Az "évfordulón" indulhat újra a Magyar Nemzet

Publikálás dátuma
2019.01.24 06:40

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A következő hónapokban újraindulhat a visszafideszesített Magyar Nemzet, megszűnne a Magyar Idők.
- Ha tíz különböző koncepciót nem láttam arról, hogyan is fogunk majd működni, egyet sem - mondta a Népszavának a múlt év végén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) szervezett médiumok egyikének a vezetője. Szavai jól érzékeltetik azt a helyzetet, amiről korábban lapunk is írt már: hiába az egyesítés, a médiabirodalom működésének finomhangolása a vártnál nehezebb és hosszadalmasabb folyamatnak bizonyult. Emiatt még maguk az érintettek sem tudnak sokat arról, mennyiben változik majd a munkájuk. A tisztánlátást nem segítette az alapítvány kuratóriumi elnökének, Varga István volt Fideszes képviselőnek kijelentése sem, aki a KESMA működéséről például csak annyit mondott a 24.hu-nak adott interjúban, hogy a „józan ész” mentén üzemeltetik majd.
Ennél sokkal konkrétabb változás, hogy - lapunk több egymástól független forrásból származó információi szerint - már eldöntött tény a Magyar Idők megszüntetése és helyette a Magyar Nemzet újraindítása. Egyelőre két időpontot említettek az indulásra: február 6-át, a „G-nap” évfordulóját, valamint március 15-ét. (Igaz, ez technikailag okozna nehézségeket, mivel munkaszüneti nap, így nem lenne könnyű a lapot terjeszteni.) Sokak szerint február 6-i dátumnak szimbolikus üzenete lenne. - Érzelmi okai lennének a miniszterelnök részéről, ha Simicska pálfordulásának napján indulna újra a Magyar Nemzet - fogalmazott egy kormányzati szereplő a Népszavának. Egy másik forrásunk csak annyit mondott, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretné a február 6-i indulást. Ugyanakkor egyelőre technikai nehézségek is akadnak. A Magyar Idők szerkesztősége például nem vethető be egy az egyben a Magyar Nemzet készítésére, legalábbis kiegészítésre szorul. Az újraindított orgánum nem lenne a kormánypropaganda "bunkósbotja", inkább a Mandiner “tálalási módja” jellemezné.
A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba ugyan nem olvadt be a TV2, de sokan azt valószínűsítik, hogy Andy Vajna halála utána csatorna is Liszkay Gábor irányítása alá kerül.  Mint azt a Népszava tavaly nyáron elsőként megírta, Orbán Viktor elégedetlen volt a TV2 működésével. A csatornának hiába adtak évek óta milliárdos nagyságrendű állami hirdetést, a tévét működtető cég masszívan veszteséges volt, egyes forrásaink szerint azért, mert a nagy rivális RTL Klubhoz képest sokkal drágábban működött.
Az mindenesetre biztos, hogy a vasárnap elhunyt filmügyi biztos tavaly novemberben kiszállt az egyik legfontosabb cégéből, az AV Investments Befektetési Kft.-ből, amely alá egyebek mellett Nobu éttermet üzemeltető Buno, valamint a TV2-nek műsorokat gyártó IKO Holding tartozott. Az Átlátszó cikke szerint a vállalatban Vajna volt a többségi tulajdonos, a kisebbségi pedig a Cinergi nevű, Delaware-ben bejegyzett cég. Ősz óta azonban már a Cinergi az egyedüli tulajdonos.
Frissítve: 2019.01.24 06:40

Üvegszilánkot találtak az Auchan termékében - Magyarországra is érkezhetett belőle

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:53
illusztráció
Fotó: AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN
A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben vásároltak a cikkben is szereplő azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák el azt.
Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan saját márkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) . Mivel a termékből Magyarországra is érkezett, a Nébih arra kér mindenkit, hogy amennyiben vásárolt a lenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza azt el.

A termékek adatai:
A termék megnevezése: Auchan Rösti Kiszerelés: 1 kg, fagyasztott Minőség-megőrzési idő: 09/2020 Tételszám: 182606 RASFF referenciaszám: 2019.0408


A magyar hatóság miután értesült a riasztásról, azonnal felvette a kapcsolatot a forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt tétel a továbbiakban ne juthasson el a fogyasztókhoz.

Eddig 135-en fagytak halálra az idei télen a Magyar Szociális Fórum szerint

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:19
Illusztráció. A Menhely Alapítvány 24 órában működő Krízisautó szolgálatának munkatársa beszélget egy hajléktalan férfival
Bár nőtt a szabad ég alatt kihűltek száma is, a többség továbbra is a fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállítás közben és odaérkezés után halt meg.
Február 20-ig 135-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a rendelkezésére álló adatok alapján. Mint írják, a "szeptemberi hideg napoktól február 3-ig 101-en fagytak meg, azt követően pedig napi átlagban két embertársunk hűlt ki végzetesen."

Az MSZF szerint valamelyest nőtt ugyan a szabad ég alatt elhunytak száma, de összességében továbbra is a fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállításuk közben és odaérkezésük után meghaltak vannak többségben. "A fagyhalál elsősorban idős, beteg, magányos embereket ragadott magával, de akadt köztük huszonéves hajléktalan is" – értesült a szervezet.