Előfizetés

Orbán a strasbourgi kritikusokról: „Öt hónap múlva ezek az emberek nincsenek sehol”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.25. 09:13

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
Sorosozott és a gyermekvédelem fontosságáról beszélt Orbán Viktor a közrádió péntek reggeli műsorában. Az EP ülésére azért nem megy el, mert az Soros-féle szeánsz, Andy Vajnát pedig apolitikus hazafinak tartotta.
A gyermekvédelem a legfontosabb a magyar társadalom számára, ez abból is látszik, hogy az a nemzeti konzultáció erről szóló kérdésére válaszoltak a legtöbben -fejtegette a közrádió pénteki műsorában Orbán Viktor. A konzultációt intézményét hosszan méltatta a miniszterelnök, aki egy helyen azt is mondta, jogy 1,38 millió család küldte vissza az íveket – a műsorvezető, Nagy Katalin pedig azzal próbálta kiemelni a levelezés fontosságát, hogy az Európai Bizottság saját kérdőívét (hogy melyiket, nem egyértelmű) csak 70 ezren küldték vissza.
A 2010-es kormányváltást nemes egyszerűséggel csak alkotmányos forradalomnak nevező Orbán február első felére ígért egy olyan kormányzati intézkedéscsomagot, ami a fiatal családosokat segítheti; a terveket már nagy vonalakban kidolgozta Novák Katalin, a költségvetést pedig a pénzügyminisztérium dolgozza ki. A miniszterelnök szerint erre, a családosok támogatására van szükség ahhoz, hogy a népességfogyást itthon és nem bevándorlók beengedésével tudjuk kezelni.  ó

Soros minden mögött

Innen már egyenes út vezetett a migránsozáshoz, sorosozáshoz : Orbán Viktor gyakorlottan pörgette a kormánypropaganda hívószavait, legalább 8-10 alkalommal említette meg Soros György nevét és a bevándorláspárti képviselők szóösszetételt. A kérdésre, hogy a kormány képviselete miért nem lesz ott jövő héten az Európai Parlament Magyarországról folytatott vitáján, Orbán azt felelte, hogy az csak egy választások előtti kampányesemény, aminek nincs tétje.
Ez amolyan Soros György-féle szeánsz lesz, Magyarország elleni autodafé, ezek az emberek öt hónap múlva nem lesznek sehol

 – mondta a miniszterelnök, aki a jelek szerint biztos abban, hogy „a bevándorláspárti” képviselők helyét „a magunkfajta bevándorlásellenes képviselők” veszik át.
 Orbán sorosozással felelt arra is, hogy az Európai Bizottság második szakaszába léptette a Magyarország elleni, Stop Soros! miatt indított kötelezettszegési eljárást. Az eljárás azért indult, mert az EB szerint uniós alapjogot sért, ha egy állam bűnözőként tekint a menedékkérőket segítő civilekre és szervezetekre. Magyarország még véleményezheti a döntést, de ez nem került szóba az interjúban: a miniszterelnök az eljárás mögött is Soros György kezét látja, szerinte Franz Timmermans EB-alelnök Soros embere.
Gyakorlatilag ugyanezeket az érveket hozta fel azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Parlament egy döntéssel a jogállamiság tiszteletben tartásához kötötte az uniós tagállami kifizetéseket. Orbán szerint ebből nem lesz semmi, mert ellentétes az EU jelenlegi szabályaival, a kifutó modell politikusai még az ajtóból hozták meg döntésüket. Az EP másik döntése az volt, hogy háromszor annyi pénzt szavaztak meg a nem kormányzati szervezeteknek, NGO-knak, de ezzel is Soros tervét valósítják meg, hogy minél több migránst kell behozni Európába – összegzett a miniszterelnök.

Az államadósság majd törleszti magát

A magyar gazdaság helyzete is terítékre került: Orbán szerint a fejlődéshez jó gazdaságpolitika is kell. A kormányzati recept: tartani az évi 4-5 százalékos gazdasági növekedést, hogy a hazai növekedés mindig duplája legyen az európai átlagnak, az államadósság pedig évente 1-2 százalékkal csökkenjen. Ez fenntartható egyensúly- vélekedett a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ilyen arányok mellett az államadósság is kitermeli magát. Tegyük hozzá a valós számokat: a német GDP 2018-ben 1, 5 százalékos növekedés mellett 4000 milliárd dollárt tett ki, elemzőik borúlátóan azonban csak egy százalékos gazdasági növekedést jósolnak az idei évre. Ez is 400 milliárd dollár lenne, több mint a duplája az utolsó ismert, 2017-es teljes magyar GDP-adatnak.  A számokkal való játék tehát nem jelent egyúttal valóban uniós átlag feletti gazdasági színvonalat. 

