Új nevet kapott Macedónia

Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:03

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
Megszavazta a görög parlament, hogy Macedónia megkaphassa új nevét, s Észak-Macedóniára keresztelhessék át.
A személyeskedéstől, bekiabálásoktól sem mentes, botrányos ülésen 153 honatya voksolt a megállapodás mellett, 146 ellene, egy képviselő tartózkodott. A szkopjei törvényhozás két hete, kétharmados többséggel szavazta meg azokat az alkotmánymódosításokat, amelyek lehetővé teszik az ország nevének módosítását.
Ezután Görögországon volt a sor, az athéni parlamentnek is igent kellett mondania a tavaly júniusban, a két ország külügyminisztere által aláírt megállapodásra, amelyben Athén vállalta:az új név elfogadásával nem akadályozza tovább Szkopje uniós és NATO-integrációját.
Az egész procedúra a görög kabinet széteséséhez vezetett, mert a Független Görögök (ANEL) nevű formáció egy hete kilépett a kabinetből, mert vezetője, Panosz Kammenosz volt védelmi miniszter nem volt hajlandó támogatni az egyezményt. Ehhez képest a pénteki szavazáson az ANEL négy képviselője is az igen gombot nyomta meg. Szintén a támogatók között volt a To Potami nevű centrista párt vezetője, Sztavrosz Teodorakisz is. A szélsőjobboldali Arany Hajnal képviselői bekiabálásokkal szakították meg a parlament ülését. A voksolást eredetileg péntek hajnalra tervezték, de végül délután tartották meg.
Az igenek győzelme komoly fegyvertény a megállapodás tető alá hozását elősegítő Európai Unió, illetve Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón kormányfő számára.

Az FBI vitte el Trump volt tanácsadóját

Publikálás dátuma
2019.01.25. 14:27

Fotó: JOE RAEDLE / AFP
Roger Stone-t az igazságszolgáltatás akadályozásával, tanúk befolyásolásával is vádolják, az ügyészség szerint köze volt a 2016-os elnökválasztási kampányt befolyásoló Wikileaks-szivárogtatáshoz.
FBI, nyissa ki az ajtót – ordították péntek reggel Roger Stone floridai, Fort Lauderdale-i házánál. Az amerikai elnök korábbi tanácsadójaként is ismert Stone-t gépfegyveres kommandós különítmény vitte magával. A férfit Robert Mueller különleges ügyész parancsára tartóztatták le, és azzal vádolják, akadályozta az igazságszolgáltatást, illetve tanúkat próbált megfélemlíteni a Wikileaks szivárogtatási ügyével kapcsolatban – értesült a CNN.
A vádak szerint Stone-nak köze lehetett a Wikileaksről szerzett, demokrata párttól kiszivárogtatott levelekhez is: ezeket az információk Donald Trump 2016-os elnökválasztási küzdelme során láttak napvilágot, és nagyban rontották a demokrata aspiráns, Hillary Clinton esélyein. A tanácsadó állítólag kapcsolatot keresett Julian Assange-al, a Wikileaks alapítójával, egy alkalommal pedig olyan fotót készített magáról, amelyen London ecuadori nagykövetségének erkélyén áll – Assange évekig élt a nagykövetség területén.
 Roger Stone felelősségére – és közvetve a republikánus kampánystáb tisztességtelen gyakorlatára – utal az is a vád szerint, hogy 2016 októberében, amikor a Wikileaks megjelentette az első demokrata szivárogtatásokat ( Clinton tanácsadójának leveleit) Stone Trump kampánycsapatának egyik tagjától kapott sms-t, azzal a szöveggel: „Szép munka.” Ráadásul, Roger Stone kapcsolatban állhatott egy Guccifer 2.0 álnevű szivárogtatóval, a demokrata párti levelezés meghekkelőjével is, a hackernév mögött pedig amerikai sajtóértesülések mögött nem más, mint az orosz katonai hírszerzés egyik csoportja állt.
A férfi nyilvánosan azt mondta, hogy fogalma sem volt, milyen szivárogtatással áll majd elő a Wikileaks, valószínűleg ezért vádolják az igazságszolgáltatás akadályoztatásával. Mueller hivatala szerint ráadásul egy tanút is megfenyegetett. a The Guardian ennek kapcsán arról ír, hogy az elnöki tanácsadó az ügyészségi iratokban csak személy 2-nek nevezett illetőnek azt mondta,
„Nem válaszolok az FBI-nak, és jobban jársz, ha te sem teszed. „Egy patkány vagy (…) hátba szúrod a barátaidat barátaidat, jártasd csak a szád, az ügyvédjeim alig várják, hogy darabokra szedjenek.”

Szerző

Utolsó szakaszához ért a kútba esett kisfiúért szervezett mentőakció

Publikálás dátuma
2019.01.25. 11:22

Fotó: Daniel Pérez / AFP
Száz méterrel a földfelszín alatt dolgoznak a bányászok, egy járaton keresztül talán eljuthatnak a kétéves fiú testéhez.
Utolsó fázisába ért a több mint 100 méter mély kútba zuhant kétéves kisfiú kimentésére indított akció a dél-spanyolországi Andalúziában, azonban az eddig tapasztalt számtalan váratlan nehézség miatt továbbra sem vehető biztosra, hogy még pénteken megtalálják a gyereket.
A kétéves Julen tizenkét nappal ezelőtt tűnt el egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban családja szeme láttára Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén.A spanyol közszolgálati televízió péntek reggeli helyszíni tudósítása szerint a mentésben közreműködő speciálisan képzett bányászcsapat 12 óra alatt másfél métert haladt annak a járatnak a kivájásával, amely elvezet a gyerek feltételezett helyéhez. Mivel nagyon kemény gránitrétegen kell átjutniuk, többször is mikrorobbantásokat kellett végrehajtaniuk. Az Asztúriából érkezett, speciálisan képzett bányamentő csapat nyolc tagú. Kétfős turnusokban dolgoznak a mélyben légzőkészüléket viselve és nagyjából negyven percenként váltják egymást.
A munkálatokat kezdettől fogva rendkívül nehéz körülmények lassítják, mivel egy megműveletlen, sziklás területről van szó, ahol ráadásul attól is kell tartani, hogy beomolhat a kút járata, amelybe a gyerek beleesett. A földterület egyedi adottságai miatt több alkalommal kellett módosítani a mentési stratégiát. A most véglegesnek tűnő megoldás az lett, hogy munkagéppel egy 1,20 méter átmérőjű járatot fúrtak a kútnyílással párhuzamosan, attól négy-öt méterre. 
A járatot kibélelték, hogy biztonságos legyen és ne omoljon be, majd egy speciális fémvázas kapszulában leeresztették a szakképzett bányamentőket, akik kézi erővel kezdték meg összenyitni vízszintesen a két egymás mellett haladó járatot. Totalán településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is. Mind bíznak abban, hogy a kisfiú élve kerülhet elő a föld mélyéről. A spanyol csendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a kutat illegálisan fúrták-e, ugyanis a helyi önkormányzat állítja: nem adott arra engedélyt. A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást -írja az MTI.
Az eltűnt gyermek szülei
Fotó: JORGE GUERRERO / AFP
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 12:06