Előfizetés

Lezártak egy utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvás miatt

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.24. 15:49
Képünk illusztráció
Az Útinform szerint az Abaújszántó és Pere közötti utat a 7-es és a 13-as kilométer között lezárták. Elzárt település azonban nincs az országban.
A Magyar Közút tájékoztatása szerint le kellett zárni egy utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hóátfúvás miatt, de elzárt település nincs az országban - közölte az MTI. Az Útinform honlapján publikált adatok szerint Szikszó környékén kisebb hóátfúvások az alsóbbrendű utakon bárhol előfordulhatnak, az Abaújszántó és Pere közötti utat a 7-es és a 13-as kilométer között lezárták.

A Duna vonalától keletre, a Dél-Alföldön, valamint a keleti határ mentén változó halmazállapotú csapadék esik, elszórtan havazásra, hószállingózásra, havas esőre, esőre kell számítani. A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire, a főutaké szinte mindenütt sónedves, de a mellékutakon még mindig télies útviszonyokra kell számítani Vas megye egyes területein, az Alföld középső részén, továbbá az északnyugati országrészben és a Nyírségben.

Lemondott egy magyar konzul, mert elege lett a kormány politikájából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.24. 15:42
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
Vánky Eszter Magyarország tiszteletbeli konzulja volt Norvégiában, távozásakor írt levelében élesen, érzékeny pontokra tapintva bírálta az Orbán-kormányt. Szijjártóék válaszra sem méltatták.
Magyarország trondheimi tiszteletbeli konzulja még decemberben írt levelet Szijjártó Péter külügyminiszternek, amelyben lemondott posztjáról. A Válasz nevű portál birtokába került levélből kiderül, Vánky Eszter az utóbbi években „növekvő aggodalommal” figyelte, ahogy „Magyarország kormánya mind jobban letért a liberális demokrácia jól bevált útjáról”,
a közmédiát a "kormány szócsövévé változtatta", ellehetetlenítette a kormánykritikus sajtót és rádiót,

szükségtelen beruházásokkal „saját párthívei mértéktelen gazdagodását segítette elő, az országot a korrupció és a nepotizmus országává változtatta”.

Vánky úgy fogalmaz, az utolsó csepp a pohárban a „rabszolgatörvény súlyosan szabálytalan elfogadása, a független bíráskodást megkurtító közigazgatási bíróság létrehozása, valamint mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők törvényes tevékenységének megakadályozása, majd a köztelevízió épületéből történt erőszakos eltávolítása volt”.

A volt konzul a portálnak elárulta, soha nem volt semmilyen politikai kötődése, 2012-ben Jeszenszky Géza akkori oslói nagykövet kérte fel a feladatra, és bár már akkor sem értett mindenben egyet a kormánnyal, a véleménykülönbségek akkor még áthidalhatóak voltak. Mikor arról kérdezték, miért csak most távozott, mikor például mentora, Jeszenszky már 2014-ben lemondott, azt felelte: „Soha nem voltam politikailag aktív, soha nem voltam magyar állampolgár, a magyar politika és közélet nem központi része a hétköznapjaimnak, mert egészen mással foglalkozom. Ettől még érdekel, mi történik Magyarországon; egyre több cikk jelent meg a nyugati sajtóban, és egyre többször kezdték kérdezni tőlem, mi történik Magyarországon. Soha nem voltam radikális szocialista, hanem – mint a legtöbb erdélyi, aki a kommunizmus elől menekült el –
polgári érzelmű vagyok, de ami most történik Magyarországon, azt már tényleg nem hagyhattam szó nélkül”

– mondta erről Vánky Eszter.

Az 57 éves, székelyudvarhelyi születésű szülész-nőgyógyász kutatóprofesszor hozzátette: „Nekünk erdélyieknek, akik elnyomásban éltünk, magyarnak lenni mindig büszkeség volt, szeretjük és ápoljuk a kultúránkat, de
nagy csalódás, amikor a magyar kormány kisajátítja magának, hogy ők az egyedüli igazi, becsületes hazafiak.

Vánky egyébként a levelére nem kapott választ a Külügyminisztériumtól, még annyit sem, hogy tudomásul vették a döntését. A protokoll szerint ez nem is kötelező, lévén a tiszteletbeli konzul nem tartozik a hivatalos állományba, de a 6 éves munka után azért talán elvárható lenne.

Előválasztás: ennyien regisztráltak online szavazásra

Népszava
Publikálás dátuma
2019.01.24. 13:50

Fotó: Népszava
A személyes voksolás pedig mindjárt kezdődik.
Több mint 1400-an jelezték, hogy a budapesti előválasztás első fordulójában online szeretnék leadni a voksukat – jelentette be az előválasztási bizottság szocialista tagja. Örsi Gergely közölte azt is, hogy az interneten szavazók jövő hétfőig kapják meg e-mailben a voksoláshoz szükséges adatokat. A procedúrát egyébként egy biztonságos szerveren bonyolítják majd le.

A személyes szavazáshoz nincs szükség előzetes regisztrációra. Aki hagyományos módon voksolna, az 33 helyszínen teheti meg a fővárosban. Ezen kívül hét sátrat állítanak nagy forgalmú csomópontokon, tovább 26 irodában lesz lehetőség véleményt nyilvánítani. (A helyszínek listája és nyitvatartási ideje az elovalasztas2019.hu honlapon található meg)
Az előválasztási bizottság - amelynek Örsin kívül tagja a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio, a DK-s Élő Norbert és a Szolidaritásból Huszti Andrea - ellenőrizte a két jelöltre, Horváth Csabára és Karácsony Gergelyre leadott ajánlásokat is. Eddig tizenkétezren javasolták vagy a szocialista politikust, vagy a Párbeszéd társelnökét, Tarlós István jelenlegi főpolgármester kihívójának.
Maga a szavazás január 28-tól február 3-áig tart majd. Horváth és Karácsony már két vitán vett részt, a következőt jövő héten rendezik a Republikon Intézet szervezésében. Az első kör győztese a tervek szerint nyáron mérkőzik majd meg Puzsér Róberttel, akit az LMP támogat. Vélhetően a második fordulóban indul még a liberális Sermer Ádám, valamint a Momentum eddig meg nem nevezett jelöltje is.