Előfizetés

Az FBI vitte el Trump volt tanácsadóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.25. 14:27

Fotó: JOE RAEDLE / AFP
Roger Stone-t az igazságszolgáltatás akadályozásával, tanúk befolyásolásával is vádolják, az ügyészség szerint köze volt a 2016-os elnökválasztási kampányt befolyásoló Wikileaks-szivárogtatáshoz.
FBI, nyissa ki az ajtót – ordították péntek reggel Roger Stone floridai, Fort Lauderdale-i házánál. Az amerikai elnök korábbi tanácsadójaként is ismert Stone-t gépfegyveres kommandós különítmény vitte magával. A férfit Robert Mueller különleges ügyész parancsára tartóztatták le, és azzal vádolják, akadályozta az igazságszolgáltatást, illetve tanúkat próbált megfélemlíteni a Wikileaks szivárogtatási ügyével kapcsolatban – értesült a CNN.
A vádak szerint Stone-nak köze lehetett a Wikileaksről szerzett, demokrata párttól kiszivárogtatott levelekhez is: ezeket az információk Donald Trump 2016-os elnökválasztási küzdelme során láttak napvilágot, és nagyban rontották a demokrata aspiráns, Hillary Clinton esélyein. A tanácsadó állítólag kapcsolatot keresett Julian Assange-al, a Wikileaks alapítójával, egy alkalommal pedig olyan fotót készített magáról, amelyen London ecuadori nagykövetségének erkélyén áll – Assange évekig élt a nagykövetség területén.
 Roger Stone felelősségére – és közvetve a republikánus kampánystáb tisztességtelen gyakorlatára – utal az is a vád szerint, hogy 2016 októberében, amikor a Wikileaks megjelentette az első demokrata szivárogtatásokat ( Clinton tanácsadójának leveleit) Stone Trump kampánycsapatának egyik tagjától kapott sms-t, azzal a szöveggel: „Szép munka.” Ráadásul, Roger Stone kapcsolatban állhatott egy Guccifer 2.0 álnevű szivárogtatóval, a demokrata párti levelezés meghekkelőjével is, a hackernév mögött pedig amerikai sajtóértesülések mögött nem más, mint az orosz katonai hírszerzés egyik csoportja állt.
A férfi nyilvánosan azt mondta, hogy fogalma sem volt, milyen szivárogtatással áll majd elő a Wikileaks, valószínűleg ezért vádolják az igazságszolgáltatás akadályoztatásával. Mueller hivatala szerint ráadásul egy tanút is megfenyegetett. a The Guardian ennek kapcsán arról ír, hogy az elnöki tanácsadó az ügyészségi iratokban csak személy 2-nek nevezett illetőnek azt mondta,
„Nem válaszolok az FBI-nak, és jobban jársz, ha te sem teszed. „Egy patkány vagy (…) hátba szúrod a barátaidat barátaidat, jártasd csak a szád, az ügyvédjeim alig várják, hogy darabokra szedjenek.”

Utolsó szakaszához ért a kútba esett kisfiúért szervezett mentőakció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.25. 11:22

Fotó: Daniel Pérez / AFP
Száz méterrel a földfelszín alatt dolgoznak a bányászok, egy járaton keresztül talán eljuthatnak a kétéves fiú testéhez.
Utolsó fázisába ért a több mint 100 méter mély kútba zuhant kétéves kisfiú kimentésére indított akció a dél-spanyolországi Andalúziában, azonban az eddig tapasztalt számtalan váratlan nehézség miatt továbbra sem vehető biztosra, hogy még pénteken megtalálják a gyereket.
A kétéves Julen tizenkét nappal ezelőtt tűnt el egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban családja szeme láttára Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén.A spanyol közszolgálati televízió péntek reggeli helyszíni tudósítása szerint a mentésben közreműködő speciálisan képzett bányászcsapat 12 óra alatt másfél métert haladt annak a járatnak a kivájásával, amely elvezet a gyerek feltételezett helyéhez. Mivel nagyon kemény gránitrétegen kell átjutniuk, többször is mikrorobbantásokat kellett végrehajtaniuk. Az Asztúriából érkezett, speciálisan képzett bányamentő csapat nyolc tagú. Kétfős turnusokban dolgoznak a mélyben légzőkészüléket viselve és nagyjából negyven percenként váltják egymást.
A munkálatokat kezdettől fogva rendkívül nehéz körülmények lassítják, mivel egy megműveletlen, sziklás területről van szó, ahol ráadásul attól is kell tartani, hogy beomolhat a kút járata, amelybe a gyerek beleesett. A földterület egyedi adottságai miatt több alkalommal kellett módosítani a mentési stratégiát. A most véglegesnek tűnő megoldás az lett, hogy munkagéppel egy 1,20 méter átmérőjű járatot fúrtak a kútnyílással párhuzamosan, attól négy-öt méterre. 
A járatot kibélelték, hogy biztonságos legyen és ne omoljon be, majd egy speciális fémvázas kapszulában leeresztették a szakképzett bányamentőket, akik kézi erővel kezdték meg összenyitni vízszintesen a két egymás mellett haladó járatot. Totalán településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is. Mind bíznak abban, hogy a kisfiú élve kerülhet elő a föld mélyéről. A spanyol csendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a kutat illegálisan fúrták-e, ugyanis a helyi önkormányzat állítja: nem adott arra engedélyt. A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást -írja az MTI.
Az eltűnt gyermek szülei
Fotó: JORGE GUERRERO / AFP

Sargentini: Nem megyek Magyarországra, fizikai erőszak érhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.25. 11:07

Fotó: Virginia Mayo / MTI/AP
A Magyarországról szóló elmarasztaló jelentést készítő Judith Sargentini nem tervezi, hogy hazánkba jönne, mert úgy gondolja, a vele szemben keltett gyűlölet fizikai erőszak formájában is megjelenhet.
"Jelenleg nem tervezek Magyarországra menni, úgyhogy engem ez most éppen nem befolyásol. Abban azonban biztos vagyok, ameddig a magyar kormány így beszél rólam, addig soha nem lehet tudni, hogy az egyes személyekben mindez hogyan legitimizálja a velem szembeni gyűlöletet – annak következtében, amit a kormány terjeszt rólam. Ez akár fizikai erőszakban is megjelenhet" - mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Judith Sargentini.
A visszavonuló európai parlamenti képviselő szerint az osztrák EU-elnökség halogatta a 7-es cikkelyes eljárást Magyarország ellen, mert ez számukra kínos, ezért továbbpasszolta ezt a románoknak, akik most veszik át az elnökséget. A politikus többször is említette, hogy nem halad megfelelően  az eljárás, és azt is nehezményezi, hogy 
az Európai Néppárt is csendben maradt a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban.

Sargentini hihetetlennek nevezte, hogy az MTVA épületében országgyűlési képviselőket bántalmaztak. Az interjúban e mellett arról is szó esik, hogy ha egy ország az EU tagja, akkor az alapelvekről és -jogokról szóló megállapodást be kell tartania. "Az nem működik, hogy a magyar kormánynak joga van elvenni az egyéni emberi jogokat a saját polgáraitól" - fogalmazott a képviselő.