvos fölmondja az önkéntes túlmunka szerződését, mert egyik napról a másikra megvonták tőlük a feladat elvégzésért jár extra juttatásokat. Jeleztük, ez akkora orvoshiányt okozhat, ami ellehetetlenítheti a sürgősségi centrum működését. A cikk megjelenése után a HM azonnal igyekezett cáfolni: szerintük a Honvédkórház Sürgősségi Centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, s elegen is vannak a biztonságos ellátáshoz.

Zacher Gábor a tárca e közleménye után, amikor bejelentette lemondását, azt találta mondani, hogy nem tud elszámolni a lelkiismeretével, mert az a fajta emberi- és eszközkrízis, ami az elmúlt évek alatt a kórházban kialakult, veszélyezteti a betegellátást. Megszólalására a tárca egy a problémákat elbagatellizáló közleményt adott ki. Szerintük Zacher Gábor valótlan állításaitól a kórház vezetősége és dolgozóinak jelentős része is elhatárolódik. Mint írják: „a Honvédkórház az ország egyik legmodernebb és legjobban felszerelt egészségügyi intézménye, ahol hazai és nemzetközi szinten is elismert, kiváló orvosok, ápolók és egészségügyi szakemberek végzik áldozatos munkájukat nap mint nap.”

Csakhogy mint Burány Béla mostani levelében felidézi: ő szeptember elsején egy működésképtelen sürgősségi osztályt vett át. Az orvos-létszám a gyógyítási feladatok ellátásához a minimálisan szükséges felét sem érte el. A betegellátáshoz nélkülözhetetlen eszközök is hiányoztak.

Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt öt hónap válságkezeléssel telt, 19 új orvost, további nyolc mentőtisztet szerződtetett. Ennek eredményeként novemberben már csak 100 orvosi műszakot kellett más osztályokról vezényelt orvosokkal megoldaniuk, a szeptemberi 240 műszak helyett.

Burány Béla is indult az SBC vezetői posztjára kiírt pályázaton, amit a tegnapi eredményhirdetés szerint Hetzman László nyert meg. Levele szerint Burány mint osztályvezető-helyettes szolgál tovább az osztályon.