„Andy Vajna magasról tett a pártpolitikára”

Az interjúban Orbán Viktor elismerő szavakkal nyilatkozott a napokban elhunyt Andy Vajnáról is: a filmes producer szerinte hazafi volt, bár magasról tett a pártpolitikára, csak annyi érdekelte, hogy az alkotásnak meglegyenek az anyagi feltételei. Nagyszerű ember volt, távozása komoly vesztesség – mondta a miniszterelnök. A műsorvezető provokatív kérdésre – mit gondol a filmszakma azon tagjairól, akik nyolc évvel ezelőtt még tiltakoztak Vajna kinevezése ellen, most pedig méltatják munkásságát – Orbán azt mondta, a magyar nép nehéz nép, ritkán inspirál a sikerre, alkotni sem könnyű itt. A szakmai ellentéteket azonban nem akarta kommentálni. 

Veiszer Alinda is lehetett volna Tarlós István kihívója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.25. 07:34

Fotó: Németh András Péter
A műsorvezető azonban visszautasította a Momentum jelölti ajánlatát. Megkeresése arra utal, hogy az ellenzéki párt saját, közismert kihívóval küzdene a főpolgármesteri posztért.
A Momentum Veiszer Alindát szerette volna elindítani a főpolgármesteri tisztségért az őszi önkormányzati választáson, de a tévés műsorvezető némi gondolkodási időt követően nemet mondott a felkérésre – tudta meg a hvg.hu, értesülésüket pedig a párt részéről is megerősítették.  
A hírportál szerint ez mindenesetre mutatja, hogy a Momentum inkább saját jelölttel szeretne ringbe szállni, vagyis az LMP által támogatott független Puzsér Róbert, illetve a Karácsony Gergely-Horváth Csaba előválasztási harc győztese mellett tovább darabolódhat a kormányellenes szavazók tábora. Másrészt Veiszer megkeresésének azért is van hírértéke, mert ezek szerint elsősorban a jelölt ismertségére helyezték a hangsúlyt, és nem politikai előélettel, illetve közigazgatási-városmenedzselési tapasztalattal vagy végzettséggel rendelkező személyben gondolkodott a párt. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András a Népszavának adott interjúban azt mondta az akkori jelöltekről hogy nem tartja őket „győztesnek”, mert egyik sem lenne képes maga mögé állítani a budapestieket, hiába lehetnének többségben az ellenzéki voksok a fővárosban. Így a már bejelentkező Puzsér Róbertet sem tudják támogatni, mert szerintük nincs kellő támogatottsága, és ez is Tarlósnak kedvezne. Fekete-Győr akkor azt mondta, hogy olyan embereket keresnek meg, akik „ismertek és alkalmasak”, de konkrét neveket nem árult el.
Veiszer Alinda a köztévé évekig futó Záróra című műsorában tűnt fel, a Hír Tv-n saját nevével fémjelzett című műsorral tért vissza. 2018 tavaszán a tévé gazdasági okokra hivatkozva vált meg tőle, még a csatorna, pontosabban Simicska Lajos nyári kapitulálása előtt. Utána az RTL Klub egy párokat felvonultatót szórakoztató műsorában láthattuk tavaly ősszel, ahol férjével együtt szerepeltek.

