ELTE;létszámleépítés;

Kiderült: 64 munkatársát küldi el az ELTE

Összesen 64 oktató és oktatástámogató munkatársától válik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) – derült ki az intézmény lapunk megkeresésére küldött tájékoztatásából.

Mint írták, a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karon történő létszám-racionalizálásról január 22-én születtek meg a közös rektori-kancellári utasítások, az érintett karok vezetésével történt egyeztetések alapján. „Ezek szerint a Bölcsészettudományi Karon a már korábban elért nyugdíjkorhatárra tekintettel 23 fő, a létszámcsökkentés keretében pedig 11 fő (oktatók és oktatástámogatók) jogviszonya szűnik meg. A Természettudományi Kar esetében a már elért nyugdíjkorhatárra tekintettel 20 fő, a létszámcsökkentés keretében pedig 10 fő munkaviszonya szűnik meg” – írták.

  

Hétfőn az Oktatói Hálózat (OHA) jelentette be: a tavaly novemberben napvilágra került pénzügyi válsághelyzet következtében létszámleépítés kezdődött a két említett karon, ahol az oktatók száma 50-70 fővel csökkenhet. Az OHA szerint kapacitáscsökkentés a két kar mérhető oktatási és kutatási teljesítményét tekintve indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet. Az ELTE hétfői közleményében konkrétan nem cáfolta az egyetemi oktatókat tömörítő szervezet állításait, ám azt tagadták, hogy „válsághelyzet” lenne a karokon.

„Minden valóságalapot nélkülöz, hogy a bekövetkező létszám-racionalizálás miatt tanszékek vagy képzési programok szűnnének meg. Ezzel szemben a valóság az, hogy az ELTE, és ezen belül a két érintett kar képzési portfóliója folyamatosan bővül” – írták lapunknak küldött válaszukban. Hangsúlyozták: az egyetem vezetése nem támogat olyan lépéseket, amelyek az oktatás minőségének romlásához vezetnének.

Arra a kérdésünkre, ha valóban nincs pénzügyi válsághelyzet, miért kell a két karnak idén 250 millió forintos megtakarítást végrehajtania, úgy feletek: „a megtakarítást és a nyugdíjazásokat, valamint a karok oktatói létszámához viszonyítva csekély számú létszámcsökkentést a Szenátus írta elő, mivel a két kar évek óta évi milliárdos nagyságrendű belső hiányt halmozott fel. Ezt a hiányt más, kiegyensúlyozottan gazdálkodó karok bevételéből kellett keresztfinanszírozni, ez azonban jelenlegi formájában tovább nem tartható fenn. Az intézkedéseket azért kell még januárban meghozni, hogy költségvetési hatásuk már az idei évben jelentkezhessen a karokon megtakarításként.”

Az OHA szerint az egyetem most azért kényszerül létszámleépítésre, mert a kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást. „Követeljük a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását – feltétlenül szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel” – írták. 

Lapunk rákérdezett az ELTE-nél arra is, igaz-e, hogy a létszámleépítés mellett területátengedéssel is csökkenteniük kell a költségeiket, vagyis kiürítenek majd bizonyos irodákat, előadótermeket, amelyeket a kancellária hasznosít majd. Az egyetem válaszában megerősítette, a két karnak az általuk használt területből kell - a feladatok átszervezésével és átgondoltabb területgazdálkodással - leadni egy meghatározott részt, melyeket más, elsősorban egyetemen belüli szervezeti egységek hasznosíthatnak a jövőben. Mint közölték, az átadásra kerülő területekkel kapcsolatos tárgyalások és egyeztetések jelen pillanatban is zajlanak, a gyakorlati lépésekre az oktatási időszak zárása után kerülhet sor.