Az "évfordulón" indulhat újra a Magyar Nemzet

Publikálás dátuma
2019.01.24 06:40

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A következő hónapokban újraindulhat a visszafideszesített Magyar Nemzet, megszűnne a Magyar Idők.
- Ha tíz különböző koncepciót nem láttam arról, hogyan is fogunk majd működni, egyet sem - mondta a Népszavának a múlt év végén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) szervezett médiumok egyikének a vezetője. Szavai jól érzékeltetik azt a helyzetet, amiről korábban lapunk is írt már: hiába az egyesítés, a médiabirodalom működésének finomhangolása a vártnál nehezebb és hosszadalmasabb folyamatnak bizonyult. Emiatt még maguk az érintettek sem tudnak sokat arról, mennyiben változik majd a munkájuk. A tisztánlátást nem segítette az alapítvány kuratóriumi elnökének, Varga István volt Fideszes képviselőnek kijelentése sem, aki a KESMA működéséről például csak annyit mondott a 24.hu-nak adott interjúban, hogy a „józan ész” mentén üzemeltetik majd.
Ennél sokkal konkrétabb változás, hogy - lapunk több egymástól független forrásból származó információi szerint - már eldöntött tény a Magyar Idők megszüntetése és helyette a Magyar Nemzet újraindítása. Egyelőre két időpontot említettek az indulásra: február 6-át, a „G-nap” évfordulóját, valamint március 15-ét. (Igaz, ez technikailag okozna nehézségeket, mivel munkaszüneti nap, így nem lenne könnyű a lapot terjeszteni.) Sokak szerint február 6-i dátumnak szimbolikus üzenete lenne. - Érzelmi okai lennének a miniszterelnök részéről, ha Simicska pálfordulásának napján indulna újra a Magyar Nemzet - fogalmazott egy kormányzati szereplő a Népszavának. Egy másik forrásunk csak annyit mondott, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretné a február 6-i indulást. Ugyanakkor egyelőre technikai nehézségek is akadnak. A Magyar Idők szerkesztősége például nem vethető be egy az egyben a Magyar Nemzet készítésére, legalábbis kiegészítésre szorul. Az újraindított orgánum nem lenne a kormánypropaganda "bunkósbotja", inkább a Mandiner “tálalási módja” jellemezné.
A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba ugyan nem olvadt be a TV2, de sokan azt valószínűsítik, hogy Andy Vajna halála utána csatorna is Liszkay Gábor irányítása alá kerül.  Mint azt a Népszava tavaly nyáron elsőként megírta, Orbán Viktor elégedetlen volt a TV2 működésével. A csatornának hiába adtak évek óta milliárdos nagyságrendű állami hirdetést, a tévét működtető cég masszívan veszteséges volt, egyes forrásaink szerint azért, mert a nagy rivális RTL Klubhoz képest sokkal drágábban működött.
Az mindenesetre biztos, hogy a vasárnap elhunyt filmügyi biztos tavaly novemberben kiszállt az egyik legfontosabb cégéből, az AV Investments Befektetési Kft.-ből, amely alá egyebek mellett Nobu éttermet üzemeltető Buno, valamint a TV2-nek műsorokat gyártó IKO Holding tartozott. Az Átlátszó cikke szerint a vállalatban Vajna volt a többségi tulajdonos, a kisebbségi pedig a Cinergi nevű, Delaware-ben bejegyzett cég. Ősz óta azonban már a Cinergi az egyedüli tulajdonos.
Frissítve: 2019.01.24 06:40

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A rab az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő autóba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni, de
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.
Frissítve: 2019.04.23 11:54

Semjén: „Az egyház az nem egy emberbaráti egyesület”

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:36
Semjén Zsolt. Fotó: Németh András Péter
A miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-n beszélt a vallásokról és a muszlim térhódításról alkotott elméleteiről.
„Sajnos azt látjuk, az egyházak, köztük a keresztény egyházak is úgy viselkednek, mint egy filantróp egyesület. Az egyház az nem egy emberbaráti egyesület, hanem az emberek üdvösségét szolgálja” – nyilatkozta Semjén Zsolt a Hír TV-n. A KDNP-s politikus Ferenc pápa szavait is egészen sajátosan értelmezte: 
szerinte az „alázat nem jelenti a valóság megtagadását” valamiért azt jelenti, hogy „hűségesnek kell lennünk, az igazi keresztény örökséghez”.
Semjén úgy véli, a vallások jelenleg két részre osztják a világot: „az iszlámnak már behódolt, illetve a háború területére, és mi most a háború földjén vagyunk.
„Ahol pedig a muszlimok élnek, ott előbb-utóbb bevezetik a saríát, azokra is, akik nem muszlimok. A nyugati országok elvesztek.
Nem része az európai kultúrának az iszlám” – hangsúlyozta Semjén. A miniszterelnök-helyettes leszögezte, hogy „a magyar és az európai identitásnak része az iszlámmal szembeni védekezés, valamint, hogy az ő identitásában Hunyadi János a meghatározó”.