Méhek kezelésére szolgáló készítményt hívott vissza a Nébih

Publikálás dátuma
2019.01.23. 20:18
Illusztráció: Pixabay
Megtiltotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgáló, oxálsav tartalmú Oxxovar 5 százalékos oldat forgalmazását, felhasználását, és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról.
A hatóság szerdai tájékoztatása szerint november-decemberben többször is Oxxovar oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek. Az általuk leadott termékmintákban a hatóanyag tartalma megfelelő volt, a gyanú alapján vizsgált szennyezőanyag is negatív laboreredményt adott. Az egyik esetből származó elhullott méhekből viszont fipronilt mutatott ki az erre szakosodott laboratórium.

A szakemberek a méhészek által beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket is ellenőriztek, és a gyógyhatású termék négy gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét. Még tart annak vizsgálata, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a készítménybe, illetve a gyártó további készítményeinek és termékeinek vizsgálata is folyamatban van. Ennek során a Nébih kiemelt figyelmet fordít a mézelő méhek készítményeire.

A Nébih felhívta a figyelmet, hogy az Oxxovar 5 százalékos oldatot semmiképp se használják fel. A varroózis gyógykezelésére 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású készítmény alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható - idézi az MTI a hatóság közleményét.

Kijut a havazásból csütörtökön is

Publikálás dátuma
2019.01.23. 19:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Különböző időszakokban, de az egész ország területén havazni fog, viszont nem lesz hideg, fagypont körül alakul a hőmérséklet nap közben.
Csütörtökön nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Kora délelőttig elsősorban a Dunántúlon és a főváros térségében lehet elszórtan kisebb havazás, hózápor, ezt követően délkelet felől többfelé várható átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék, kezdetben ónos eső, illetve szitálás is, majd ismét egyre nagyobb területen - a Dél-Dunántúlon, az Alföldön, Észak- és Északkelet-Magyarországon - havazás lesz a jellemző. Az északi, északkeleti szél az éjszaka folyamán megélénkül, csütörtökön meg is erősödik. Főként a Nyírségben néhol a havat is hordhatja. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +4 fok között várható.
Témák
időjárás

Az LMP-ből Demeter Márta és Vágó Gábor is EP-képviselő lenne

Publikálás dátuma
2019.01.23. 18:20

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Mivel a párt reálisan legfeljebb 1 mandátumra számíthat, kulcsfontosságú, ki lesz a listavezető. Erről a februári kongresszuson döntenek, ahol az LMP elsőre többeket meghökkentő költségvetés-tervezete is napirenden lesz.
Néhány nappal ezelőtt Demeter Márta, az LMP női társelnöke benyújtotta pályázat az LMP európai parlamenti képviselő-jelöltségére - értesült a hvg.hu. Demeter az ötoldalas dokumentum tanúsága szerint Európa válságaira a megoldást az ökopolitikában látja, a legsürgetőbb ügyek között pedig a az emberek érdekeit előtérbe helyező uniós politika megvalósítását, valamint a klímaváltozás és az ezzel összefüggésben álló globális migráció kérdését említette.
Az MSZP-ből kilépett politikusnak tavaly csak harmadik nekifutásra sikerült egyáltalán belépni az LMP-be,

miután tagfelvételét többször is megvétózták. Októberben aztán már a párt női társelnökévé nevezték ki, , akkor ő volt az egyetlen jelölt Szél Bernadett megüresedett helyére. Demeter később a kormány és az ahhoz hű média célpontja lett, különösen az "Orbán Flóra-ügy" idején, amely miatt a NATO parlamenti közgyűléséből is kizárták. De nem ő az egyetlen, aki az LMP február 23-i kongresszusán arra pályázik majd, hogy - lehetőleg minél előkelőbb helyen - felkerüljön az EP-listára. A hvg.hu-nak például Vágó Gábor is megerősítette, beadta pályázatát.
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Ő erős zöld kampányt vinne, az óriásvállalatokkal szemben pedig az állampolgárokra koncentrálna. Vágó az LMP alapító tagja, 2010 és 2014 között parlamenti képviselő is volt, de kiszállt a napi politikából és aktivistának állt. Most az LMP antikorrupciós szakszóvivője, legutóbb akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor bojkottot hirdetett a „NER-t kiszolgáló” cégekkel szemben. Vágó a portálnak azt mondta, szerinte
egy EP-helye meglehet az LMP-nek, a kettő már bravúr lenne.

Nos, a számok nagyjából alátámasztják ezt, a párt a tavalyi parlamenti választáson elért 7,31%-os listás eredménye óta ugyanis minden közvélemény-kutatás szerint rontott a pozícióján, olyannyira, hogy most már az 5%-os küszöb átugrása sem vehető biztosra. A Závecz Research friss, 2019 januári mérése szerint pl. az LMP a teljes népességben 3, a biztos pártválasztók között pedig 4%-on áll.

A már említett két jelöltön kívül az LMP-nél Kendernay János indulásáról tudni. Róla korábban az a hír járta, hogy a német Zöldek akár befutó helyet is adnának neki saját EP-listájukon, ám Kendernay, aki az LMP elnökségi tagja, ezt nem fogadta el.
Aki viszont biztos nem lesz ott a listán, az a párt jelenlegi EP-képviselője, Meszerics Tamás,

aki tavaly ősszel ki is lépett az LMP-ből. Mint akkor fogalmazott, "az LMP az elmúlt időszakban jelentősebb politikai vita nélkül új stratégiai irányba állt, és emellett utolsó döntéseivel olyan komoly politikai kockázatot vállalt, amit nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt." A döntés tehát a február 23-i kongresszusé, ahol várhatóan fontos napirendi pont lesz a párt éves költségvetése is. A hvg.hu birtokába került, az elnökség által megszavazott 2019-es költségvetés-tervezetben az országos elnökség politikai működésére 43 millió forintot szánnak, míg a „politikai akciók és kampány” sorban ennek az összegnek nagyjából a fele, 21 millió forint szerepel. Ez utóbbi a hírek szerint kisebb felháborodást váltott ki párton belül, volt olyan LMP-tag, aki ehhez annyit fűzött hozzá, a két szám az „ékes bizonyítéka az elnökség felelőtlenségének. (…)

Egy politikai párt vagyunk, amelyik hirdetni akarja a céljait, vagy egy kifizetőhely?”

– tette fel a kérdést a portál informátora.
Szerző