Bürokratikus harc a túlélésért az ÁSZ-döntés után

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.01.25. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Január végén valószínűleg már nem tudja kifizetni a Párbeszéd minden munkatársát az elmaradt állami támogatás miatt. A számvevőszéki feljelentés után már az adóhatóság nyomoz.
Továbbra sem csitul az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és két ellenzéki párt, a Párbeszéd és a Momentum hónapok óta tartó harca. A szervezet – miután már másodszor függesztette fel a két párt költségvetési támogatását –, bekérte a pártoktól tőlük azokat a dokumentumokat, „amelyekkel tudják igazolni, hogy kialakították a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényes kereteket” – tájékoztatta lapunkat Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs igazgatója. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy az összes szabályzatukat és a működésükre vonatkozó előírásukat kéri tőlük a számvevőszék. Az ellenzéki politikus hosszú procedúrára számít, mert az ÁSZ április 30-ig adott nekik határidőt. Az ÁSZ kommunikációs igazgatója erre reagálva azt közölte: „ha például a jövő héten megkapjuk a kért dokumentumokat, az ellenőreink azonnal elkezdik azokat vizsgálni.”
Horváth Bálint egyébként úgy véli, hogy egy felelősen gazdálkodó szervezetnél "ezeket az iratokat csak le kell venni a polcról". – Úgy, ahogy a kampánypénzeket igazoló dokumentumokat kellett volna – tette hozzá. Az ÁSZ kommunikációs vezetője tájékoztatott arról is, hogy a papírokat a két párt képviselői leadhatják az ÁSZ bejáratánál üzemeltetett ügyfélszolgálati ablaknál is. Ez azért meglepő, mert ahogy Kocsis-Cake felhívta a figyelmet, a Párbeszéd már próbálkozott korábban hasonlóval, viszont – állításuk szerint – a szervezet nem fogadta be a dokumentumokat. Horváth leszögezte, hogy decemberben adtak be papírokat személyesen is a párt képviselői, de fél évvel a törvényes határidő után. Ráadásul – folytatta – a papírok hitelessége és teljessége sem volt alátámasztható, ezért azokat az ÁSZ nem fogadta el.
– Az érdekünk az, hogy törvényesen gazdálkodjanak a közpénzekkel ezek a pártok. Ezt a kampánypénzek ellenőrzése során nem igazolták, most megvan a lehetőségük rá. Ha sikerül, akkor újra megkapják az állami támogatásukat, visszamenőleg is – hangsúlyozta Horváth Bálint.
Addig viszont, valahogy túl kell élniük azt, hogy súlyos milliók esnek ki a pártkasszákból. Kocsis-Cake korábban lapunknak azt mondta, ha nem kapják meg a támogatást, a munkatársaknak nem tudnak fizetést adni, a pártnak pedig nem lesz pénze a közelgő választásokra. Most ezt azzal egészítette ki, hogy az elmaradt állami támogatások miatt január végén valószínűleg már nem tudnak minden munkatársat kifizetni. – Az EP-választásra nem lesz egy fillérünk sem, az önkormányzatiról nem is beszélve – mondta. Tervezték, hogy hitelt vesznek fel, azonban ez sem fog menni. A bankok által kért egyetlen garancia ugyanis mindig az állami támogatás volt. Ez egyébként Kocsis-Cake szerint a többi ellenzéki pártra is vonatkozik. – Csodálkoznék, hogy bármelyik pártnak adna hitelt bármelyik bank, hiszen látszik: egyik pillanatról a másikra simán felfüggeszthetik az állami támogatást.
Arra a felvetésünkre, hogy ezek után több munkatársuk ott hagyhatja a pártot a bizonytalan pénzügyi helyzete miatt, Kocsis-Cake egyetértett, sőt még egy érvet is hozott. – Nemcsak pénzről van szó, mivel ügyészségi feljelentés is történt, bárkit vegzálhat mostantól a hatóság. Mindenesetre kis összegű támogatásokat fognak kérni a szimpatizánsaiktól, valamint megpróbálják a munkaerőt, önkéntesi munkával kiváltani. Nyilván így kevésbé lesz professzionális a kampányuk Kocsis-Cake szerint, azonban „nincs más választásunk”. Kerestük a Momentum politikusait is az ügyben, de üzeneteinkre és hívásainkra nem reagáltak. A hét elején viszont közölték, minden számlájukat részletesen feltöltötték a honlapjukra. Sőt pert indítanak az Államkincstár ellen, mert szerintük nem teljesítették a törvényi kötelességüket, amikor nem utalták át az állami támogatásuk első negyedévére eső részét.

Már a NAV vizsgálódik az ügyben

A Legfőbb Ügyészség a Momentum Mozgalmat és a Párbeszéd Magyarországért Pártot érintő feljelentéseket 2019. január 21-én továbbította a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának – tájékoztatta a Népszavát a Polt Péter vezette ügyészség. Kérdéseinket elküldtük az adóhivatalnak is, azonban válaszokat csütörtök estig nem kaptunk.